Κομάε (Τόκιο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κομάε
Δημαρχείο του Κομάε

Σημαία

Έμβλημα
Κομάε is located in Ιαπωνία
Κομάε
Κομάε
ΧώραΙαπωνία
ΠεριφέρειαΚαντό
ΝομόςΤόκυο
Διοικητική υπαγωγήΤόκιο
Γεωγραφική υπαγωγήMusashino Plateau
Ίδρυση1  Οκτωβρίου 1970
Διοίκηση
 • Σώμαd:Q118945566
 • mayor of KomaeKunihiko Takahashi (από Ιούλιο 2012)
Έκταση6.39
Πληθυσμός83218 (Απρίλιος 2021)
Τηλ. κωδ.03
Ζώνη ώραςUTC+09:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Κομάε (ιαπωνικά: 狛江市, Komae-shi) είναι πόλη στην δυτική πλευρά του Τόκιο της Ιαπωνίας. Είναι ένας από τους 30 δήμους της δυτικής πλευράς του Τόκιο, γνωστής και ως Περιοχή Τάμα. Ως τις 1 Απριλίου 2021, η πόλη είχε εκτιμώμενο πληθυσμό 83,218 κατοίκων, έτσι η πυκνότητα του πληθυσμού είναι σχεδόν 13,000 άτομα ανά km².[1] Η συνολική έκταση της πόλης είναι 6.39 km². Είναι η μικρότερη πόλη σε όλη την περιοχή του Τόκιο και σε όρους έκτασης και πληθυσμού, και η 2η μικρότερη περιοχή σε έκταση σε όλη την Ιαπωνία.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δορυφορική εικόνα του Κομάε.

Το Κομάε περιτριγυρίζεται από τους ποταμούς Τάμα στα νοτιοδυτικά, και τον αρκετά μικρότερο Νογκόβα στα βορειοανατολικά, ο οποίος ρέει κοντά στα σύνορα με το Τσόφου και την Σεταγκάγια. Είναι κυριώς επίπεδη. Είναι μικρός δήμος, όπου τα σύνορά του μπορούν να χωρέσουν εντός ενός κύκλου ακτίνας 2 km με κέντρο το δημαρχείο της πόλης. Πρόκειται για ένα οικιστικό προάστιο του Τόκιο, που αστικοποιήθηκε ραγδαία τις δεκαετίες του 60 και του 70, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Κομάε να μετακινείται για εργασία στο κέντρο του Τόκιο. Υπάρχουν αρκετά εμπορικά καταστήματα της γειτονίας, κυρίως γύρω από τους σταθμούς του τρένου. Το Δημαρχείο βρίσκεται κοντά στον κεντρικό σταθμό του Κομάε.

Γειτονικοί Δήμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τόκυο

Νομός Καναγκάβα

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κομάε έχει ένα υγρό υποτροπικό κλίμα (κατά Κέππεν: Cfa), που χαρακτηρίζεται από θερμά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες με ελαφριά έως και καθόλου χιονόπτωση. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στο Κομάε είναι 14.8 °C. Η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι 1647 mm με τον Σεπτέμβρη να είναι ο πιο υγρός μήνας.Οι υψηλότερες κατά μέσο όρο θερμοκρασίες παρατηρούνται τον Αύγουστο, περίπου στους 26.0 °C, και οι χαμηλότερες τον Ιανουάριο, περίπου στους 3.8 °C.[2]

Δημογραφικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τα στατιστικά,[3] ο πληθυσμός του Κομάε έχει αυξηθεί ραγδαία μεταξύ των δεκαετιών του 50 και του 60, ωστόσο τα τελευταία 40 χρόνια παρατηρείται μία σταθερότητα.

Ιστορικό πληθυσμού
Έτος Πληθυσμός
1920 2.679
1930 3.957
1940 5.657
1950 10.124
1960 25.252
1970 60.297
1980 70.836
1990 74.189
2000 75.711
2010 78.825

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα της πόλης προέρχεται από την λέξη koma, που αναφέρεται σε πρόσφυγες, ιδιαίτερα Γκογουριό από την Χερσόνησο της Κορέας, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή γύρω στον 5ο αιώνα μ.Χ.[4][5][6] Πλήθος κοφούν, ταφικών τύμβων, βρίσκεται εντός της πόλης.

Η περιοχή του σημερινού Κομάε ήταν τμήμα της αρχαίας Επαρχίας Μουσάσι. Στην μετά-Μεταρρύθμιση Μεϊτζί κτηματολογική αναδιοργάνωση της 22ας Ιουλίου του 1878, η πόλη αποτέλεσαι τμήμα της Περιοχής Μιναμιτάμα του Νομού Καναγκάβα. Το χωριό του Κομάε δημιουργήθηκε την 1η Απριλίου του 1893 με την καθιέρωση του μοντέρνου συστήματος δήμων. Η σιδηροδρομική γραμμή της Ονταβάρα των Σιδηροδρόμων Odakyu κατασκευάστηκε μέσα από το Κομάε το 1926, συνδέοντάς το με το Σιντζούκου στο κεντρικό Τόκιο. Η αύξηση του πληθυσμού αναβάθμισε το Κομάε, αρχικά σε επίπεδο κωμόπολης το 1952 και αργότερα σε επίπεδο πόλης στις 1 Οκτωβρίου του 1970.

Στην 1η Σεπτεμβρίου του 1970, το ανάχωμα του ποταμού Τάμα υποχώρησε κατά τη διάρκεια ενός τυφώνα, καταστρέφοντας 19 σπίτια λόγω πλημμύρας. Οι όχθες του ποταμού τώρα έχουν ενισχυθεί επιπλέον. Ένα μικρό μνήμα έχει στηθεί στο σημείο όπου υποχώρησε το ανάχωμα.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κομάε έχει μορφή διακυβέρνησης αυτή του δημάρχου με δημοτικό συμβούλιο με έναν άμεσα εκλεγμένο δήμαρχο και ένα μονοκαμεραλιστικό δημοτικό συμβούλιο 26 μελών. Ο νυν δήμαρχος, Κουνιχίκο Τακαχάσι, αναδείχθηκε νικητής ως ανεξάρτητος προχωρώντας και σε συνασπισμό μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και του Συντηρητικού Κόμματος Κομέιτο έναντι του μακροχρόνιου δημάρχου του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουτάκα Γιάνο το 2012. Το Κομάε, μαζί με την πόλη του Τσόφου, συνεισφέρει 3 μέλη στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο του Τόκυο. Σε όρους εθνικής πολιτικής, η πόλη αποτελεί μέρος της 26ης συνοικίας του Τόκυο της κάτω Βουλής του Κοινοβουλίου της Ιαπωνίας.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κομάε έχει 6 δημόσια δημοτικά σχολεία και 4 δημόσια γυμνάσια, που λειτουργεί στην πόλη. Το μοναδικό δημόσιο λύκειο, Komae High School, λειτουργεί υπό την Επιτροπή Παιδείας του Τόκιο.

Τοπικά αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Κομάε λαμβάνουν χώρα διάφορα δρώμενα καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων αγώνων κανόε στον ποταμό Τάμα κάθε Ιούλιο και το φεστιβάλ της πόλης στα μέσα Νοεμβρίου.

Η πόλη έχει μια ομάδα με μασκότ ονόματι Komarangers, όπου σκοπός της είναι να μεταδώσει χαρά στους κατοίκους της πόλης. Τα χρώματά τους είναι: κόκκινο, μπλε, πράσινο, κίτρινο, και ροζ.

Σημαντικές προσωπικότητες από το Κομάε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Komae city official statistics» (στα Ιαπωνικά). Japan. 
  2. Komae climate data
  3. Komae population statistics
  4. Sumiko Enbutsu· Mimi LeBourgeois (Απριλίου 2000). «Tokyo Water Walks». Tokyo On Foot hosted by Tokyoq. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2008. The city name, Komae, probably derived from "Koma," a word referring to Kogyo of ancient Korea, probable origin of the immigrants. 
  5. «Archived copy» 東京都狛江市歴史探訪 (στα Ιαπωνικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2008. 狛江の名前の由来> 古来、高麗人が日本の関東地方に帰化しましたが、狛江の地にも人々が渡来しました。このことから、地名の由来は「高麗(コマ)」に由来しているといわれています。 
  6. Ayako Shinomiya Burton (Νοεμβρίου 1994). «Japanese Language Planning in Korea 1905-1945» (PDF). Simon Fraser University. σελίδες 11p. particularly around the 5th century, as many Koreans technically skilled in such areas as architecture, ceramics, weaving and iron casting settled in Japan. Korean cultural words such as fude (writing brush), tefu (notebook), and even place names such as Koma, Komae and Rebonri, and the most prominent, Nara ("country" in Korea), were introduced into Japan around that time. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]