Ιουλία Ιοτάπα (κόρη του Αντίοχου Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ιουλία Ιοτάπα της Κομμαγηνής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10
Commagene
Θάνατος70
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντίοχος Δ΄ της Κομμαγηνής
ΤέκναΙουλία Ιοτάπα
Γ. Ι. Αρχέλαος Αντίοχος ο Επιφανής.
Καλλίνικος της Κομμαγηνής
ΓονείςΑντίοχος Γ΄ της Κομμαγηνής και Ιοτάπα της Κομμαγηνής
ΑδέλφιαΑντίοχος Δ΄ της Κομμαγηνής
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών
Να μη συγχέεται με την ομώνυμη κόρη της Ιουλία Ιοτάπα (κόρη του Αντίοχου Δ΄).

Η Ιουλία Ιοτάπα η Φιλάδελφος (πριν το 17 μ.Χ. - π. το 52) από τη Δυναστεία των Οροντιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Κομμαγηνής και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Κομμαγηνής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Αντιόχου Γ΄ της Κομμαγηνής και της αδελφής του Ιοτάπας, κόρης τού Μιθριδάτη Γ΄ της Κομμαγηνής και της Ιοτάπας της Μηδίας Ατροπατηνής. Οι Οροντίδες ήταν η πρώτη δυναστεία της Αρμενίας· ο Μιθριδάτης Γ΄ ήταν δισεγγονός της Λαοδίκης Ζ΄ Θεάς των Σελευκιδών. Έτσι η Ι. Ιοτάπα είχε Αρμενική, Ελληνική και Μηδική.

Το 17 μ.Χ. απεβίωσε ο πατέρας της και τον διαδέχθηκε ο αδελφός της Αντίοχος Δ΄, που όμως ήταν το πολύ 5 ετών και δεν μπορούσε να επιβάλει ειρήνη. Το βασίλειο ήταν σε πολιτική αναταραχή: οι ευγενείς ήθελαν την ένωση με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ενώ ο λαός τη διατήρηση της βασιλείας. Οι δύο μερίδες έστειλαν πρεσβείες στον Τιβέριο, ζητώντας να αποφασίσει εκείνος. Τελικά ο Αυτοκράτορας έκανε την Κομμαγηνή μέρος της επαρχίας της Συρίας. Τα δύο αδέλφια-σύζυγοι έζησαν στη Ρώμη και έγιναν Ρωμαίοι πολίτες. Άλλαξαν το όνομά τους σε Ιουλία Ιοτάπα και Γάιος Ιούλιος Αντίοχος. Το όνομα Ιούλιος/Ιουλία προέρχεται από το ότι ο Τιβέριος είχε υιοθετηθεί από τον Οκταβιανό Αύγουστο, που είχε υιοθετηθεί από το Ιούλιο γένος (από τον Ιούλιο Καίσαρα). Μεγάλωσαν και μορφώθηκαν στη Ρώμη.

Νόμισμα τού Αντιόχου Δ΄, αδελφού-συζύγου της Ιοτάπας. Επιγραφή: ΒΑCΙΛΕΥC ΜΕΓΑC ΑΝΤΙΟΧΟC ΕΠΙΦΑΝΗC. Στην άλλη όψη σκορπιός και επιγραφή: ΚΟΜΜΑΓΗΝΩΝ.

Τα δύο αδέλφια έγιναν μέλη τού κύκλου της Αντωνίας της Νεότερης, συζύγου τού Δρούσου τού Πρεσβύτερου (αδελφού τού Τιβερίου). Αυτή ήταν γυναίκα με επιρροή και με τον κύκλο της από πρίγκιπες υποτελείς στη Ρώμη, βοηθούσε την πολιτική της Ρώμης στα σύνορά της. Ο λόγιος Αντίοχος έγινε σύμβουλος τού Αυτοκράτορα. Το 38 μ.Χ. ο εγγονός της Αντωνίας και τού Δρούσου, ο Καλιγούλας, από εκτίμηση προς εκείνον, τού απέδωσε το πατρικό βασίλειο. Ο Αντίοχος Δ΄ έγινε βασιλιάς της Κομμαγηνής, υποτελής στη Ρώμη. Ο Αυτοκράτορας τού έδωσε επιπρόσθετα ένα τμήμα των ακτών της Κιλικίας. Επίσης τού έδωσε 1.000.000 aureus, όσο ήταν τα έσοδα από την Κομμαγηνή από το 17 μ.Χ. μάλλον θα επρόκειτο για άλλη μία εκκεντρικότητα τού Αυτοκράτορα.

Φαίνεται πως η Ι. Ιοτάπα απεβίωσε πριν το 72, όταν ο Βεσπασιανός προσάρτησε πάλι την Κομμαγηνή στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ο Αντίοχος Δ΄ ίδρυσε στη μνήμη της μία πόλη, την Ιωτάπη (νυν Αϋτάπ) στις ακτές της Κιλικίας. Τα νομίσματα της Ιοτάπας φέρουν την επιγραφή: ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΙΩΤΑΠΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΣ, όπου το επίθετο εννοεί, πως η Ιοτάπα είναι σύζυγος τού αδελφού της. Ίσως έγινε μέλος της βασιλικής λατρείας, όπως οι πρόγονοί της Σελευκίδες.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον αδελφό της Αντίοχο Δ΄ της Κομμαγηνής και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]