Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λάουρα Κόντρουτσα Κόβεσι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση15  Μαΐου 1973
Σφίντου Γκεόργκε
ΚατοικίαΒουκουρέστι
Χώρα πολιτογράφησηςΡουμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡουμανικά
Αγγλικά
ΕκπαίδευσηDoctor of Juridical Science
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Μπάμπεσ-ΜπόλυαΪ (1991–1995)
Δυτικό πανεπιστήμιο της Τιμισοάρα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεισαγγελέας
ΕργοδότηςΕυρωπαϊκή Εισαγγελία (2019–2026)[1]
Οικογένεια
ΣύζυγοςEduárd Kövesi (2002–2007)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαProsecutor General of Romania (2006–2012)
European Chief Prosecutor (2019–2026)[1]
Chief Prosecutor of the National Anticorruption Directorate (2013–2018)
ΒραβεύσειςΛεγεώνα της Τιμής (2016)
Αξιωματούχος του Εθνικού Τάγματος της Αξίας
Knight of the Order of the Star of Romania (2012)
Commander of the Order of the Polar Star (2016)[2]
European of the Year (2016)[2]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι (γεννημένη ως Λάουρα Κοντρούτσα Λάσκου, 15 Μαΐου 1973) είναι η πρώτη Ευρωπαία Αρχιεισαγγελέας και πρώην αρχιεισαγγελέας της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας (ρουμανικά: Direcția Națională Anticorupție‎‎ - DNA), μια θέση που κατείχε από το 2013 έως τις 9 Ιουλίου 2018, οπότε απολύθηκε με εντολή του Υπουργού Δικαιοσύνης Τουντορέλ Τοάντερ. Πριν από αυτό, μεταξύ 2006 και 2012, η Κιόβεσι ήταν η Γενική Εισαγγελέας της Ρουμανίας, ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και Δικαιοσύνης.

Γεννημένη στο Σφάντου Γκεόργκε ως Λάουρα Κοντρούτσα Λάσκου, η Κιόβεσι έπαιξε επαγγελματικό μπάσκετ ως έφηβη, στο κλαμπ στο Μέντιατς και στο Σιμπίου, και επιλέχθηκε για την νεανική εθνική ομάδα και τερμάτισε δεύτερη στο Πρωτάθλημα Γυναικών FIBA Ευρώπης Κάτω των 16 του 1989. Μεταξύ 1991 και 1995, σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Μπάμπετς-Μπολγιάϊ στο Κλουζ-Ναπόκα. Το 2012, η Κιόβεσι αποφοίτησε με διδακτορικό στη Νομική (για την οποία σπούδασε στο Δυτικό Πανεπιστήμιο της Τιμισοάρα) με διατριβή για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.[3]

Η Κοντρούτσα Λάσκου παντρεύτηκε τον Ούγγρο Εντουάρντ Κιόβεσι, του οποίου το επώνυμο διατήρησε μετά το διαζύγιό τους το 2007. Μιλά Ρουμανικά και Αγγλικά.[3]

Μετά το διορισμό της το 2006, η Κιόβεσι ήταν η πρώτη γυναίκα και ο νεότερος Γενικός Εισαγγελέας στην ιστορία της Ρουμανίας. Είναι επίσης ο μόνος δημόσιος υπάλληλος που κατείχε το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα καθ 'όλη τη διάρκεια της θητείας του.[4]

Περιγράφηκε από το The Guardian το 2015 ως «ήσυχη, απλοϊκή Γενική Εισαγγελέας που κάνει όλη την δουλειά», οδηγώντας «μια προσπάθεια κατά της διαφθοράς σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη στην Ανατολική Ευρώπη - ή στον κόσμο για αυτό το θέμα.».[5] Η θητεία της ως επικεφαλής της DNA έχει αυξήσει σημαντικά την εμπιστοσύνη του κοινού στο θεσμικό όργανο, τόσο εντός της Ρουμανίας όσο και σε ολόκληρη την ΕΕ, με δημοσκόπηση του 2015 να αναφέρει ότι ένα υψηλό ποσοστό (60%) των Ρουμάνων εμπιστεύεται την DNA (σε σύγκριση με το 61% για την Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία και μόνο το 11% για το Κοινοβούλιο).[5][6] Τον Φεβρουάριο του 2016, η Κόβεσι μετονομάστηκε ως γενικός εισαγγελέας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με βάση τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν υπό την ηγεσία της.[7][8]

Στις αρχές του 2018, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τοντορέλ Τόντερ πρότεινε την απόλυσή της ως γενική εισαγγελέας της DNA, αφού παρουσίασε έκθεση σχετικά με τη διαχειριστική της δραστηριότητα στη DNA βάσει 20 κατηγοριών και ισχυρισμών. Μεταξύ των κατηγοριών ήταν: υπερβολικά αυταρχική συμπεριφορά, διακριτική ευχέρεια του Γενικού Εισαγγελέα της DNA, συμμετοχή σε έρευνες άλλων εισαγγελέων, ιεράρχηση των φακέλων σύμφωνα με τον αντίκτυπο των μέσων ενημέρωσης, παραβίαση των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ρουμανίας και υπογραφή παράνομων συμφωνιών με τις Μυστικές Υπηρεσίες. Ο Πρόεδρος Ιωχάνες αρνήθηκε αρχικά να την ανακαλέσει, αλλά μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τον ανάγκασε να το κάνει, δηλώνοντας ότι μπορεί να επαληθεύσει μόνο τη νομιμότητά του, όχι τα επιχειρήματα που οδηγούν στην πρόταση.[9]

Τον Οκτώβριο του 2019, αφού νίκησε τον ανταγωνισμό έναντι του Γάλλου δικαστή Ζαν-Φρανσουά Μπονέ, η Κιόβεσι επιβεβαιώθηκε ως ο πρώτος Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας.

Στις 5 Μαΐου 2020, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η προαναφερθείσα ανάκληση της Κιόβεσι παραβίασε το δικαίωμά της σε δίκαιη δίκη, καθώς και το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.[10]

Το 2018, η κυβέρνηση του Σοσιαλ-δημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας δημιούργησε το "Τμήμα Ερευνών Δικαστικών Αδικημάτων" για τη διερεύνηση εισαγγελέων. Αυτό επικρίθηκε από την Επιτροπή της Βενετίας, η οποία θεώρησε ότι ενδέχεται να υπονομεύσουν την ανεξαρτησία των Ρουμάνων εισαγγελέων και δικαστών και την εμπιστοσύνη του κοινού στη δικαιοσύνη.[11]

Ωστόσο, η κυβέρνηση προχώρησε προς τα εμπρός και, στις 13 Φεβρουαρίου 2019, η Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι κλήθηκε από αυτό το θεσμικό όργανο ως ύποπτη σε μια υπόθεση στην οποία οι ισχυρισμοί είναι: κακομεταχείριση, δωροδοκία και ψευδή μαρτυρία, μετά από καταγγελία του Σεμπάστιαν Γκίτα, ενός φυγά πολιτικού και επιχειρηματία που διώχθηκε για διαφθορά.[12] Στις 7 Μαρτίου 2019, η Κιόβεσι κλήθηκε και ανακρίθηκε από τους εισαγγελείς του Τμήματος Διερεύνησης Δικαστικών Αδικημάτων. Στο τέλος ειδοποιήθηκε ότι ήταν ύποπτη για μια δεύτερη, διαφορετική έρευνα, όπου κατηγορήθηκε για το συντονισμό μιας «οργανωμένης ομάδας εισαγγελέων» η οποία διώκει τους ανθρώπους παράνομα.[13]

Το τμήμα πειθαρχικών εισαγγελέων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και Δικαιοσύνης της Ρουμανίας εξέδωσε δήλωση στις 24 Ιουνίου 2019, σχετικά με μία από τις ενέργειες που είχαν ως στόχο τη Λάουρα Κοντρούτσα Κιόβεσι. Οι εισαγγελείς έχουν απορρίψει την πειθαρχική ενέργεια που κίνησε η δικαστική επιθεώρηση για την πρώην επικεφαλής της DNA. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρουμανίας την έκρινε αθώα.

Αξίες και διακρίσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • 2016: 'Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής' η υψηλότερη τιμή της Γαλλικής Δημοκρατίας μέσω του Γάλλου πρέσβη στο Βουκουρέστι, Φρανσουά Σεντ-Πωλ. Η διάκριση προσφέρθηκε για μεγάλη αφοσίωση και «εξαιρετικό θάρρος» στην καταπολέμηση της διαφθοράς και για τις συνεισφορές της στην κοινωνία των πολιτών.
  • 2016: 'Το Τάγμα του Πολικού Άστρου' (σουηδικά: Nordstjärneorden) της προσφέρθηκε από τον βασιλιά της Σουηδίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Ρουμανία
  • 2016: Ευρωπαίος της Χρονιάς, από το περιοδικό Reader's Digest.
  • 2015: Βραβείο από το The Group of Social Dialogue.
  • 2014: 'Θαρραλέες Γυναίκες της Ρουμανίας', βραβείο από την Πρεσβεία των ΗΠΑ.
  • 2012: Η "διακόσμηση" Εθνικής Τάξης της «Ρουμάνας Αστέρας» στην τάξη του Ιππότη, που απονεμήθηκε από τον πρώην Ρουμάνο πρόεδρο, Τραϊάν Μπασέσκου.
  • 2011: Διακοσμήθηκε ως 'Λειτουργός της Εθνικής Τάξης για την Αξία' από τον Πρόεδρο της Γαλλίας.
  • 2011: 'Πιστοποιητικό εκτίμησης για εξαιρετική βοήθεια και υποστήριξη εκ μέρους των αρμοδιοτήτων επιβολής του νόμου της Μυστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών' απονεμήθηκε από τον Διευθυντή Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.
  • 2008: Το “Βραβείο Μαχητή Κυβερνοεγκλήματος”, Οκτώβριος 2008, απονεμήθηκε από την εταιρεία McAfee, ΗΠΑ
  • 2007: 'Πιστοποιητικό εκτίμησης για εξαιρετική βοήθεια και υποστήριξη εκ μέρους των αρμοδιοτήτων επιβολής του νόμου της Μυστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών' απονεμήθηκε από τον Διευθυντή Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.
  1. 1,0 1,1 «Official Journal of the European Union». (επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπηρεσία Εκδόσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιοχή των Βρυξελλών. Ανακτήθηκε στις 24  Οκτωβρίου 2020.
  2. 2,0 2,1 www.romaniajournal.ro/society-people/dna-chief-kovesi-to-be-awarded-the-title-of-commander-of-the-order-of-the-polar-star-from-the-king-of-sweden/.
  3. 3,0 3,1 «Kovesi Laura Codruta | Curriculum Vitae» (PDF). 
  4. «Codruţa Kovesi - singurul procuror general al României care-şi duce mandatul până la capăt». Mediafax.ro (στα Ρουμανικά). Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  5. 5,0 5,1 «Bringing in the scalps: the woman leading Romania's war on corruption». the Guardian (στα Αγγλικά). 4 Νοεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  6. «Romanians trust DNA almost as much as the Church - Romania Insider». web.archive.org. 27 Απριλίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. CS1 maint: Unfit url (link)
  7. «Ministrul Justitiei a facut anuntul oficial: Kovesi, in fruntea DNA pentru inca un mandat». Ziare.com (στα Ρουμανικά). Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  8. «Laura Codruta Kovesi, reinvestita la sefia DNA cu acte - Ministrul Justitiei a trimis la CSM propunerea UPDATE». Ziare.com (στα Ρουμανικά). Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  9. «RAPORTUL lui Tudorel Toader prin care a cerut revocarea lui Kovesi. Care sunt cele 20 de capete de acuzare aduse șefei DNA / VIDEO». Stiri pe surse. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  10. «European court rules Romania's anti-graft chief was wrongly dismissed | Financial Times». www.ft.com. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  11. «Venice Commission warns on justice reform effects in Romania». Romania Insider (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  12. «Laura Codruţa Kovesi, citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie | AUDIO». Europa FM. 13 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021. 
  13. «Laura Codruța Kovesi, suspectă într-un al doilea dosar. Declarațiile făcute după cinci ore petrecute în biroul Secției speciale pentru magistrați». www.digi24.ro (στα Ρουμανικά). Ανακτήθηκε στις 6 Απριλίου 2021.