Κακιά Σκάλα
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Συντεταγμένες: 37°58′46″N 23°16′17″E / 37.97944°N 23.27139°E
Με το όνομα Κακιά Σκάλα είναι γνωστή μία απόκρημνη παράκτια περιοχή της Δυτικής Αττικής, στη βορειοδυτική ακτή του Σαρωνικού Κόλπου.
Γεωγραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σχηματίζεται από τις νοτιοανατολικές απολήξεις των Γερανείων. Βρίσκεται ανάμεσα στην πεδιάδα των Μεγάρων και στην περιοχή της Κινέτας.
Από την αρχαιότητα αποτελούσε ένα φυσικό εμπόδιο στη χερσαία συγκοινωνία μεταξύ των Αθηνών και της Πελοποννήσου. Σήμερα αντιστοιχεί στα χιλιόμετρα 46 ως 52 (από Αθήνα) της Ολυμπίας Οδού (Αυτοκινητόδρομος Αθηνών - Πατρών), η οποία διαθέτει 5 σήραγγες στην περιοχή της Κακιάς Σκάλας. Στο ρεύμα προς Πάτρα βρίσκονται οι σήραγγες «Γεράνεια», μήκους 850 μέτρων, «Ευπαλίνος», μήκους 1.700 μ., και «Αίθρα», μήκους 1.200 μέτρων, και στο ρεύμα προς Αθήνα οι σήραγγες «Σκίρων», μήκους 370 μέτρων, και «Θησέας», μήκους 350 μέτρων. Η διατομή των σηράγγων είναι 15 μέτρα και έχουν τρεις λωρίδες κυκλοφορίες και λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Επίσης το τμήμα Κακιάς Σκάλας διαθέτει τρεις γέφυρες, συνολικού μήκους 390 μέτρων. Η σύμβαση ανακατασκευής του τμήματος υπογράφηκε το 2000 και το ρεύμα προς Πάτρα δόθηκε στην κυκλοφορία το καλοκαίρι του 2004 και το ρεύμα προς Αθήνα το καλοκαίρι του 2006.[1][2]
Παλαιότερα η Ολυμπία Οδός διερχόταν χωρίς σήραγγες από την περιοχή, με αποτέλεσμα πιο απότομες στροφές και επιβράδυνση της κυκλοφορίας.[εκκρεμεί παραπομπή] Πιο χαμηλά, αρκετά κοντύτερα στη θάλασσα, διέρχεται η Εθνική Οδός 8, ενώ ανάμεσά τους η παλιά (στενή) σιδηροδρομική γραμμή των ΣΠΑΠ.
Μυθολογία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στην Κακιά Σκάλα έμενε ο Σκίρωνας, ένας μεγαλόσωμος άνδρας που κρατούσε ένα τσεκούρι. Όταν περνούσε κάποιος ξένος, ο Σκίρωνας τον έβαζε να του πλύνει τα πόδια και όταν αυτός έσκυβε τον κλοτσούσε και έπεφτε από τα βράχια, ενώ στην ακτή ήταν ένα χελωνοειδές τέρας που περίμενε το θύμα για να το κατασπαράξει. Τέτοια ήταν η φήμη του που ονομαζόταν «Σκιρωνίδες πέτρες» από το όνομά του. Ο Θησέας κατάφερε και έριξε τον Σκίρωνα στον γκρεμό και απάλλαξε τους ταξιδιώτες από αυτόν.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Λιάλιος, Γιώργος (1 Ιουλίου 2006). «Σκίρων και Θησέας στην Κακιά Σκάλα». www.kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022.
- ↑ «Παραδόθηκαν στην κυκλοφορία οι σήραγγες της Κακιάς Σκάλας από Κόρινθο προς Αθήνα». in.gr. 30 Ιουνίου 2006. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2022.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- «Τουριστική Ελλάδα κατά γεωγραφικά διαμερίσματα (Γεωγραφία-Άτλας-Τουριστικός οδηγός)», τόμος Α΄: «Αττική-Στερεά Ελλάδα-Εύβοια», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1971.