Πανδημία COVID-19 στις ΗΠΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανδημία COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες
ΑσθένειαCOVID-19
Στέλεχος ιούSARS-CoV-2
Ημερομηνία πρώτου κρούσματος31 Ιανουαρίου 2020
ΠροέλευσηΚίνα
Επίσημος ιστότοπος
coronavirus.gov

Η Πανδημία COVID-19 προκλήθηκε από τον Κορονοϊό SARS-CoV-2 ο οποίος εξαπλώθηκε και στις ΗΠΑ. Ο πρώτος θάνατος με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ έλαβε χώρα στις 6 Φεβρουαρίου του 2020 στην επαρχία Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια.[1] Η στάση του προέδρου Τραμπ ήταν σε γενικές γραμμές κατά της εφαρμογής αυστηρών μέτρων, υπήρξαν ωστόσο συχνές αποκλίσεις λόγω αποφάσεων τόσο της κεντρικής όσο και των τοπικών κυβερνήσεων. Αν και συχνά οι ΗΠΑ αναφέρονται στα ΜΜΕ ως η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό περιπτώσεων ή θανάτων, πρέπει να σημειωθεί, ότι αυτό οφείλεται κυρίως στο μέγεθος του πληθυσμού της χώρας καθώς επίσης και κατά μέρος στην αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται. Αναλογικά (σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού) από πλευράς θανάτων και για χώρες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500000 οι ΗΠΑ κυμαίνονται μεταξύ 8ης και 11ης θέσης.

Μέτρα κατά της επέκτασης της επιδημίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και σε πολλά άλλα κράτη του κόσμου υπήρξαν και στις ΗΠΑ εκτεταμένες απαγορεύσεις και περιορισμοί των συνταγματικών δικαιωμάτων με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ϊού. Υπήρξαν απαγορεύσεις ταξιδιών, μα και περιορισμοί της κυκλοφορίας. Ο πρωην πρόεδρος των ΗΠΑ προέβει κάποιες φορές σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να επιφέρουν σύγχυση, όπως για παράδειγμα η ολότελα λάθος και μάλιστα επικίνδυνη για την υγεία πληροφορία ότι η ένεση απολυμαντικών θα μπορούσε να βοηθήσει κατά της νόσου.

Εξέλιξη της επιδημίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα διαγράμματα που ακολουθούν μπορούμε να διαπιστώσουμε την εξέλιξη της επιδημίας. Το πρώτο κύμα θανάτων με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για τον ϊό ξεκίνησε κατά τις αρχές Μαρτίου. Το κύμα εξελίχθηκε σχετικά γρήγορα και έφτασε την αιχμή του κατά τα μέσα Απριλίου. Όπως μπορούμε να δούμε στο διάγραμμα για τον συνολικό αριθμό θανάτων το κύμα ήταν σχετικά μέτριο.

Το δεύτερο κύμα θανάτων με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για τον ϊό ξεκίνησε κατά τα μέσα Ιουνίου του 2020. Το κύμα εξελίχθηκε σχετικά πιο αργά και έφτασε την αιχμή του κατά τον αυγουστο. Όπως μπορούμε να δούμε στο διάγραμμα για τον συνολικό αριθμό θανάτων το θερινό (για τις ΗΠΑ) αυτό κύμα ήταν σχετικά ήπιο.

Το τρίτο κύμα θανάτων με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ για τον ϊό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020. Το κύμα εξελίχθηκε σχετικά επίσης αργά και έφτασε την αιχμή του κατά τις αρχές του 2021. Όπως μπορούμε να δούμε στο διάγραμμα για τον συνολικό αριθμό θανάτων το κύμα αυτό ήταν το πιο έντονο.

Θάνατοι με επιβεβαιωμένο θετικό τεστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ακόλουθα διαγράμματα βλέπουμε τους θανάτους αθροιστικά[2] και ανά μέρα[3] Θάνατοι αθροιστικά Θάνατοι ανα μέρα

Κατανομή των θανάτων ανά ηλικία και φύλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα ακόλουθα διαγράμματα βλέπουμε την κατανομή ανά ηλικία και φύλο.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Moon, Sarah (April 24, 2020). «A seemingly healthy woman's sudden death is now the first known US coronavirus-related fatality». CNN. https://www.cnn.com/2020/04/23/us/california-woman-first-coronavirus-death/index.html. Ανακτήθηκε στις May 25, 2020. 
  2. CDC
  3. CDC
  4. «Demographic Trends of COVID-19 cases and deaths in the US reported to CDC» (CSV). CDC. 27 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2020.