Κέικ σταγόνας βροχής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κέικ βροχής σερβιρισμένο με κουρομίτσου και κινάκο


Το κέικ σταγόνας βροχής είναι ιαπωνικό γλυκό που προέρχεται από την παλιά ιαπωνική κουζίνα και είναι μια σύγχρονη εκδοχή ενός παραδοσιακού γλυκού που ονομάζεται σινγκεν μόκι . Το σίνγκεν μόκι ήταν ένα φαγητό έκτακτης ανάγκης που παρασκευαζόταν από αλέυρι ρυζιού, τυπικό συστατικό της ιαπωνικής κουζίνας,[1] και ζάχαρη.


Ο σεφ Ντάρεν Γουονκ σέρβιρε αυτό το γλυκό[2] στη Νέα Υόρκη στην έκθεση τροφίμων Σμόρασμπουργκ τον Απρίλιο του 2016. Λίγο αργότερα, το εστιατόριο Γιαμαγιογκα στο Λονδινο εργάστηκε 4 μήνες για να καταφέρει να φτιάξει κάτι παρόμοιο.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κέικ φτιάχνεται από μεταλλικό νερό και άγαρ που είναι μια μορφή βιολογικής φυτικής ζελατίνης και για αυτό το λόγο έχει μηδενικές θερμίδες . Το νέρο της αυθεντικής συνταγής συλλέχθηκε από το Όρος Καϊκόμα των νότιων Ιαπωνικών Άλπεων. Το άγαρ είναι μια χορτοφαγική εναλλακτική της ζελατίνης που παρασκευάζεται από φύκια . Η πρωτότυπη συνταγή θέλει το κέικ να πλάθεται και να παγώνει αφού έχει ζεσταθεί. Το κέικ έχει σαν επικάλυψη ένα σιρόπι που μοιάζει με μελάσα, που ονομάζεται κουρομίτσου, και αλεύρι σόγιας, που ονομάζεται κινάκο, . Το αποτέλεσμα μοιάζει με μια τεράστια σταγόνα βροχής αν και πολλοί το παρομοιάζουν με ενθέματα σιλικόνης ιατρικής χρήσης και άλλοι με διάφανη μέδουσα. Το αρκετά άνοστο επιδόρπιο λιώνει στο στόμα αμέσως για αυτό το λόγο πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα και εξατμίζεται μέσα σε 20 λεπτά αν δεν καταναλωθεί άμεσα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Η ιαπωνική γαστρονομική κουλτούρα». www.olivemagazine.gr (στα Αγγλικά). 1 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022. 
  2. Team, Design Magazine (1 Ιουλίου 2014). «Μοριακή γαστρονομία: Ένα κέικ σε μορφή σταγόνας νερού». Design Magazine. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022.