Πανδημία COVID-19 στην Ιταλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανδημία κορονοϊού 2020 στην Ιταλία
ΑσθένειαCOVID-19
Στέλεχος ιούSARS-CoV-2
Ημερομηνία πρώτου κρούσματος31 Ιανουαρίου 2020
ΠροέλευσηΚίνα
Επίσημος ιστότοπος
www.epicentro.iss.it

Η Πανδημία COVID-19 προκλήθηκε από τον Κορονοϊό SARS-CoV-2 ο οποίος εξαπλώθηκε και στην Ιταλία το αργότερο από τις 28 Ιανουαρίου 2020 και έπειτα. Οι πρώτες διαγνωσμένες περιπτώσεις ήταν δυο κινέζοι τουρίστες στη Ρώμη, τα δεδομένα ωστόσο δείχνουν πως δεν ήταν αυτοί οι πρώτοι πυρήνες της επιδημίας στην Ιταλία.[1] Όπως στα περισοότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι και στην Ισπανία υπήρξαν εκτεταμένες απαγορεύσεις και περιορισμοί των συνταγματικών δικαιωμάτων με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ϊού.[2][3]

Μέτρα κατά της επέκτασης της επιδημίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως στις περισσότερες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης τα μέτρα άλλαξαν συχνά κατά τη διάρκεια της επιδημίας. Η αυστηρότερη μορφή μέτρων επηβλήθηκε από τα μέσα Μαρτίου[2] μέχρι τα τέλη Ιουνίου και από τα τέλη Οκτωβρίου (και παραμένουν μέχρι σήμερα).[3] Η έξοδος από το σπίτι επιτρέπεται μόνο για τα απολύτως αναγκαία, όπως αγορά τροφίμων, εργασία (όταν δεν είναι εξ αποστάσεως), επίσκεψη γιατρού. Η χρήση μάσκας επιβλήθηκε από τα μέσα Απριλίου. Οι ποινές για παραβίαση των κανόνων μπορεί να κυμαίνονται από υψηλά πρόστιμα (από 500€) ως και φυλάκιση.[4]

Εξέλιξη της επιδημίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορούμε να διαπιστώσουμε την εξέλιξη της επιδημίας. Τα στοιχεία προέρχονται από την στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας.[5]

Όπως μπορούμε να δούμε στο διάγραμμα για τον συνολικό αριθμό θανάτων, το πρώτο κύμα θανάτων με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για τον ϊό ήταν έντονο και ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου. Το κύμα εξελίχθηκε σχετικά γρήγορα και έφτασε την αιχμή του κατά τα τέλη Μαρτίου.

Το δεύτερο κύμα θανάτων με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για τον ϊό ξεκίνησε κατά τα μέσα Οκτωβρίου του 2020. Το κύμα εξελίχθηκε σχετικά πιο αργά και έφτασε την αιχμή του στα τέλη Νοεμβρίου του 2020. Όπως μπορούμε να δούμε στο διάγραμμα για τον συνολικό αριθμό θανάτων, το κύμα αυτό παρουσιάζει επιπλέον αιχμές τον Ιανουάριο και τον Μαρτιο του 2021.

Αριθμός θετικών τεστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τo ακόλουθο διάγραμμα παρουσιάζει τον συνολικό αριθμό τεστς αθροιστικά και ανά μέρα. Το διάγραμμα αυτό παρουσιάζει το πρόβλημα ό,τι δεν βασίζεται σε τυχαιοποιημένα στοιχεία καθώς και ότι απεικονίζει απόλυτους αριθμούς θετικών τεστ, που φυσιολογικά εξαρτώνται και απο τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιήθηκαν. Για τον λόγο αυτόν, μπορεί να παρουσιάζει μια διαστρεβλωμένη εικόνα της εξέλιξης.

Θάνατοι με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θάνατοι (αθροιστικά) σύμφωνα με τα στοιχεία της υγειονομικής υπηρεσίας της Ιταλίας[6][7]

Κατανομή των θανάτων ανά ηλικία και φύλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ακόλουθα διαγράμμτα βλέπουμε την κατανομή ανά ηλικία και φύλο.[5]

Επιδημία και γενική θνησιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jörg Seisselberg/tagesschau.de (26 Μαρτίου 2020). «Haben Chinesen das Coronavirus nach Italien gebracht?» (στα Γερμανικά). Ανακτήθηκε στις 27 Μαρτίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 «Decreto #IoRestoaCasa, domande frequenti sulle misure adottate dal Governo» (στα Ιταλικά). 13 Μαρτίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2020. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2020. 
  3. 3,0 3,1 «Coronavirus, Conte firma il nuovo Dpcm: in semi-lockdown per un mese. Stop a bar e ristoranti alle 18 ma aperti la domenica». la Repubblica (στα Ιταλικά). 25 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2020. 
  4. «France weighs forcing coronavirus-infected patients to isolate» (στα αγγλικά). France24. 27 November 2020. https://www.france24.com/en/europe/20201127-france-weighs-forcing-coronavirus-infected-patients-to-isolate. 
  5. 5,0 5,1 ISTAT· ISS. «Impatto dell'epidemia Covid-19 sulla mortalità» (PDF) (στα Ιταλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2020. 
  6. arcgis Dashboard
  7. Worldometer