Λιμάνι του Μπουσάν
Αυτό το λήμμα χρειάζεται μορφοποίηση ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές μορφοποίησης της Βικιπαίδειας. |
Το λήμμα δεν περιέχει πηγές ή αυτές που περιέχει δεν επαρκούν. |
Το λιμάνι του Μπουσάν είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Νότιας Κορέας, που βρίσκεται στην πόλη του Μπούσαν της Νότιας Κορέας. Το λιμάνι Μπουσάν δημιουργήθηκε το 1876 ως ένα μικρό λιμάνι με αυστηρές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας.[1] Βρίσκεται στο στόμιο του ποταμού Νάκντογκ, με θέα το νησί Τσουσίμα της Ιαπωνίας. Κατά τη διάρκεια του Κορεατικού πολέμου (1950-1953), το Μπουσάν ήταν ένα από τα λίγα μέρη που η Βόρεια Κορέα δεν εισέβαλε, προκαλώντας πρόσφυγες πολέμου να φύγουν στην πόλη του Μπουσάν. Εκείνη τη στιγμή ο λιμένας του Μπουσάν ήταν κρίσιμος για να παραλάβει πολεμικά υλικά και ενισχύσεις, όπως υφάσματα και μεταποιημένα τρόφιμα για να διατηρηθεί η οικονομία σταθερή. Στη δεκαετία του 1970, η αύξηση των βιομηχανιών υποδημάτων και του καπλαμά επέτρεψε στους εργαζόμενους σε εργοστάσια να μεταναστεύσουν στο Μπουσάν, ανεβάζοντας τον πληθυσμό του Μπουσάν από 1,8 εκατομμύρια σε 3 εκατομμύρια.
Το λιμάνι του Μπουσάν συνέχισε να αναπτύσσεται, και μέχρι το 2003, το λιμάνι αυτό ήταν το τέταρτο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο.[2] Η Νότια Κορέα αντιστοιχούσε στο 0,7% του παγκόσμιου εμπορίου το 1970, αλλά το 2003 ανήλθε σε 2,5%. Το 50% των θέσεων εργασίας της πόλης του Μπουσάν σχετίζεται με τις εξαγωγές και το 83% των εξαγωγών της χώρας είναι εμπορευματοκιβώτια, καθιστώντας το Μπουσάν το μεγαλύτερο λιμάνι σε διαχείριση εμπορευματοκιβωτίων και σε διαχείριση γενικού φορτίου της χώρας. Σε σύγκριση με το λιμάνι του Μπουσάν, το λιμάνι του "Inchon" διαχειρίζεται μόνο το 7% των εμπορευματοκιβωτίων. Η εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι του Μπουσάν μεταξύ της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ συμβάλλει στην τεράστια ανάπτυξη του.
Επί του παρόντος, το λιμάνι του Μπουσάν είναι το πέμπτο πιο πολυσύχναστο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και το δέκατο πιο πολυσύχναστο λιμάνι στη Βορειοανατολική Ασία.[3] Αναπτύσσεται, διαχειρίζεται και λειτουργεί από την Αρχή Λιμένων του Μπουσάν (BPA) που ιδρύθηκε το 2004. Σήμερα το λιμάνι του Μπουσάν αποτελείται από τέσσερα λιμάνια - το Βόρειο Λιμάνι,το Νότιο Λιμάνι, το λιμάνι "Gamcheon" και το λιμάνι "Dadaepo", Διεθνές Επιβατικό Πεδίο και τερματικό κιβωτίων "Gamman". Το Βόρειο Λιμάνι παρέχει εγκαταστάσεις για τη μεταφορά επιβατών και φορτίο, ενώ με τη βοήθεια του λιμένα "Gamcheon" μπορεί να γίνει χειρισμός περισσότερων όγκων φορτίου (τεχνολογία πλοίων). Το Νότιο Λιμάνι φιλοξενεί τη Συνεταιριστική Αγορά Ψαριών του Μπουσάν η οποία είναι η μεγαλύτερη αλιευτική βάση στην Κορέα. Το λιμάνι "Dadaepo" που βρίσκεται δυτικά του λιμένα του Μπουσάν, χειρίζεται κυρίως τα παράκτια αλιεύματα.
Το 2007 το λιμάνι του Μπουσάν χειρίστηκε φορτία που περιείχαν λιπάσματα, κρέας, σίδερα, πετρέλαιο και άλλα αέρια, αργό πετρέλαιο, άνθρακα, δέρμα, λίπη και έλαια, σιδηρομεταλλεύματα, ακατέργαστο ξύλο, φυσική άμμο, προϊόντα αλευροποιίας και ζάχαρη. Το 2016, η Νότια Κορέα εξήγαγε συνολικά $515 δισεκατομμύρια και εισήγαγε $398 δισεκατομμύρια. Οι κορυφαίες εξαγωγές της Νότιας Κορέας είναι ολοκληρωμένα κυκλώματα, αυτοκίνητα, πετρελαιοειδή, πλοία μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων και εξαρτήματα οχημάτων. Η Νότια Κορέα εξάγει το περισσότερα στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Βιετνάμ, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία. Οι εισαγωγές στη Νότια Κορέα προέρχονται κυρίως από την Κίνα, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και άλλες ασιατικές χώρες.[4] Το 2017 το Μπουσάν επεξεργάστηκε περισσότερα από 20 εκατομμύρια TEUS, ισοδύναμα είκοσι ποδιών (ένα μέτρο που χρησιμοποιήθηκε για την εκτίμηση της συμπαγούς πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων).[5]
Η θέση του είναι γνωστή ως λιμάνι του Μπουσάν. Τον 19ο αιώνα ήταν γνωστή ως λιμάνι του "Chosan" σε αγγλικές πηγές.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Seo, Jeong Kyung; Cho, Mihye; Skelton, Tracey (2015-08-01). ""Dynamic Busan": Envisioning a global hub city in Korea". Cities. 46: 26–34. “Dynamic Busan”: Envisioning a global hub city in Korea
- ↑ FREMONT, ANTOINE; DUCRUET, CESAR (September 2005). "THE EMERGENCE OF A MEGA-PORT - FROM THE GLOBAL TO THE LOCAL, THE CASE OF BUSAN*". Tijdschrift voor Economische en Sociale Geografie. 96 (4): 421–432.
- ↑ "Port of Busan" Ship Technology.
- ↑ "OEC - South Korea (KOR) Exports, Imports, and Trade Partners". Αρχειοθετήθηκε 2019-04-09 στο Wayback Machine. atlas.media.mit.edu.
- ↑ "Decades of Growth at Port of Busan" earthobservatory.nasa.gov