Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικία Κωστή Παλαμά (Αθήνα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′17″N 23°43′57″E / 37.9715°N 23.7324°E / 37.9715; 23.7324

Οικία Κωστή Παλαμά
Εξωτερική άποψη του κτιρίου
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
ΕίδοςΝεοκλασικό κτήριο
ΑρχιτεκτονικήΝεοκλασική
ΔιεύθυνσηΠεριάνδρου 5
Γεωγραφικές συντεταγμένεςΠλάκα
37°58′18″N 23°43′57″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΤοποθεσίαΑθήνα
ΧώραΕλλάδα
ΟλοκλήρωσηΔεκαετία 1920
ΚατάστασηΔιατηρητέο
ΧρήσηΟικία
ΙδιοκτήτηςΚωστής Παλαμάς
Τεχνικές λεπτομέρειες
Όροφοι2
Σχεδιασμός και κατασκευή

Η Οικία Κωστή Παλαμά, του Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά (1859 - 1943), σώζεται μέχρι σήμερα και βρίσκεται στην Αθήνα επί της οδού Περιάνδρου αριθμός 5 στη συνοικία της Πλάκας, απέναντι και με θέα τους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Το Σπίτι στην Πλάκα

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικία Κωστή Παλαμά στην Πλάκα είναι ένα διώροφο κτίριο που οικοδομήθηκε μέσα στη δεκαετία 1920-1930. Έχει τα χαρακτηριστικά ενός νεοκλασικού αστικού σπιτιού του Μεσοπολέμου με τα ακροκέραμα του γείσου του και τις σιδεριές στα μπαλκόνια.

Το 1935, ο Κωστής Παλαμάς, σε μεγάλη πια ηλικία, αναγκάστηκε να μετακομίσει, μετά την έξωσή του από την προηγούμενη κατοικία του στην οδό Ασκληπιού αριθμός 3, κατεδαφισμένη σήμερα όπου είχε ζήσει περισσότερα από σαράντα χρόνια (1894 - 1935), στο πλακιώτικο σπίτι της οδού Περιάνδρου 5. Στο σπίτι αυτό σ' ένα από τα δύο διαμερίσματα του δευτέρου ορόφου κατοικούσε ο Παλαμάς, η σύζυγός του Μαρία Βάλβη και η κόρη τους Ναυσικά, μοιραζόμενος το σπίτι και με άλλους ενοίκους. Σε αυτή την οικία, ο Παλαμάς έγραψε πολλά από τα ποιήματα και λογοτεχνήματά του.

Υπέρθυρη επιγραφή στην Οικία Παλαμά, Πλάκα

Στο σπίτι αυτό έζησε ο Παλαμάς τα τελευταία χρόνια της ζωής του κι άφησε την τελευταία του πνοή, εν μέσω γερμανικής Κατοχής, στις 27 Φεβρουαρίου 1943. Στην πάνδημη κηδεία του, πλήθος κόσμου συνέρρεε στο σπίτι της οδού Περιάνδρου και στους γύρω δρόμους για να συνοδέψει τον ποιητή στην τελευταία του κατοικία. Η νεκρώσιμη ακολουθία, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Δαμασκηνού, τελέστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1943 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Σήμερα, η οικία Κωστή Παλαμά έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Μια μαρμάρινη πλάκα πάνω από την κύρια είσοδο του σπιτιού αναγράφει: «Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943».

Το Φιλολογικό Σαλόνι της Οδού Ασκληπιού

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σημαντικότερο φιλολογικό σαλόνι της εποχής ήταν το σπίτι του Παλαμά στην οδό Ασκληπιού 3. Στο σπίτι αυτό έζησε ο Παλαμάς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, οπότε μετακόμισε στην Πλάκα. Το σπίτι αυτό είχε δύο ορόφους, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα. Μια εξωτερική μαρμάρινη σκάλα οδηγούσε από την εξώθυρα του δρόμου κι από την αυλή του σπιτιού στην είσοδο του επάνω ορόφου, όπου διέμενε ο Παλαμάς.

Στο σπίτι αυτό του Παλαμά γίνονταν τα βράδια, κυρίως τα Σαββατόβραδα, φιλολογικές συγκεντρώσεις με λογοτέχνες και λόγιους της εποχής, οι οποίοι συζητούσαν για την πνευματική ζωή και τη σύγχρονη λογοτεχνική κίνηση, αλλά και για τη μοντέρνα ευρωπαϊκή λογοτεχνία.

Στο φιλολογικό αυτό κύκλο του Παλαμά ανήκαν ο Γρηγόριος Ξενόπουλος, ο Μιλτιάδης Μαλακάσης, ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ο Ιωάννης Γρυπάρης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ο Λάμπρος Πορφύρας, ο Παύλος Νιρβάνας και άλλοι, οι οποίοι διάβαζαν στις βραδινές τους συναθροίσεις έργα τους, κάθε νέα δημιουργία τους στην ποίηση, το θέατρο ή το διήγημα.

Πινακίδα στο σπίτι της οδού Ασκληπιού

Το ιστορικό αυτό σπίτι του Παλαμά, όπου έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του και έγραψε τα πιο πολλά από τα έργα του, κατεδαφίστηκε το 1966, παρ´ όλες τις διαμαρτυρίες και έγγραφες αναφορές του πνευματικού κόσμου. Στον τύπο της εποχής είχε χαρακτηριστεί ως «πνευματικό έγκλημα».

Σήμερα, η πολυκατοικία που έχει ανεγερθεί στη θέση του στεγάζει το Ίδρυμα Κωστή Παλαμά. Μια εντοιχισμένη πλάκα στο νέο κτίριο αναγράφει ότι έζησε εκεί ο ποιητής Κωστής Παλαμάς από το 1884 μέχρι το 1935.

  • Ελένη Μπίστικα: «Αναμνήσεις από την Περιάνδρου 5 και την οικογένεια Κωστή Παλαμά - τις μοιράζεται μαζί της η Έλλη Σολομωνίδη», Εφημεριδα Η Καθημερινή, 6 Φεβρουαρίου 2009.
  • Γιάννης Παπακώστας: Φιλολογικά Σαλόνια και Καφενεία της Αθήνας, σελ. 85-101: «Το Φιλολογικό Σαλόνι του Παλαμά», β΄ έκδοση, Βιβλιοπωλείο της Εστίας Ι. Δ. ΚΟΛΛΑΡΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΣ Α.Ε., Αθήνα, 1991.
  • Τάσος Βουρνάς: «Ενα πνευματικό έγκλημα συντελείται. Το ιστορικό σπίτι του Παλαμά πρόκειται να κατεδαφισθεί!», Εφημερίδα. Η Αυγή, 29 Ιουνίου 1966.
  • Εφημερίδα Η Καθημερινή: «Η κηδεία του Κωστή Παλαμά το 1943», 21 Νοεμβρίου 2010.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]