Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα
SpongeBob's Atlantis SquarePantis
Εξώφυλλο DVD που παρουσιάζει τους Μπομπ Σφουγγαράκη (κέντρο), Πάτρικ Αστέρη (αριστερά) και Καλαμάρη Πλοκάμια (δεξιά). Ο Μπομπ κρατάει στα χέρια του ένα χρυσό στρογγυλό ραγισμένο φυλαχτό με το αγγλικό κεφαλαίο γράμμα «A» στο κέντρο του, και την λέξη «ATLANTIS» στον περίγυρο του. Από πάνω παρουσιάζονται το λογότυπο του Nickelodeon, της σειράς και η σήμανση «5ος ΚΥΚΛΟΣ». Από κάτω υπάρχουν τα κείμενα «6 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΜΕΝΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ» και «DVD 5».
Ελληνικό εξώφυλλο DVD
ΣκηνοθεσίαΆντριου Όβερτουμ (animation)
Κέισι Αλεξάντερ (storyboard)
Ζευς Σέρβας (storyboard)
Άλαν Σμαρτ (επιβλέπων)
ΠαραγωγήΣτίβεν Χίλενμπεργκ (εκτελεστικός)
Πολ Τίμπιτ (επιβλέπων)
ΣενάριοΚέισι Αλεξάντερ
Ζευς Σέρβας
Ντάνι Μικαέλι
Στίβεν Μπάνκς
ΙστορίαΝτάνι Μικαέλι[1]
Ηθοποιοί φωνήςΤομ Κένι
Μπιλ Φαγγερμπάκ
Ρότζερ Μπάμπας
Κλάνσι Μπράουν
Κάρολιν Λόρενς
Νταγκ Λόρενς
Ντέιβιντ Μπόουι
ΜουσικήΝίκολας Καρ
Ίμπαν Σλέτερ
ΦωτογραφίαΈρικ Κόνχαμ
ΜοντάζΜάργκαρετ Χου
Εταιρεία παραγωγήςUnited Plankton Pictures
Nickelodeon Animation Studios
ΔιανομήMTV Networks International
Πρώτη προβολή12  Νοεμβρίου 2007
Κυκλοφορία12 Νοεμβρίου 2007 (2007-11-12)
Διάρκεια45 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιGoo Goo Gas/Le Big Switch και Le Big Switch
ΈπεταιPicture Day/Pat No Pay/BlackJack και Picture Day

Το Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα (αγγλικά: SpongeBob's Atlantis SquarePantis) είναι το 92ο επεισόδιο της Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων Μπομπ Σφουγγαράκης, και κωμική τηλεοπτική ταινία μιούζικαλ παραγωγής 2007 σε σκηνοθεσία Άντριου Όβερτουμ. Πρωταγωνιστούν οι Τομ Κένι, Μπιλ Φαγγερμπάκ, Ρότζερ Μπάμπας, Κλάνσι Μπράουν, Κάρολιν Λόρενς και Νταγκ Λόρενς. Παίχτηκε αρχικά στο Nickelodeon των Ηνωμένων Πολιτειών στις 12 Νοεμβρίου 2007, ως το δωδέκατο επεισόδιο του πέμπτου κύκλου της αναφερόμενης σειράς. Στην ταινία αυτή, ο Μπομπ Σφουγγαράκης (με την φωνή του Κένι) και ο Πάτρικ (με την φωνή του Φαγγερμπάκ) ανακαλύπτουν το μισό ενός αρχαίου φυλαχτού που βοηθά τους δύο και τους φίλους τους να πάνε στην χαμένη πόλη της Ατλαντίδας.

Το σενάριο της ταινίας ανέλαβαν οι Κέισι Αλεξάντερ, Ζευς Σέρβας, Στίβεν Μπάνκς και Ντάνι Μικαέλι. Ο Βρετανός μουσικός και ηθοποιός Ντέιβιντ Μπόουι συμμετείχε έκτακτα ως η φωνή του Lord Royal Highness. Προσέλκυσε περίπου 9.22 εκατομμυρίους τηλεθεατές. Παρ'όλα αυτά, η ταινία έχει δεχτεί γενικά δυσμενείς κριτικές από κριτές και θεατές.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δευτερεύουσα πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Πάτσι ο Πειρατής έχει κολλήσει στην κίνηση στον Αυτοκινητόδρομο των ΗΠΑ 101 κοντά στον Ενσίνο και τσαντίζεται που θα χάσει το νέο επεισόδιο του Σφουγγαράκη, ενώ η σπάνια κασέτα του καταστρέφεται. Χτυπά το τηλέφωνό του, και ο Πότι του λέει να βιαστεί γιατί το επεισόδιο θα ξεκινήσει σε πολύ λίγο. Ο Πάτσι του λέει να καταγράψει το επεισόδιο, αλλά ο Πότι του λέει ότι πέταξε την μηχανή Betamax στα σκουπίδια, κάνοντας τον πρώτο πιο αγριεμένο. Τελικά, ο Πάτσι συνεχίζει τη διαδρομή προς το σπίτι του, μέχρι που ξαφνικά βρίσκεται στο πουθενά, και ανακαλύπτει ότι «το Ενσίνο χάθηκε», και τότε αρχίζει να κλαίει λέγοντας ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που χάθηκε μια πόλη. Λέει στο κοινό ότι πρέπει να δει το επεισόδιο αντί αυτόν να υποφέρει. Αργότερα, ο Πάτσι φτιάχνει την κασέτα, αλλά όχι για πολύ αφού επανεκρήγνυται και παράγει καπνό.

Αργότερα, ο Πάτσι έχει παραισθήσεις και βρίσκει έναν άνθρωπο που φορά κοστούμι Μπομπ Σφουγγαράκη (τον οποίο υποδύεται ο Τομ Κένι, ο οποίος κάνει επίσης τους ρόλους των Μπομπ και Πάτσι), που του λέει ότι είναι ο Μπομπ Σουγγαράκης Τετραγωνοπαντελονής σε πραγματική μορφή. Αυτός ο Μπομπ του λέει επίσης ότι θα βρεθεί πίσω στο Ενσίνο εάν «πιστέψει». Ο Πότι ξυπνά τον Πάτσι έπειτα από ένα όνειρο που είχε, στο οποίο βρισκόταν στο Ενσίνο. Ο Πάτσι αρχίζει να τρώει ένα σάντουιτς που του φέρνει ο Πότι, αλλά βρίσκει μαγιονέζα σε αυτό. Προσπαθεί να το δώσει σε έναν γύπα.

Μετά το τέλος του επισοδίου, ο Πάσι βρίσκει το Ενσίνο μικροσκοπημένο, μαζί με τρεις εξωγήινους, που εξηγούν ότι ο γιος τους, ο Νόρμπλακ 5, έπαιζε πάλι με την ακτίνα σμίκρυνσης. Ο Πάτσι τους φωνάζει ότι θέλει την πόλη πίσω στην κανονική της μορφή, ενώ συνεχίζει να λέει «There’s no place like home» (ως προφανή παρωδία της σκηνής από τον Μάγο του Οζ). Δείχνοντας κατανόηση για την κατάσταση όπου βρίσκεται ο Πάτσι, η μητέρα του Νόρμπλακ 5 παίρνει την ακτίνα αυτή, πατά το κουμπί, και δημιουργεί έναν ανεμοστρόβιλο που την επαναφέρει. Ο Πάτσι χαίρεται που ξαναβρίσκεται στο Ενσίνο, αλλά ένας τεράστιος Πότι Παπαγάλος τον ποδοπατά στο σπίτι του (πιθανότατα δείχνονας ότι ο Νόρμπλακ 5 επαναχρησιμοποίησε την ακτίνα για να μεγαλώσει τον Πότι).

Κύρια πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μπομπ και Πάτρικ βρίσκουν το κομμάτι ενός φυλαχτούν από την χαμένη πόλη της Ατλαντίδας, χωρίς να έχουν ιδέα τι είναι. Το πηγαίνουν στο μουσείο του Βυθού του Μπικίνι ώστε να μάθουν τι είναι. Πέφτουν πάνω στον Καλαμάρη, ο οποίος νομίζει ότι έκλεψαν το άλλο μισό του φυλαχτού. Σύντομα συνειδητοποιεί ότι βρήκαν το χαμένο άλλο μισό του προς επίδειξη φυλαχτού και τους λέει ότι ήταν το κλειδί για την Ατλαντίδα. Έχοντας ακούσει την ιστορία της Ατλαντίδας, το μόνο πράγμα που θέλουν να δουν οι Μπομπ και Πάτρικ είναι η «Γηραιότερη Φούσκα». Ο Καλαμάρης τότε επανενώνει τα δύο μισά του φυλαχτούν, ανοίγοντας τον «δρόμο προς την Ατλαντίδα», ο οποίος επρόκειτο για λεωφορείο που καίει «τραγουδοκαύσιμα». Όταν οι χαρακτήρες ξεμένουν από «τραγουδοκαύσιμα», το λεωφορείο τρακάρει έχοντας φτάσει στην πόλη της Ατλαντίδας. Η ομάδα ακολουθείται ανυποψίαστα από τον Πλανγκτόν.

Στην Αντλανίδα, συναντούν τον αυτοκράτορα Lord Royal Highness, που τους περιηγεί στο κάστρο. Κατά την διάρκεια της περιήγησης, οι Κύριος Καβούρης, Σάντι και Καλαμάρης αποσπούνται από διάφορα μέρη, ο πρώτος από το δωμάτιο με τους θησαυρούς, η Σάντι από το εργαστήριο επιστημών, και ο Καλαμάρης από το μουσείο τέχνης.

Εν τω μεταξύ, ο Πλανγκτόν πάει να δει την οπλαποθήκη, σκοπεύωντας να χρησιμοποιήσει τα παραμελημένα αυτά όπλα (οι Ατλάντιοι είχαν παρατήσει την ιδέα του πολέμου πριν από πολύ καιρό) για τους δικούς του σκοπούς. Τελικά επιλέγει ένα τανκ. Οι Μπομπ και Πάτρικ βλέπουν τελικά την γηραιότερη φούσκα που υπήρξε ποτέ. Ο Πάτρικ τραβά μια φωτογραφία της, και κατά συνέπεια την σκάει. Φοβούνται να το αναφέρουν, λέγοντας ότι πρέπει να επιτρέψουν στον Βυθό του Μπικίνι. Τότε, ο Πάτρικ λέει την «αλήθεια».

Ο αυτοκράτωρας δεν θυμώνει στους Μπομπ και Πάτρικ που την έσκασαν, λέγοντας τους ότι η συγκεκριμένη είναι απομίμηση για τους τουρίστες. Τους δείχνει την πραγματική γηραιότερη φούσκα, την ταβά φωτογραφία ο Πάτρικ και σκάει. Θυμωμένος, ο αυτοκράτωρας επιστρατεύει τους βασιλικούς φρουρούς για επίθεση, αλλά η παρέα καταφέρει να ξεφύγει. Την στιγμή που δραπετεύουν προς τα έξω, εμφανίζεται ο Πλανγκτόν και οδεύει προς το να τους εξολοθρέψει με το τανκ που βρήκε, αλλά προς απογοήτευσή του, λούζει την παρέα με παγωτό. Ο αυτοκράτωρας παίρνει τον Πλανγκτόν, και λέει ότι «μια μικρή κουκίδα» θα ήταν μια φανταστική αντικατάσταση για την φούσκα. Οι Μπομπ και σία επιστρέφουν σπίτι, με τους Πάτρικ, Σάντι, Καβούρη και Καλαμάρη να λυπούνται που φεύγουν ενώ ήθελαν να μείνουν, σε αντίθεση με τον Μπομπ.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τομ Κένι (στη μεταγλώττιση ο Σπύρος Ζουπάνος) ως Μπομπ Σφουγγαράκης
  • Μπιλ Φαγγερμπάκ (στη μεταγλώττιση ο Άλκης Ζερβός) ως Πάτρικ Αστέρης
  • Κλάνσι Μπράουν (στη μεταγλώττιση ο Γιάννης Στεφόπουλος) ως Κύριος Καβούρης
  • Κάρολιν Λόρενς (στη μεταγλώττιση η Στέλλα Νικολοθανάση) ως Σάντι Φουντούκη
  • Ρότζερ Μπάμπας (στη μεταγλώττιση ο Ντίνος Σούτης) ως Καλαμάρης Πλοκάμιας
  • Νταγκ Λόρενς (στη μεταγλώττιση ο Ντίνος Σούτης) ως Πλανγκτόν
  • Ντέιβιντ Μπόουι (στη μεταγλώττιση ο Γιάννης Στεφόπουλος) ως Lord Royal Highness
  • Πολ Τίμπιτ (στη μεταγλώττιση η Στέλλα Νικολοθανάση) ως Πότι ο Παπαγάλος
  • Ντέιβιντ Γκλεν Έισλευ ως Τραγουδιστής

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντέιβιντ Μπόουι συμμετείχε έκτακτα ως η φωνή του Lord Royal Highness.

Το σενάριο της ταινίας Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα ανέλαβαν οι Κέισι Αλεξάντερ, Ζευς Σέρβας, Στίβεν Μπάνκς και Ντάνι Μικαέλι, με τους Αλεξάντερ και Σέρβας να φέρουν ως σκηνοθέτες storyboard directors, και το animation σκηνοθετήθηκε από τον Άντριου Όβερτουμ. Παρότι διαφημίστηκε από το Nickelodeon ως η πρώτη τηλεοπτική ταινία της σειράς, η ταινία είναι ουσιαστικά ένα εκτεταμένο επεισόδιο, με διάρκεια 45 λεπτά.[2][3][4] «[Το Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα είναι] μια ιστορία που ενέχει στοιχεία περιπετειώδους αναζήτησης» είπε ο Τομ Κένι, η φωνή του Σφουγγαράκη, «με τους Μπομπ και σία να ταξιδεύουν και να βρίσκουν την χαμένη ήπειρο της Ατλαντίδας, όπου βασιλεύει ένας χαρακτήρας στον οποίο δανείζει την φωνή του ο Ντέιβιντ Μπόοουι».[4]

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι κύριοι ηθοποιοί της σειράς συμπεριλαμβανομένων των Κένι, Μπιλ Φαγγερμπάκ, Ρότζερ Μπάμπας, Κλάνσι Μπράουν, Κάρολιν Λόρενς και Νταγκ Λόρενς. Επιπρόσθετα, ο γνωστός Βρετανός μουσικός και καλλιτέχνης Ντέιβιντ Μπόουι συμμετείχε έκτακτα ως η φωνή του Ατλάντιου Βασιλειά, Lord Royal Highness.[5][6] Γράφοντας στο ιστολόγιό του, ο Ντέιβιντ Μπόουι είπε:[7][8]

Συνέβη. Επιτέλους. Έπιασα το Άγιο Δισκοπότηρο των δουλειών για animation. Χθες έγινα χαρακτήρας στον ... ταν-ταρα ... Μπομπ Σφουγγαράκη. Ω Ναι!! Εμείς, η οικογένεια, είμαστε ενθουσιασμένοι. Τίποτα άλλος δεν χρειάζεται να συμβεί αυτή τη χρόνια, ή αυτή τη βδομάδα τέλος πάντων. Ο χαρακτήρας μου σε αυτό το εκτεταμένο σπέσιαλ (νομίζω πως είναι μισάωρο) λέγεται 'Lord Royal Highness'. Μια χαράααα!!

Ο Τομ Κένι είπε «οι άνθρωποι που [βλέπουν] είναι συχνά γεμάτοι εκπλήξεις για εμένα και απρόβλεπτοι. Δεν βλέπεις τον Ντέιβιντ Μπόουι, τον Thin White Duke, να κάθεται στην καρέκλα του με τις πιτζάμες τρώγοντας Cheerios και βλέποντας καρτούν του Σφουγγαράκη. [Με] τον μικρό καλωδιακής τηλεόρασης προϋπολογισμό μας δεν θα μπορούσαμε ουδέποτε να πληρώσουμε έναν θρύλο σαν τον Ντέιβιντ Μπόουι όσο αξίζει, αλλά το γεγονός ότι θέλει να είναι σε κάτι που αρέσει στο παιδί του είναι αυτό που κάνει την αρχή».[4]

Η ταινία περιλαμβάνει 33 λεπτά animation.[9] Οι animators της στα Nickelodeon Animation Studio στο Μπέρμπανκ σκίτσαραν το περίγραμμα της ιστορία σε ένα έτος.[9] Ο Πολ Τίμπιτ, ο επιβλέπων παραγωγός της σειράς που φέρει επίσης ως showrunner, εξήγησε ότι «Είμαστε μία από τις τελευταίες σειρές που το κάνει μια τον πατροπαράδοτο τρόπο, όπως το έκαναν παλία στις ημέρες των Warner Brothers».[9]

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα παίχτηκε αρχικά στο Nickelodeon στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 12 Νοεμβρίου 2007. Ένας δωδεκάωρος μαραθώνιος ο οποίος ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας Μπομπ ο Σφουγγαράκης. προηγήθηκε.[4][10] Μετά την πρεμιέρα, ένα σπέσιαλ ονόματι Behind the Pantis προβλήθηκε, περιλαμβάνοντας την παραγωγή της ταινίας: την σύλληψη της ιστορίας, το animation, τις συνόδους εγγραφής φωνής και άλλα στάδια.[11] Είχε ανακηρυχθεί ως «το πιο σπέσιαλ σπέσιαλ που έχει ποτέ χαρακτηριστεί ως σπέσιαλ».[2] Το κομμάτι του Jim Blake «Food Fight» ακούγεται κατά τη διάρκεια του σπέσιαλ, καθώς και σε τρέιλερ της ταινίας στο Αμερικανικό δίκτυο. Στην Ελλάδα, το επεισόδιο έκανε πρεμιέρα στο Star Channel τον Ιανουάριο του 2009. Επαναπροβλήθηκε ως αυτοτελές στο ελληνικό Nickelodeon στις 6 Ιανουαρίου 2016, ως μέρος του ημερήσιου μαραθώνιου Nick Stars.[12]

Στις 13 Νοεμβρίου 2007, το επεισόδιο κυκλοφόρησε στην ομώνυμη συλλογή επεισοδίων DVD στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά,[13][14] και στις 27 Οκτωβρίου 2008 στην περιοχή 2.[15] Έγινε επίσης διαθέσιμο στο DVD SpongeBob SquarePants: Season 5, Vol. 2 στις 18 Νοεμβρίου 2008.[16][17][18] Στις 22 Σεπτεμβρίου 2009, το Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα κυκλοφόρησε στο DVD SpongeBob SquarePants: The First 100 Episodes, μαζί με όλα τα υπόλοιπα επεισόδια από τους πέντε πρώτους κύκλους.[19][20] Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο 5ο DVD του πέμπτου κύκλου στις 15 Μαρτίου 2015, ως ένθετο του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.[21]

Αποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νούμερα τηλεθέασης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα προβλήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2007 στο Nickelodeon, και προηγήθηκε μια αντίστροφη μέτρηση επεισοδίων του Μπομπ Σφουγγαράκη «Z-A», επιλεγμένων από τηλεθεατές. Προσέλκυσε 9.22 εκατομμύρια τηλεθεατές,[22] το μεγαλύτερο κοινό σειράς προβαλλόμενης στις 8:00 μμ στις 12 Νοεμβρίου 2007, με εξαίρεση το Dancing with the Stars,[23] και μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο κοινό στην ιστορία της σειράς.[24][25][26]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευτυχώς, στον Lord Royal Highness δανείζει την φωνή του ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο καινοτόμος ροκ σταρ του χθες, και φαίνεται από τα φωνητικά αερόμπικ του λες και διασκεδάζει πολύ με τον ρόλο. Αλλά οι Ατλάντειες περιπέτειες της ημιτολμηρής μικρής παρέας — αναζητώντας και, φυσικά, καταστρέφοντας, την Γηραιότερη Φούσκα — είναι βαρετές. Πιθανόν οι σεναριογράφοι και οι παραγωγοί πίστευαν ότι παρωδίαζαν με έξυπνο τρόπο παραδοσιακά παιδικά παραμύθια για μαγικά βασίλεια, αλλά αυτό το σπέσιαλ δείχνει να είναι ευθύ με μη φανταστικό τρόπο.

Τομ Σέιλς, The Washington Post.[27]

Ο Ίαν Τζέιν του DVD Talk είπε «[το DVD του πέμπτου κύκλου] είναι μια διασκεδαστική συλλογή από καλά επεισόδια και [η ταινία] είναι εξαιρετική [...] η Paramount έχει κάνει καλή δουλειά σε αυτήν την κυκλοφορία και το SpongeBob SquarePants: Atlantis SquarePantis προτείνεται».[28]

Στην μικτή κριτική της για το About.com, η Νάνσι Μπάσιλ της έδωσε σκορ 2.5 στα 5. Έγραψε «Θα αρέσει αυτή σε παιδιά, αλλά ενήλικες, που λατρεύουν τις αστείες χαζομάρες, το παιχνιδιάρικο χιούμορ και τις αφελείς αδεξιότητες του πρώιμου Σφουγγαράκη θα απογοητευτούν».[29] Ο Τζέρι Βόνκραμερ του ToonZone έδωσε στο επεισόδιο σκορ 7/10 και έγραψε «Το Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και η Ατλαντίδα [sic] δεν είναι αριστούργημα, αλλά ούτε αξίζει την κακή φήμη που φαίνεται να έχει».[30]

Ο Τομ Σέιλς, ένας τηλεοπτικός κριτικός της The Washington Post, κατσάδιασε την ταινία σε μια κριτική στις 11 Νοεμβρίου 2007. Σε αυτή την κριτική, ο Σέιλς έγραψε ότι «το πιο αστείο πράγμα στην ταινία είναι το όνομά της» και «ένα τυπικό επεισόδιο έχει τόσα γέλια όσο και αυτή η παρατεταμένη εκδοχή». Ο Σέιλς επίκρινε επίσης τα μουσικά νούμερα στην ταινία, αποκαλώντας τα «αποβλακωτικά». Έκλεισε την κριτική λέγοντας ότι το σπέσιαλ ήταν «επίπεδο» και «τίποτα το ιδιαίτερο».[27]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://twitter.com/_dolza_/status/451187862155710464
  2. 2,0 2,1 Κοξ, Τεντ (9 Νοεμβρίου 2007). «The Most Special Special». Daily Herald (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2014. [νεκρός σύνδεσμος] – μέσω Questia Online Library (απαιτείται συνδρομή)
  3. «David Bowie To Guest Star In SpongeBob's First TV Movie». Starpulse (στα Αγγλικά). 29 Οκτωβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2013. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Ουάλς-Μπόιλ, Μέγκαν (12 Νοεμβρίου 2007). «Grammy Winner David Bowie Lends His Voice to SpongeBob». TV Guide (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2013. 
  5. «David Bowie goes out to sea for 'SpongeBob'». USA Today (στα Αγγλικά). 11 Οκτωβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2013. 
  6. «Bowie voices SpongeBob character» (στα Αγγλικά). BBC. 11 Οκτωβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2013. 
  7. «Bowie Submerges for 'SpongeBob'». Zap2it. 12 Οκτωβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2013. 
  8. Χέριτατζ, Στούαρτ (12 Οκτωβρίου 2006). «David Bowie Does SpongeBob SquarePants». Heckler Spray (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2013. 
  9. 9,0 9,1 9,2 Ουάιατ, Έντουαρτ (12 Νοεμβρίου 2007). «SquarePants RoundTrip: SpongeBob's Yearlong Ride to Atlantis, via Korea - Page 1». The New York Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2013. 
  10. Hale, Mike (11 Νοεμβρίου 2007). «Television». The New York Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2013. 
  11. Σάτικ, Κάθριν (12 Νοεμβρίου 2007). «What's On Tonight». The New York Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2013. 
  12. «Nick Stars 2015! Μήπως είσαι εσύ το επόμενο αστέρι του Nickelodeon;». Nickelodeon.gr. 22 Δεκεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2019. 
  13. «SpongeBob SquarePants -Atlantis SquarePantis» (στα Αγγλικά). TV Shows on DVD. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Οκτωβρίου 4, 2013. Ανακτήθηκε στις Μαΐου 26, 2013. 
  14. Λάμπερτ, Ντέιβιντ (Οκτωβρίου 16, 2007). «SpongeBob SquarePants - Announcement for To Love A Patty & Rear Box Art for Atlantis SquarePantis» (στα Αγγλικά). TV Shows on DVD. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Οκτωβρίου 5, 2013. Ανακτήθηκε στις Μαΐου 26, 2013. 
  15. «SpongeBob SquarePants: Atlantis Squarepantis [DVD]» (στα Αγγλικά). Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2013. 
  16. SpongeBob SquarePants: Season 5, Vol. 2. DVD. Paramount Home Entertainment. 2008.
  17. Μέιβις, Πολ (5 Νοεμβρίου 2009). «SpongeBob SquarePants - Season 5, Vol. 2» (στα Αγγλικά). DVD Talk. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2013. 
  18. Πρινς, Ντένις (27 Νοεμβρίου 2008). «SpongeBob SquarePants: Season 5, Volume 2» (στα Αγγλικά). DVD Verdict. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2013. 
  19. SpongeBob SquarePants: The First 100 Episodes. DVD. Paramount Home Entertainment, 2009.
  20. Λέισι, Γκορντ (Σεπτεμβρίου 29, 2009). «SpongeBob SquarePants - The First 100 Episodes (Seasons 1-5) Review» (στα Αγγλικά). TVShowsOnDVD.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις Σεπτεμβρίου 21, 2013. Ανακτήθηκε στις Αυγούστου 31, 2013. 
  21. Μπομπ Σφουγγαράκης: 5ος Κύκλος, DVD 5. DVD. Πεδίο Εκδοτική, 2015.
  22. Γκόρμαν, Μπιλ (3 Δεκεμβρίου 2007). «The Hills Tops Cable Timeshifted Shows, Nov 12-18». TV by the Numbers (στα Αγγλικά). Zap2it. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2013. 
  23. «SpongeBob's Atlantis SquarePantis Nets Series' Biggest Audience Ever, with Almost 9 Million Total Viewers Tuning In» (στα Αγγλικά). PR Newswire. 14 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2013. [νεκρός σύνδεσμος]
  24. Σταρ, Μάικλ (15 Νοεμβρίου 2007). «Bowie "sponge" makes splash» (στα αγγλικά). New York Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2009-09-01. https://web.archive.org/web/20090901084858/http://www.nypost.com/seven/11152007/tv/bowie_sponge_makes_splash_402981.htm. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2007. 
  25. Τοφ, Μπέντζαμιν (17 Νοεμβρίου 2007). «Ratings: 'SpongeBob' Earns 8.8 Million Viewers». The New York Times (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2013. 
  26. Μπολ, Ράιαν (14 Νοεμβρίου 2007). «SpongeBob Grabs Big Ratings». Animation (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2013. 
  27. 27,0 27,1 Σέιλς, Τομ (11 Νοεμβρίου 2007). «'SquarePantis': Squeezing The Life Out of SpongeBob». The Washington Post (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2013. 
  28. Τζέιν, Ίαν (13 Νοεμβρίου 2007). «SpongeBob's Atlantis SquarePantis DVD Review». DVD Talk. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2007. 
  29. Μπάσιλ, Νάνσι. «SpongeBob Atlantis SquarePantis DVD» (στα Αγγλικά). About.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2013. 
  30. Βόνκραμερ, Τζέρι (22 Αυγούστου 2008). «SpongeBob's Atlantic SquarePants». ToonZone. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 26 Μαΐου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]