Πανδημία COVID-19 στην Ισπανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανδημία κορονοϊού 2020 στην Ισπανία
ΑσθένειαCOVID-19
Στέλεχος ιούSARS-CoV-2
Ημερομηνία πρώτου κρούσματος31 Ιανουαρίου 2020
ΠροέλευσηΚίνα
Επίσημος ιστότοπος
mscbs.gob.es/home.htm

Η Πανδημία COVID-19 προκλήθηκε από τον Κορονοϊό SARS-CoV-2 ο οποίος εξαπλώθηκε και στην Ισπανία από τις 31 Ιανουαρίου 2020 και έπειτα, όταν ο ιός διαπιστώθηκε για πρώτη φορά σε ισπανικό έδαφος σε έναν γερμανό τουρίστα.[1] Όπως στα περισοότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και στην Ισπανία υπήρξαν εκτεταμένες απαγορεύσεις και περιορισμοί των συνταγματικών δικαιωμάτων με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ϊού.[2][3]

Μέτρα κατά της επέκτασης της επιδημίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως στις περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, τα μέτρα άλλαξαν συχνά κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Η αυστηρότερη μορφή μέτρων επηβλήθηκε από τα μέσα Μαρτίου[2] μέχρι τα τέλη Ιουνίου[4] και από τα τέλη Οκτωβρίου (και παραμένουν μέχρι σήμερα).[3] Η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για τα απολύτως αναγκαία, όπως αγορά τροφίμων, εργασία (όταν δεν είναι εξ αποστάσεως), επίσκεψη γιατρού. Η χρήση μάσκας επιβλήθηκε από τα μέσα Απριλίου. Δεν ισχύει ασυλία του ιδιωτικού χώρου. Από τον Οκτώβριο ισχύει απαγόρευση εξόδου το βράδυ.[5]

Εξέλιξη της επιδημίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορούμε να διαπιστώσουμε την εξέλιξη της επιδημίας. Το πρώτο κύμα θανάτων με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για τον ϊό ξεκίνησε κατά τα μέσα Μαρτίου. Το κύμα εξελίχθηκε σχετικά γρήγορα και έφτασε την αιχμή του κατά τα μέσα Απριλίου. Όπως μπορούμε να δούμε στο διάγραμμα για τον συνολικό αριθμό θανάτων, στο κύμα αυτό είχαμε περί τους 30000 θανάτους.

Το δεύτερο κύμα θανάτων με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για τον ϊό ξεκίνησε κατά τις αρχές Οκτωβρίου του 2020. Το κύμα εξελίχθηκε σχετικά πιο αργά και έφτασε την αιχμή του στα μέσα του Νοεμβρίου του 2020. Όπως μπορούμε να δούμε στο διάγραμμα για τον συνολικό αριθμό θανάτων, στο κύμα αυτό διαπιστώθηκαν περί τους 22000 θανάτους με θετικό τέστ για τον ϊό.

Το τρίτο κύμα ξεκίνησε προτού σταματήσει εντελώς το δεύτερο. Σε αυτό το κύμα είχαμε (μέχρι στιγμής) περί τους 20000 θανάτους.

Αριθμός θετικών τεστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ακόλουθα διαγράμματα παρουσιάζουν τον συνολικό αριθμό τεστς αθροιστικά και ανά μέρα. Τα διαγράμματα αυτά παρουσιάζουν το πρόβλημα ό,τι δεν βασίζονται σε τυχαιοποιημένα στοιχεία καθώς και ότι απεικονίζουν απόλυτους αριθμούς θετικών τεστ, που φυσιολογικά εξαρτώνται και απο τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Για τον λόγο αυτόν, μπορεί επομένως να παρουσιάζουν μια διαστρεβλωμένη εικόνα της εξέλιξης.

Bestätigte Infizierte nach Daten der WHO. Oben kumuliert, unten Tageswerte


Θάνατοι με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θάνατοι (ανά βδομάδα) σύμφωνα
με τα στοιχεία του ΠΟΥ
[6]

Θάνατοι (αθροιστικά και ανά βδομάδα) σύμφωνα
με τα στοιχεία του ΠΟΥ
[6]

Κατανομή των θανάτων ανά ηλικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ακόλουθα διαγράμμτα βλέπουμε την κατανομή ανά ηλικία.[7]

Επιδημία και γενική θνησιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Sanidad confirma en La Gomera el primer caso de coronavirus en España» (στα Ισπανικά). El pais. 1 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2020. .
  2. 2,0 2,1 Πέδρο Σάντσεθ (14 Μαρτίου 2020). «Ομιλία του πρωθυπουργού» (στα Ισπανικά). Επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης της Ισπανίας. 
  3. 3,0 3,1 «España llega a un millón de contagios de covid-19». El Periódico (στα Ισπανικά). 21 Οκτωβρίου 2020. 
  4. «Fin a 98 días de estado de alarma». Aragón Digital (στα Ισπανικά). 22 Ιουνίου 2020. 
  5. «Spanien: Zweiter landesweiter Gesundheitsnotstand» (στα Γερμανικά). tagesschau.de. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2020. 
  6. 6,0 6,1 WHO Covid-19 Spain
  7. «Informe n.º 60. Situación de COVID-19 en España. Casos diagnosticados a partir del 10 de mayo» (PDF). isciii.es. 5 Ιανουαρίου 2021.