Ιωάννης Γ΄ της Βαυαρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιωάννης Γ´ της Βαυαρίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1375[1]
Λε Κενουά
Θάνατος6  Ιανουαρίου 1425[1]
Χάγη[2]
Τόπος ταφήςΧάγη
ΠαρατσούκλιJoan sense Mercè και Jean sans Pitié
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[3]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςμέση υψηλή γερμανική γλώσσα[4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕλισάβετ του Γκέρλιτς (από 1417)[5]
ΤέκναJohanna bastaard van Beieren[6]
Catharina bastaard van Beieren[6]
ΓονείςΑλβέρτος Α΄ της Βαυαρίας[7] και Μαργαρίτα του Μπρηγκ[7]
ΑδέλφιαΙωάννα της Βαυαρίας
Αικατερίνη της Βαυαρίας
Ιωάννα Σοφία της Βαυαρίας
Μαργαρίτα της Βαυαρίας
Γουλιέλμος Α΄ της Βαυαρίας-Σάγκεν
Γουλιέλμος Β΄ της Βαυαρίας
Αλβέρτος Β΄ της Βαυαρίας
ΟικογένειαΟίκος του Βίττελσμπαχ
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδούκας της Βαυαρίας (1417–1425)
Πρίγκιπας-Επίσκοπος της Λιέγης (1390–1418)[8]
επίσκοπος[9]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιωάννης Γ΄ ο ανηλεής, γερμ. Johann III (1374 - 1425) από τον Οίκο του Βίττελσμπαχ ήταν επίσκοπος της Λιέγης (1389-1418). Μετά έγινε δούκας της Βαυαρίας-Στράουμπινγκ και κόμης του Αινώ και της Ολλανδίας (1418-25).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Λε Κεσνουά και ήταν ο τρίτος γιος του Αλβέρτου Α΄ δούκα της Βαυαρίας-Στράουμπινγκ και κόμη του Αινώ, Ολλανδίας & Ζηλανδίας και της Μαργαρίτας των Πιάστ, κόρης του Λουδοβίκου Α΄ δούκα του Μπζεγκ (Μπρηγκ). Η αδελφή του Μαργαρίτα παντρεύτηκε τον Ιωάννη των Βαλουά δούκα της Βουργουνδίας.

Το 1404 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος Γουλιέλμος Β΄. Ο Ιωάννης Γ΄ προοριζόταν για καριέρα στην εκκλησία και στα 15 έτη του έγινε πρίγκιπας-επίσκοπος της Λιέγης με την υποστήριξη του πάπα Βονιφατίου Θ΄. Η κυβέρνησή του ήταν καταστροφική: με την αυστηρότητά του συγκρούστηκε με τους ευγενείς και τους αστούς της Λιέγης. Εκτοπίστηκε μερικές φορές και είδε έναν αντικαταστάτη του να εκλέγεται. Κάθε φορά ζητούσε τη βοήθεια του πρωτότοκου αδελφού του και του επ' αδελφή γαμπρού του.

Το 1408 οι αστοί της Λιέγης εξεγέρθηκαν ανοικτά και ο Ιωάννης Α΄ δούκας της Βουργουνδίας ήλθε με στρατό εναντίον τους. Στο πεδίο του Οτέ (Othée) οι κάτοικοι της Λιέγης νικήθηκαν αποφασιστικά και η επιρροή της Βουργουνδίας εξαπλώθηκε στην επισκοπή. Ο Ιωάννης Γ΄ εκτέλεσε τους επικεφαλής της στάσης και γι' αυτό αποκλήθηκε ο ανηλεής.

Ο δευτερότοκος αδελφός του Αλβέρτος Β΄ είχε αποβιώσει από το 1397 και το 1417 απεβίωσε και ο Γουλιέλμος Β΄, που τον διαδέχθηκε η κόρη του Ζακλίν και ο δεύτερος σύζυγός της Ιωάννης Δ΄ των Βαλουά δούκας της Βραβάντης. Τότε ο Ιωάννης Γ΄ απεκδύθηκε των εκκλησιαστικών του δεσμεύσεων, παρέδωσε την επισκοπή και νυμφεύτηκε την Ελισάβετ, κόρη του Ιωάννη δούκα του Γκέρλιτς και διεκδίκησε τις κτήσεις του αδελφού του.

Ξεκίνησε εμφύλιος πόλεμος. Τον Ιωάννη Γ΄ υποστήριξε ο Σιγισμούνδος της Γερμανίας, αδελφός του Ιωάννη του Γκέρλιτς και ο Ιωάννης Γ΄ υποστήριξε την πόλη του Ντόρντρεχτ και τον Φίλιππο Γ΄ δούκα της Βουργουνδίας. Ο Ιωάννης Δ΄ δούκας της Βραβάντης πολιόρκησε το Ντόρντρεχτ χωρίς εποτυχία, έτσι αρχικά συμβιβάστηκε με την από κοινού κυβέρνηση των κτήσεων· μετά εγκατέλειψε το Αινώ και την Ολλανδία στον Ιωάννη Γ΄.

Η Ζακλίν μετέβη στην Αγγλία και το 1423 παντρεύτηκε για τρίτη φορά, με τον Χάμφρεϊ των Λάνκαστερ, αδελφό του Ερρίκου Ε΄ της Αγγλίας[10]. Δεν μπόρεσε να κρατήσει το Αινώ και την Ολλανδία και η Βαυαρία-Στράουμπινγκ μοιράστηκε στα εξαδέλφια της δούκες της Βαυαρίας, με το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει στους δούκες της Βαυαρίας-Μονάχου.

Ο Ιωάννης Γ΄ ήταν γνωστός για την πλούσια σε καλλιτέχνες Αυλή του. Είχε προσλάβει τον Γιαν φαν Έυκ το διάστημα 1422-24. Ο δούκας δηλητηριάστηκε το 1425 και απεβίωσε στη Χάγη. Εικάζεται ότι ο σταυλάρχης του Γιαν φαν Βλιτ είχε βάλει δηλητήριο στις σελίδες του βιβλίου Προσευχών του δούκα, πριν τον εκτελέσει το 1424. Ο Ιωάννης Γ΄ ήταν άτεκνος και για τις κτήσεις του ήλθαν σε διαμάχη τα τέσσερα ανίψια του δούκες της Βαυαρίας, που στο τέλος τις μοιράστηκαν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1418 την Ελισάβετ δούκισσα του Λουξεμβούργου, κόρη του Ιωάννη δούκα του Γκέρλιτς· δεν απέκτησαν απογόνους.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 p11401.htm#i114005.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 30  Δεκεμβρίου 2014.
  3. «Catholic-Hierarchy.org» (Αγγλικά) Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. bayhen. Ανακτήθηκε στις 12  Οκτωβρίου 2021.
  4. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2020.
  5. p11401.htm#i114005. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  6. 6,0 6,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  8. bayhen.
  9. WIAG-Pers-EPISCGatz-03056-001.
  10. Alfred H.Burne, "The Hundred Years War" (1st ed., 1955; Folio Society 2005), 371-2
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα John III, Duke of Bavaria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).