Οικογένεια Κουμουνδούρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οικογένεια Κουμουνδούρου είναι παλιά πολιτική οικογένεια.

Γενικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή της οικογένειας είναι από τη Μικρή Μαντίνεια του Σταυροπηγίου Μάνη. Την δεκαετία του 1760 ο Αθανάσιος Κουμουνδουράκης (Κουμουνδουρέας) συμμετείχε στις μεγάλες συγκρούσεις για την καπετανία μεταξύ των οικογενειών των Κουμουνδουράκηδων, των Τρουπάκηδων και των Κουτουφαραίων φτάνοντας να λεαηλατήσει το 1764 μαζί με τον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη την Καλαμάτα και καταφέρνοντας τελικά να διοριστεί καπετάνιος του Σταυροπηγίου. Στην θέση του στην καπετανία φαίνεται να τον διαδέχθηκε ο Παναγιώτης Κουμουνδουράκης, ο οποίος το 1798 κατάφερε να διοριστεί Μπέης Μάνης, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1803, οπότε και φυλακίστηκε από τους Οθωμανούς.

Σημαντικότερο μέλος της οικογένειας ήταν ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Βουλής. Οι δύο γιοί του ασχολήθηκαν με την πολιτική εκλεγόμενοι πολλάκις βουλευτές ενώ η κόρη του, όλγα, παντρεύτηκε τον εφοπλιστή και πολιτικό Επαμεινώνδα Εμπειρίκο. Λόγω της έλλειψης αρρένων απογόνων από τους δύο γιους του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου ο Σπυρίδων Κουμουνδούρος υιοθέτησε τον γιό της αδερφής του Όλγας, Αλέξανδρο Εμπειρίκο - Κουμουνδούρο, ο οποίος πρόσθεσε στο «Εμπειρίκος» το «Κουμουνδούρος». Συνέχισε το πολιτικό κόμμα της οικογένειας εκλεγόμενος βουλευτής Καλαμάτης και διατελώντας υπουργός αλλά αποχώρησε σύντομα από την πολιτική τερματίζοντας έτσι την πολιτική παρουσία της οικογένειας Κουμουνδούρου στα πολιτικά πράγματα. Γιος του τελευταίου είναι ο εφοπλιστής Φίλλιπος Εμπειρίκος - Κουμουνδούρος. Επίσης εγγονός του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου είναι ο εφοπλιστής Επαμεινώνδας Γ. Εμπειρίκος ενώ ανιψιά του η Αικατερίνη Μυσιρλή, μητέρα του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Κορυζή.

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος ήταν κάτοχος μεγάλων εκτάσεων στην Αττική καθώς και του γνωστού αρχοντικόυ Κουμουνδούρου, μπροστά από το οποίο υπάρχει η σημερινή Πλατεία Κουμουνδούρου. Επίσης διατηρούσε μια εξοχική κατοικία στην Τροιζηνία, η οποία το 1928 πουλήθηκε, διατηρείται δε μέχρι σήμερα, καθώς και πύργο στον Πειραιά, από τον οποία και πήρε το όνομα η Νησίδα Κουμουνδούρου.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιαννάκης Κουμουνδουράκης, Μπέης της Μάνης
  • Σπυρίδων Γαλάνης Κουμουνδουράκης, έπαρχος Πύργου, στρατηγός και γιος του Παναγιώτη
  • Φίλιππος Εμπειρίκος - Κουμουνδούρος, εφοπλιστής και γιος του Αλέξανδρου[1]
  • Μαρία Εμπειρίκου, κόρη του Αλέξανδρου
  • Γεώργιος Εμπειρίκος, εφοπλιστής, βουλευτής, τραπεζίτης, σύζυγος Σοφίας Δούμα και γιος του Επαμεινώνδα
  • Γιάννης Εμπειρίκος - Skarbek - Borowski, γιος της Ειρήνης
  • Κουμουνδούρου, σύζυγος Αθανασίου Μυσιρλή και κόρη του Σπυρίδωνος
  • Αλέξανδρος Ανδρεάδης, εφοπλιστής, τραπεζίτης, σύζυγος Χριστίνας Ωνάση και γιος της Ρένας
  • Σταμάτης Κορυζής, σύζυγος Θάλεις Χαρίτωνος και γιος του Γεωργίου

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κωνσταντίνος Τσάτσος, Λογοδοσία μιας ζωής, Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 2000, τόμος Α΄