Κορράδος της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Κορράδος της Βαυαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1105[1]
Ράβενσμπουργκ
Θάνατος17  Μαρτίου 1154 ή 17  Μαρτίου 1126[2]
Μοντούνιο
Τόπος ταφήςΜολφέττα
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Eορτασμός αγίου9 Φεβρουαρίου
Θρησκευτικό τάγμαΚιστερκιανό Τάγμα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμοναχός[3]
Οικογένεια
ΓονείςΕρρίκος Θ΄ της Βαυαρίας[4] και Βουλφχίλδη της Σαξονίας[4]
ΑδέλφιαΕρρίκος Ι΄ της Βαυαρίας
Γουέλφος ΣΤ΄ της Τοσκάνης
Σοφία της Βαυαρίας
Ιουδήθ της Βαυαρίας (1100-1130)
Mathilde of Bavaria
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμακαρδινάλιος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κορράδος (π. 1105 - 17 Μαρτίου 1126 ή το 1154) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν Κιστερκιανός μοναχός που έχει οσιοποιηθεί. Είναι ο πολιούχος της πόλης Μολφέτα της Απουλίας και ο παλιός καθεδρικός ναός της πόλης είναι αφιερωμένος σε αυτόν. Επίσημα δεν έχει αγιοποιηθεί.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο κάστρο Ράβενσμπουργκ στη Σουηβία (ή στο Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας) και ήταν γιος του Ερρίκου Θ΄ δούκα της Βαυαρίας και της Βουλφχίλδης των Μπίλουνγκ, κόρη του Μάγκνους Α΄ δούκα της Βαυαρίας. Ήταν, μέσω της αδελφής του Ιουδήθ, θείος του Φρειδερίκου Α΄ Χοενστάουφεν, βασιλιά της Γερμανίας.

Πέρασε κάποια χρόνια στο αβαείο του Βαϊνγκάρντεν, οικογενειακό των Γουέλφων και έπειτα σπούδασε θεολογία στην Κολωνία υπό την προστασία του συγγενούς του αρχιεπισκόπου, με την πρόθεση της οικογένειάς του να τον διαδεχθεί. Τελικά έγινε μαθητής του Βερνάρδου, ηγουμένου του Κλερβώ και εντάχθηκε στη μονή του ως Κιστερκιανός μοναχός. Θέλησε να ταξιδέψει στους Αγίους Τόπους, αλλά στη διαδρομή, εγκαταβίωσε στην Απουλία κοντά στο Μπάρι σε σπήλαιο ως ερημίτης.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, έγινε μαθητής του Άρνολντ, ηγουμένου του Μοριμόντ και έγινε μοναχός στη μονή εκεί. Ο Άρνολντ ήθελε να ιδρύσει μονή Κινστερκιανών στην Παλαιστίνη, αλλά απεβίωσε το 1125. Ο Κορράδος συνέχισε μόνος του ως το Μπάρι και εκεί, αντί να μπει σε πλοίο, έμεινε ερημίτης στο σπήλαιο της Αγίας Μαρίας της κρύπτης, προσευχόμενος και κοιμώμενος σε έναν γυμνό βράχο.

Από την αρετή και την αγία ζωή του απέκτησε ακολούθους από τους εκεί κατοίκους και απεβίωσε το 1126.

Κατά μία διαφορετική άποψη, έκανε δύο ταξίδια στους Αγίους Τόπους, το πρώτο κατά τη Β΄ Σταυροφορία ακολουθώντας τον Κορράδο Γ΄ βασιλιά της Γερμανίας. Απεβίωσε το 1154.

Τα λείψανά του διατηρούνται στον Καθεδρικό της Μολφέτα. Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΣΤ΄ τον οσιοποίησε το 1831, όμως αναφέρεται ως άγιος. Η μνήμη του εορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου, όπου γίνεται περιφορά της κάρας του στην πόλη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Walter Troxler (1992): "Konrad von Bayern". In Bautz, Traugott. Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon (BBKL) 4. Herzberg: Bautz. cols. 384–385. ISBN 3-88309-038-7 (German)
  • P. Adolf Dietrich: Der selige Konrad von Bayern. In: Cistercienser-Chronik XXVI 1914, pp. 33–41, 68 -78, 104-109

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]