Εξτρήμ Σημάδια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Εξτρήμ Σημάδια"
Επεισόδιο Μπομπ Σφουγγαράκης
Αφίσα για το επεισόδιο, με τους Μπομπ Σφουγγαράκη (αριστερά) και Τζόνι Κριλ (δεξιά).
Επεισόδιο νο.Κύκλος 9
Επεισόδιο 1α
ΣκηνοθεσίαΤομ Γιασούμι (animation)
Λουκ Μπρούκσιερ (storyboard)
Μαρκ Σεσαρέλι (storyboard)
Άλαν Σμαρτ (εποπτεία)
ΣενάριοΛουκ Μπρούκσιερ
Μαρκ Σεσαρέλι
Ντέρεκ Ίβερσεν
Πρώτη προβολή21 Ιουλίου 2012 (2012-07-21)
Guest εμφανίσεις

Τζόνι Νόξβιλ[α] ως Τζόνι Κριλ

Χρονολόγιο επεισοδίων
← Προηγούμενο
"Γειά σου, Βυθέ του Μπικίνι!"
Επόμενο →
"Το Ρεκόρ του Σκίουρου"
[[Κατάλογος επεισοδίων του Μπομπ Σφουγγαράκη|Κατάλογος επεισοδίων της σειράς Μπομπ Σφουγγαράκης]]

Το «Εξτρήμ Σημάδια» είναι το πρώτο ήμισυ του πρώτου επεισοδίου του ένατου κύκλου και του 179ου καθολικά επεισοδίου της Αμερικανικής τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων Μπομπ Σφουγγαράκης. Προβλήθηκε στο Nickelodeon των Ηνωμένων Πολιτειών στις 21 Ιουλίου 2012. Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες του Σφουγγαράκη και της παρέας του στην υποβρύχια πόλη του Βυθού του Μπικίνι. Σε αυτό το επεισόδιο, οι Μπομπ και Πάτρικ προσπαθούν να ενταχθούν σε μια ομάδα εξτρήμ σπορ ονόματι Οι Δραστικαρέοι, παίρνοντας μέρος σε επικίνδυνες και ακραίες αποστολές.

Το σενάριο του επεισοδίου ανέλαβαν οι Λουκ Μπρούκσιερ, Μαρκ Σεσαρέλι και Ντέρεκ Ίβερσεν, και το animation σκηνοθετήθηκε από τον Τομ Γιασούμι.[1] Στο επεισόδιο, ο Τζόνι Νόξβιλ δανείζει έκτακτα την φωνή του στον Τζόνι Κριλ. Το επεισόδιο έλκυσε 3.7 εκατομμύρια θεατές και έχει θετική υποδοχη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Μπομπ και Πάτρικ παίζουν με την άμμο στο Όρος της Άμμου όταν βλέπουν μια ομάδα εξτρήμ σπορ ονόματι Οι Δραστικαλέοι, που απαρτίζεται από τους Τζόνι Κριλ, Όχι Νεκρό Τεντ, και Μεγάλη Κακή Γιαγία. Ένα Βρετανό ψάρι μιλάει στους Μπομπ και Πάτρικ για τους Δραστικαρέους, με τον Πάτρικ να συγχέει το «extreme sports» (εξτρήμ σπορ) με το «extreme spots» (εξτρήμ σημάδια) λόγω του ψευδίσματος του ψαριού, και μετά οι δύο τσιμπιούνται από μέδουσες για αποκτήσουν τα εν λόγω σημάδια. Ο Τζόνι γελά μαζί τους και λέει στον Μπομπ να δοκιμάσει μοτοσυκλετισμό για να δει εάν είναι καλός στα εξτρήμ σπορ, ενώ ο Πάτρικ κάνει σάντμπορντ στο Όρος, προς τα κάτω με την Γιαγιά.

Τα σπορ παραείναι «εξτρήμ» για τους Μπομπ και Πάτρικ, και αντ' αυτού κάνουν σκοινάκι. Ο Πάτρικ κουράζεται γρήγορα, και οι Δραστιραλέοι επιδεικνύουν «εξτρήμ» σκοινάκι, με τον Τεντ να ανάβει φωτιά και να πηδά πάνω σε ένα αεροπλάνο. Ο Μπομπ και Πάτρικ τότε κάνουν φυσαλίδες, που κάνουν οι Δραστικαρέοι εξτρήμ με τον Τζόνι να οδηγεί την μοτοσυκλέτα του μέσα σε μια από αυτές, να χτυπά και να καταρρίπτει ένα κτήριο. Ο Σφουγγαράκης πυγμαχεί με ένα μαξιλάρι και χάνει, το οποίο βάζει ο Τζόνι σε πλυντήριο ρούχων, και επιτίθεται από ένα ζωντανό στρώμα. Ο Πάτρικ επιδεικνύει την βουτιά σκουπιδιών, κάτι το οποίο η Γιαγιά συνεχίζει, καθώς ο κάδος σκουπιδιών συμπιέζεται με εκείνη μέσα.

Οι Μπομπ και Πάτρικ δείχνουν ότι τους αρέσει το ψάρεμα μέδουσας, μια απασχόληση που τραυματίζει σοβαρά τους Δραστικαρέους. Ο Τζόνι παραδέχεται ότι τα σημάδια είναι «πολύ εξτρήμ», και το Βρετανό ψάρι λέει ότι εξτρήμ σημάδια είναι παράγωγα των εξτρήμ σπορ. Το επεισόδιο τελειώνει με τον Πάτρικ να αναρωτιέται, «Ποιος είναι αυτός;».

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ηθοποιός Τζόνι Νόξβιλ, παρουσιαζόμενος εδώ το 2011, συμμετείχε έκτακτα στο επεισόδιο ως η φωνή του Τζόνι Κριλ.

Οι σεναριογράφοι του «Εξτρήμ Σημάδια» ήταν οι Λουκ Μπρούκσιερ, Μαρκ Σεσαρέλι και Ντέρεκ Ίβερσεν, και το animation σκηνοθετήθηκε από τον Τομ Γιασούμι. Οι Μπρούκσιερ και Σεσαρέλι δούλεψαν επίσης ως σκηνοθέτες storyboard. Το επεισόδιο ήταν το πρώτο εντεκάλεπτο της σειράς που παράχθηκε σε ανάλυση υψηλής ευκρίνειας.[2] Προβλήθηκε αρχικά στο Nickelodeon των Ηνωμένων Πολιτειών στις 21 Ιουλίου 2012,[3] με τον γονεϊκό χαρακτηρισμό καταλληλότητας TV-Y7.[4] Ήταν μέρος του μαραθώνιου του δικτύου «The Super Spongy Square Games» κατά τον οποίο έκαναν πρεμιέρα επεισόδια της σειράς με θέμα τα σπορ.[5][6][7][8] Έκανε επίσης πρεμιέρα στον Ελληνικό ομώνυμο σταθμό έναν χρόνο αργότερα, στις 19 Ιουνίου 2013.

Πέραν του σύνηθες καστ, ο Αμερικανός κασκαντέρ και ηθοποιός του Jackass Τζόνι Νόξβιλ έκανε έκτακτη εμφάνιση στο επεισόδιο ως η φωνή του Τζόνι Κριλ, αρχηγού μιας ομάδας εξτρήμ σπορ ονόματι Οι Δραστικαρέοι και πρωταθλητή υποθαλάσσιων εξτρήμ σπορ.[9][10][α] Οι σεναριογράφοι της σειράς έγραψαν το επεισόδιο ειδικά για τον Νόξβιλ.[11] Ο εκτελεστικός παραγωγός Πολ Τίμπιτ είπε «[Το Nickelodeon] ήθελε να κάνει ένα σόου όσον αφορά τα εξτρήμ σπορ και το πρώτο πράγμα που ήρθε στο μυαλό [μας] ήταν ο Τζόνι Νόξβιλ, γιατί λίγοι άνθρωποι είναι τόσο εξτρήμ όσο αυτός». Ο Νόξβιλ αποδέχτηκε τον ρόλο γιατί είναι θαυμαστής της σειράς.[12][13] Ο Νόξβιλ είπε «Πήρα πολλή αξιοπιστία επειδή έκανα [ρόλο] στον Μπομπ. Ο καθένας είναι ξεσηκωμένος[...] Με το που τελείωσα την ηχογράφηση από μέρους μου για το επεισόδιο, ξεκίνησα να τους παρακαλώ να με αφήσουν να επιστρέψω για να ηχογραφήσω σε άλλο ένα».[11] Ο Νόξβιλ ρώτησε εάν ήταν ανάγκη θα βρει μια αστεία φωνή για τον χαρακτήρα του. Ωστόσο, οι παραγωγοί είπαν «Όχι, θέλουμε [την φωνή σου]».[12] Ο Νόξβιλ είπε πως «δεν είναι εύκολο» να κάνει κανείς σύντομη φωνητική εμφάνιση. Πρόσθεσε «Είναι διαφορετικό είδους δουλειάς».[12]

Εκτός από το να δανείσει των φωνή του, ο Νόξβιλ επίσης έβγαλε φωτογραφία με ένα λούτρινο παιχνίδι του Σφουγγαράκη.[14] Ο Νόξβιλ είπε «Με φόρτωσαν με ένα μάτσο διαφημιστικά προϊόντα! Ότι παιχνίδι είχαν φτιάξει—σκέιτμπορντ, περικάρπια, όλων των ειδών τα πράματα. Δεν τα παρατάνε με τα εξτραδάκια». Πρόσθεσε «Αυτοί [οι συντελεστές] με άφησαν να κάνω τα δικά μου ακροβατικά για το επεισόδιο. Ήταν τέλεια».[15]

Εμπορεύματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Ιανουαρίου 2013, το «Εξτρήμ Σημάδια» έγινε διαθέσιμο στην συλλογή επεισοδίων DVD SpongeBob SquarePants: Extreme Kah-Rah-Tay μαζί με άλλα επεισόδια των κύκλων οχτώ και εννέα «Άμυνα Καλαμαριού», «Ο Τρόπος του Σφουγγαριού», «Φύλαξη Σπιτιού για την Σάντυ», «Το Καβουροπάτι που Έφαγε τον Βυθό του Μπικίνι», «Το Ρεκόρ του Σκίουρου», «Πάγωμα Προσώπου» και «Ντέρμπυ Κατεδάφισης».[16][2][17] Στις 10 Οκτωβρίου 2017, το «Εξτρήμ Σημάδια» κυκλοφόρησε στο DVD SpongeBob SquarePants: The Complete Ninth Season, μαζί με όλα τα υπόλοιπα επεισόδια του ένατου κύκλου.[18] Στις 4 Ιουνίου 2019, το «Εξτρήμ Σημάδια» κυκλοφόρησε στο DVD SpongeBob SquarePants: The Next 100 Episodes, μαζί με όλα τα επεισόδια των κύκλων έξι έως εννέα.[19]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρεμιέρα του «Εξτρήμ Σημάδια» στις 21 Ιουλίου 2012, ως μέρος του μαραθώνιου «The Super Spongy Square Games» κατέληξε με σύνολο 3.7 εκατομμύρια θεατές, κατατασσόμενο ως το παιδικό πρόγραμμα με την περισσότερη τηλεθέαση για αυτή την βδομάδα.[20] Αυτό το επεισόδιο, μαζί με «Το Ρεκόρ του Σκίουρου», «Ντέρμπυ Κατεδάφισης», και «Πάγωμα Προσώπου», έδειξαν μια διψήφια αύξηση με την παιδική πληθυσμιακή ομάδα, με μέσο όρο 5.57 εκατομμύρια Παιδιά 2-11 (+50%) από το 2011.[20]

Το «Εξτρήμ Σημάδια» απέσπασε θετικές κριτικές. Ο Πολ Μάβις του DVD Talk διασκέδασε με το επεισόδιο και είπε: «Το 'Εξτρήμ Σημάδια' έχει μεγάλα γέλια από μερικές πολύ αστείες μικρές στιγμές». Πρόσθεση ότι το «στερεοτυπικό Βρετανό ψάρι, με το μονόκλ και τα άσχημα δόντια, είναι ξεκαρδιστικό».[2] Στην κριτική του για το Inside Pulse, ο Τζο Κόρεϊ είπε ότι το επεισόδιο είναι «εξίσου επικίνδυνο» με τα υπόλοιπα επεισόδια του DVD Extreme Kah-Rah-Tay.[21]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Στην ελληνική μεταγλώττιση, ο Χρήστος Θάνος δανείζει την φωνή του στον χαρακτήρα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. SpongeBob SquarePants: The Complete 9th Season (τίτλοι τέλους «Εξτρήμ Σημάδια») (DVD). Ηνωμένες Πολιτείες: Nickelodeon. 10 Οκτωβρίου 2017. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Μάβις, Πολ (14 Ιανουαρίου 2013). «SpongeBob SquarePants: Extreme Kah-Rah-Tay». DVD Talk. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  3. Μπάσιλ, Νάνσυ (16 Ιουλίου 2012). «Johnny Knoxville on SpongeBob» (στα Αγγλικά). About.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  4. «Extreme Spots» (στα Αγγλικά). Zap2it. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  5. «Nickelodeon Debuts 4 New Episodes of SPONGEBOB SQUAREPANTS in 'The Super Spongy Square Games', 7/21». Broadway World (στα Αγγλικά). 2 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  6. Kondolojy, Amanda (2 Ιουλίου 2012). «Nickelodeon Debuts Four Brand-New Episodes of 'Spongebob Squarepants' in 'The Super Spongy Square Games' One Hour TV Event». TV by the Numbers (στα Αγγλικά). Zap2it. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  7. Ζαχέντ, Ραμίν (2 Ιουλίου 2012). «Nick Plans Special 'SpongeBob' Marathon in July». Animation (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  8. Ρεϊμούντο, Νιλ (3 Ιουλίου 2012). «Spongebob Squarepants Marathon Planned for July». Toon Barn (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  9. Ρεϊμούντο, Νιλ (5 Ιανουαρίου 2012). «Johnny Knoxville Visits Spongebob Squarepants». Toon Barn (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  10. Μόροου, Τέρι (8 Ιανουαρίου 2012). «Johnny Knoxville to put on his 'Squarepants'». KnoxNews.com (στα Αγγλικά). Scripps Interactive Newspapers Group. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  11. 11,0 11,1 Ζαχέντ, Ραμίν (5 Ιανουαρίου 2012). «Johnny Knoxville Visits SpongeBob and Friends». Animation (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  12. 12,0 12,1 12,2 Μόροου, Τέρι (18 Ιουλίου 2012). «Terry Morrow: Johnny Knoxville absorbs chance to do 'SpongeBob'». Knoxville.com (στα Αγγλικά). Scripps Interactive Newspapers Group. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  13. Λι, Μισέλ (17 Ιουλίου 2012). «SPONGEBOB GOES 'JACKASS' WITH JOHNNY KNOXVILLE — EXCLUSIVE PIC» (στα Αγγλικά). Hollywood.com. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  14. «Johnny Knoxville with a SpongeBob SquarePants plush toy» (στα Αγγλικά). MTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  15. Μοντγκόμερυ, Τζέιμς. «Johnny Knoxville's 'SpongeBob' Cameo: Exclusive First Look!» (στα Αγγλικά). MTV. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  16. Λάμπερτ, Ντέιβιντ (15 Οκτωβρίου 2012). «SpongeBob SquarePants - Street Date Announced for an 'Extreme Kah-Rah-Tay' DVD». TVShowsOnDVD.com (στα Αγγλικά). TV Guide Digital Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  17. «Spongebob Squarepants: Extreme Kah-Rah-Tay [DVD] [Region 1] [US Import] [NTSC]» (στα Αγγλικά). Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  18. Λάμπερτ, Ντέιβιντ (Ιουλίου 24, 2017). «Archived copy». TVShowsOnDVD.com (στα Αγγλικά). TV Guide Digital Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις Ιουλίου 25, 2017. 
  19. https://www.facebook.com/tvshowsondvd/photos/a.10151614436896063/10156879245486063/?type=3&theater
  20. 20,0 20,1 «Nickelodeon's Debut of SpongeBob SquarePants "The Super Spongy Square Games" Ranks as Most Watched Kids Program With 3.7 Million Total Viewers for the Week». The Futon Critic (στα Αγγλικά). 24 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 
  21. Κόρεϊ, Τζο (9 Φεβρουαρίου 2013). «DVD Review: SpongeBob SquarePants: Extreme Kah-Rah-Tay». Inside Pulse (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Ιουλίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]