Μαρία Ναυπλιώτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρία Ναυπλιώτου
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μαρία Ναυπλιώτου (Ελληνικά)
Γέννηση19  Ιουνίου 1969
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Γιώργου Κιμούλη
Ιδιότηταηθοποιός[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Μαρία Ναυπλιώτου (Αθήνα, 19 Ιουνίου 1969) είναι Ελληνίδα ηθοποιός κυρίως του θεάτρου, αλλά με συμμετοχές τόσο στη τηλεόραση όσο και τον κινηματογράφο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι απόφοιτη της Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Ραλλούς Μάνου. Με την ολοκλήρωση των σπουδών ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα ως χορεύτρια συνεργαζόμενη με το Ελληνικό Χορόδραμα της Ραλλούς Μάνου (1987-1992) και με το μοντέρνο χορευτικό συγκρότημα Ανδρομέδα (1990-1992). Από το 1992 έως το 1996 συμμετείχε στο χοροθέατρο Ροές της Σοφίας Σπυράτου.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993 πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους της Μαρίας Ντούζα Από δω και πέρα κι αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να στραφεί στην υποκριτική τέχνη. Από το 1996 μέχρι και το 1998 φοίτησε στη δραματική σχολή του Γιώργου Κιμούλη στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας. Το 1996 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση συμμετέχοντας στην τηλεταινία του Αλέξανδρου Παπαηλιού Η Νιόβη χόρευε τη ζωή της.

Την περίοδο 1998-1999 πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά Η αίθουσα του θρόνου που βασιζόταν στο ομώνυμο βιβλίο του Τάσου Αθανασιάδη. Toν χειμώνα του ίδιου έτους πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στον ρόλο της Κάθρην Χόλλυ στην παράσταση του έργου Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι του Τένεσι Ουίλιαμς που σκηνοθέτησε για τη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ο Κοραής Δαμάτης. Το καλοκαίρι του 1999 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε παράσταση αρχαίου δράματος ερμηνεύοντας την Αντιγόνη στις Φοίνισσες του Ευριπίδη που παρουσίασε στην Επίδαυρο και σε άλλα αρχαία θέατρα το Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία του Νίκου Χουρμουζιάδη.

Από τότε συμμετέχει σε παραστάσεις που παρουσιάζονται στις δύο κρατικές σκηνές, το Εθνικό Θέατρο και το Κ.Θ.Β.Ε. στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών καθώς και σε ιδιωτικά θέατρα, όπως το θέατρο Ακροπόλ, το θέατρο Κάππα και το θέατρο Βρετάνια, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου σε σκηνοθεσίες των: Στάθη Λιβαθινού - με τον οποίο συνεργάστηκε επί σειρά ετών στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, αλλά και εκτός αυτής - Κ. Ρήγου, Μ. Μαρμαρινού, Γ. Κακλέα, Γ. Μιχαηλίδη, Ν. Κοντούρη, Σ. Ουνκόφσκι, Ν. Μιλιβόγεβιτς, Γ. Κόκκου, Ε. Γαβριηλίδη, Κ. Δαμάτη, Ε. Στούμπε, Θ. Γλυνάτση, Φρανκ Κάστορφ, Λ. Λαγκάρντ, Π. Ζούλια, Β. Νικολαΐδη, Ο. Παπασπηλιόπουλο, Μ. Κάλμπαρη, Λ. Κονιόρδου, Σ. Σπυράτου, Γ. Κοντραφούρη και Ν. Χουρμουζιάδη. Το 2010 συνεργάστηκε με τον Goran Bregović στην παρουσίαση του έργου Ημερολόγια μιας Θλιμμένης βασίλισσας στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την περίοδο 2012-2013 πρωταγωνίστησε στην Οδύσσεια του Ρόμπερτ Ουίλσον (Robert Wilson) που βασιζόταν στο έπος του Ομήρου, μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του Piccolo Teatro di Milano που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Από το φθινόπωρο του 2012 συμμετέχει ως "frontwoman" στο ροκ συγκρότημα Tricky Pony.

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει βραβευτεί με το Κρατικό Βραβείο Κινηματογράφου Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία Η ψυχή στο στόμα του Γιάννη Οικονομίδη και με το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας για την ερμηνεία της στην ταινία Η χορωδία του Χαρίτωνα του Γρηγόρη Καραντινάκη. Για τις ερμηνείες της στις παραστάσεις Τέταρτη αδερφή (σκην.: Σ. Ουνκόφσκι), Bossa Nova (σκην.: Κωνσταντίνος Ρήγος) και Master class (σκην.: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος) έχει βραβευτεί με τα θεατρικά Βραβεία Κοινού από το περιοδικό Αθηνόραμα.

Ολυμπιακοί Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαρία Ναυπλιώτου ανέλαβε το ρόλο της πρωθιέρειας στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (24 Μαρτίου 2008) και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ (22 Οκτωβρίου 2009).

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Σκηνοθεσία Ρόλος Σημειώσεις
1986 Τρελά αγόρια θεότρελα κορίτσια Μιχάλης Παπανικολάου χορεύτρια βιντεοταινία
1993 Από δω και πέρα Μαρία Ντούζα Δάφνη
2005 Η ψυχή στο στόμα [2] Γιάννης Οικονομίδης Πόπη κρατικό βραβείο Β' γυναικείου ρόλου
Η χορωδία του Χαρίτωνα [3] Γρηγόρης Καραντινάκης Ελένη Βαλαβάνη βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Αλεξάνδρειας
2006 Πεθαίνοντας στην Αθήνα [4] Νίκος Παναγιωτόπουλος Άννα
2015 Τετάρτη 04:45 [5] Αλέξης Αλεξίου Σοφία
2016 Τέλειοι ξένοι [6] Θοδωρής Αθερίδης Μάρθα μεταφορά στα ελληνικά της ιταλικής ταινίας Perfetti Sconosciuti
2018 Μια ολονυχτία για τον Σαίξπηρ Ηλίας Γιαννακάκης Μαρία Ναυπλιώτου
2019 Dau Ίλια Κραζνόφσκι Μαρία
2020 DAU. Tri dnya

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά) Κατάλογος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας. 1081793171. Ανακτήθηκε στις 10  Ιουνίου 2020.
  2. Φραγκούλης, Ηλίας. «Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ». FreeCinema. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2023. 
  3. «Μαρία Ναυπλιώτου ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2023. 
  4. «ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ». LiFO. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2023. 
  5. Φραγκούλης, Ηλίας. «ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45». FreeCinema. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2023. 
  6. Φραγκούλης, Ηλίας. «ΤΕΛΕΙΟΙ ΞΕΝΟΙ». FreeCinema. Ανακτήθηκε στις 2 Μαρτίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]