Νεφέλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ονομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νεφέλη ηταν Γυναίκα του Αθάμαντος, παιδιά της ήταν ο Φρίξος και η Έλλη υποκοριστικά ονόματα: Φέλη, Ελήφ.

Νεφέλη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑθάμας
ΤέκναΦρίξος[1]
Έλλη[1]
Μάκιστος
ΓονείςΩκεανός

Στην ελληνική μυθολογία, η Νεφέλη σχετίζεται με το μύθο του Φρίξου και της Έλλης.

Η Νεφέλη υπήρξε η θεά της Φιλοξενίας, ήταν Ωκεανίδα, παρόλο που ευρύτερα γνωστός γι' αυτήν ήταν ο Δίας.

Σύμφωνα με τον μύθο την δημιούργησε ο Δίας δίνοντάς της την μορφή της Ήρας προκειμένου να ξεγελάσει τον Ιξίωνα. Από την ένωσή τους γεννήθηκαν οι Κένταυροι, τους οποίους βοήθησε η Νεφέλη στη συμπλοκή τους με τον Ηρακλή.

Η Νεφέλη παντρεύτηκε τον βασιλιά Αθάμαντα, ο οποίος αργότερα ξαναπαντρεύτηκε την Ινώ. Τα παιδιά του από τον πρώτο του γάμο, ο Φρίξος και η Έλλη, αποτέλεσαν αντικείμενο μίσους από την Ινώ, η οποία ήθελε να δει στο θρόνο τους δικούς της γιους, Λέαρχο και Μελικέρτη. Η Ινώ κατάφερε να πείσει τις γυναίκες να βράσουν κρυφά από τους άντρες τους το σιτάρι που είχαν για σπορά, με αποτέλεσμα να πέσει πείνα στη χώρα. Ο βασιλιάς απελπισμένος ζήτησε την βοήθεια του Μαντείου των Δελφών, αλλά η Ινώ δωροδόκησε τους κομιστές του χρησμού λέγοντας ότι για να εξαγνιστεί το κακό έπρεπε να θυσιαστεί ο Φρίξος. Την τελευταία στιγμή η Νεφέλη έστειλε στο βωμό ένα φτερωτό χρυσό κριάρι, το οποίο έσωσε τα δυο της παιδιά και τα απομάκρυνε πετώντας πάνω από τη θάλασσα. Η Έλλη όμως έπεσε στα νερά και χάθηκε κι από τότε η θάλασσα σε εκείνο το σημείο πήρε το όνομα Ελλήσποντος, ενώ ο Φρίξος έφτασε ως την Κολχίδα, όπου χάρισε το κριάρι με το χρυσόμαλλο δέρας στον βασιλιά Αιήτη και παντρεύτηκε την κόρη του, Χαλκιόπη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ένα τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου έχει τίτλο Το τανγκό της Νεφέλης (διασκευή του "Tango to Evora" της Loreena McKennitt), το οποίο διηγείται την φανταστική ιστορία της Νεφέλης και πώς έγινε σύννεφο.
  • Ο αστεροειδής 431 Νεφέλη (431 Nephele), που ανακαλύφθηκε το 1897, πήρε το όνομά του από τη θεότητα αυτή.
  • Η ομάδα A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συμμετείχε στον διαγωνισμό Air Cargo Challenge 2017 καταλαμβάνοντας την 12η θέση παγκοσμίως, την 1η από τις πρωτοεμφανιζόμενες και την 1η ανάμεσα στις ελληνικές συμμετοχές, με ένα μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) με το όνομα NEPHELE II (ΝΕΦΕΛΗ ΙΙ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]