Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λασιών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λασιών
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Λασιών
37°47′53″N 21°44′36″E
ΧώραΕλλάδα

Η Λασιών ήταν πόλη της αρχαίας Ηλείας από όπου έχει πάρει το όνομα ο νέος Δήμος Λασιώνος.

Ο Λασιών-ος (κατά τον Πολύβιο Λασίων-ωνος) εκτεινόταν κοντά στο σημερινό χωριό Αντρώνι, μεταξύ της Αγ. Παρασκευής, της Λακανάστας, της Κουμανέικης Γκούρας (θέση Κούτη), το Χάνι του Μπάμπη και το Καλιμάνι. Οι αρχαιότεροι κάτοικοι του ήταν οι Αχαιοί, οι οποίοι ήταν συγγενείς με τους Αρκάδες, τους Πελασγούς και τους Αιολείς. Ήταν αναμεμειγμένοι με τους προέλληνες κατοίκους της περιοχής, καθώς και με άλλα ελληνικά φύλα. Αποτελούσαν τους Ομηρικούς Επειούς. Πιθανότατα, η πόλη έχει πάρει το όνομα της από ένα μνηστήρα της Ιπποδάμειας, τον Λάσιο. Ο Όμηρος, ο Πολύβιος, ο Στράβωνας, ο Παυσανίας, ο Κούρτιος, καθώς και άλλοι περιηγητές, την αναφέρουν ως πόλη ή κράτος.

Η φαντασία των αρχαίων Ελλήνων συνέδεσε την περιοχή με τους άθλους του Ηρακλή (Ερυμάνθιος Κάπρος), με τη θεά Άρτεμη και τις Δρυάδες νύμφες, τους μυθικούς Κενταύρους της Φολόης και τη μητέρα τους, Νεφέλη.

Την πόλη την κατάστρεψε ο Φίλιππος ο Ε΄ το 219 π.Χ., αργότερα πέρασε στην εξουσία των Αχαιών, ξαναχτίστηκε πάλι και το 397 μ.Χ. τη λεηλάτησαν και την κατέστρεψαν οι Γότθοι με αρχηγό τον Αλάριχο. Αυτός κυνηγήθηκε αργότερα από τον στρατηγό Στηλίχωνα του δυτικού Ρωμαϊκού κράτους, όπου κρύφτηκε μαζί με τους στρατιώτες του στο δάσος και στις σπηλιές της περιοχής. Ο Θεοδόσιος ο Β' (408-450 μ.Χ.), μπροστά στις μεγάλες συμφορές και την εξαθλίωση, αναγκάστηκε να τους απαλλάξει από μέρος των φόρων.

Η ολική καταστροφή ήλθε τον 6ο αιώνα (522 μ.Χ.) με τον μεγάλο σεισμό που συγκλόνισε την Ηλεία και την Αχαΐα.

Σήμερα σώζονται ίχνη των τειχών στη θέση Κούτη (Μεγαλοπρεπές Παλιόκαστρο) μεταξύ Κούμανι και Αντρώνι που ανακάλυψε πρώτος o Welker το 1842. Ερείπια κτισμάτων, κομμάτια κιόνων, τάφοι (ένας από τους οποίους λέγεται ότι ήταν του Κένταυρου Φόλου), πήλινα αγγεία και ένα αρχαίο νεκροταφείο βρέθηκαν στην περιοχή.

Η πόλη υδρευόταν από τις πηγές του Κροϊφύκου και το Καλιμάνι, όπου βρέθηκαν πήλινοι αγωγοί. Σε ολόκληρη την περιοχή βρίσκονται παντού αρχιτεκτονικά μέλη, θραύσματα επιγραφών, αγάλματα, αγγεία καθώς και μικρά ευρήματα. Επίσης, βρίσκονται διάσπαρτα νομίσματα από πολλές πόλεις της Ελλάδος και των Συρακουσών (Αλεξανδρινά, Ρωμαϊκά, Κωσταντινάτα κ.ά.) λόγω των επισκεπτών, από όλον τον τότε γνωστό κόσμο, των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης χτίστηκε αργότερα ο Φράγκικος Πύργος.

Η αρχική έκδοση του άρθρου προήλθε από την ιστοσελίδα www.antroni.gr του Κ.Παπαντωνόπουλου (Πλιέγκα)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]