Ιουλία Ιοτάπα (κόρη του Αντίοχου Δ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Να μην συγχέεται με την ομώνυμη μητέρα της Ιουλία Ιοτάπα (κόρη του Αντίοχου Γ΄) ή την ομώνυμη κόρη της Ιουλία Ιοτάπα (πριγκίπισσα της Κιλικίας).
Ιουλία Ιοτάπα
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση45 (περίπου)
Χομς
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Οικογένεια
ΣύζυγοςΓάιος Ιούλιος Αλέξανδρος
ΤέκναΓάιος Ιούλιος Αγρίππας
Γάιος Ιούλιος Αλέξανδρος Βερενικιανός
Ιουλία Ιοτάπα
ΓονείςΑντίοχος Δ΄ της Κομμαγηνής και Ιουλία Ιοτάπα της Κομμαγηνής
ΑδέλφιαΚαλλίνικος της Κομμαγηνής
Αντίοχος ο Επιφανής.
ΟικογένειαΒασιλική οικογένεια της Κομμαγηνής

Η Ιουλία Ιοτάπα εξελληνισμένα Ιωτάπη (γενν. π. το 45 μ.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Κομμαγηνής και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα της Ιουδαίας.

Χάρτης των ρωμαϊκών επαρχιών και των αυτονόμων βασιλείων της Μικράς Ασίας τον Α΄ αιώνα μ.Χ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Αντιόχου Δ΄ της Κομμαγηνής και της αδελφής του Ιουλίας Ιοτάπας Φιλαδέλφου, κόρης τού Αντιόχου Γ΄ της Κομμαγηνής. Αδέλφια της ήταν ο Αρχέλαος Αντίοχος (πατέρας του Φιλοπάππου) και ο Καλλίνικος. Οι Οροντίδες ήταν η πρώτη δυναστεία της Αρμενίας. Ο Αντίοχος Γ΄ ήταν γιος της Ιοτάπας της Μηδίας Ατροπατηνής, δισεγγονής της Λαοδίκης Ζ΄ Θεάς των Σελευκιδών. Έτσι η Ι. Ιοτάπα είχε καταγωγή Αρμενική, Ελληνική και Μηδική.

Θα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σαμόσατα, πρωτεύουσα της Κομμαγηνής. Οι γονείς της είχαν μεγαλώσει και μορφωθεί στη Ρώμη. Περί το 52 απεβίωσε η μητέρα της. Ο Αντίοχος Δ΄ ήταν λόγιος και σύμβουλος τού Αυτοκράτορα. Ήταν σύμμαχος τού Νέρωνα και μελών της Ηρωδιανής δυναστείας. Το 58-59 στην Αρμενία έγινε πολιτική αναταραχή. Τελικά οι πολίτες της εγκατέλειψαν την αντίσταση και ζήτησαν βασιλιά υποτελή τού Νέρωνα. Ο Αντίοχος Δ΄ συμμετείχε στο να προστατευθεί η Αρμενία -με τη βοήθεια των Ρωμαίων- από τον Τιριδάτη Α΄ των Αρσακιδών της Αρμενίας.

Ο Νέρωνας έστεψε στη Ρώμη τον Γ. Ι. Τιγράνη ΣΤ΄ των Ηρωδιανών ως βασιλιά της Αρμενίας. Αυτός ήταν γιος τού Αλεξάνδρου, γιού της Γλαφύρας της δυναστείας του Αρχελάου, κόρης μίας των Αρταξιαδών, κόρης τού Αρταβάσδη Β΄ της Αρμενίας. Ο Τιγράνης ΣΤ΄ είχε γιο τον Γ. Ι. Αλέξανδρο, που νυμφεύτηκε την Ι. Ιοτάπα στη Ρώμη. Ο γάμος ήταν για να ενδυναμώσει την πολιτική συμμαχία των πατέρων τους. Μετά από την τελετή, ο Νέρωνας τους έστεψε βασιλείς της Κέτις στις ακτές της Κιλικίας και επιπλέον τους έδωσε την Ελαιούσα Σεβαστή. Οι περιοχές ανήκαν πιο πριν στον πατέρα της. Κυβέρνησαν την Κέτις το διάστημα 58-72.

Γνωρίζουμε ότι κατά τη Δυναστεία των Φλαβίων (69-76) η Ι. Ιοτάπα ζούσε ακόμη· έπειτα από αυτό, τίποτε δεν είναι γνωστό γι' αυτήν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Γ. Ι. Αλέξανδρο ηγεμόνα της Κέτις στην Κιλικία και είχε τέκνα:

  • Γ. Ι. Αγρίππας π. 72-πριν το 150, πρίγκιπας της Κέτις στην Κιλικία, συγκλητικός, ταμίας της Ασίας, (αντικαταστάτης) ύπατος.
  • Γ. Ι. Αλέξανδρος Βερενικιανός π. 75-π. 150, συγκλητικός, αντικαταστάτης ύπατος, ανθύπατος της Ασίας.
  • Ιουλία Ιοτάπα γενν. π. 80 μ.Χ., παντρεύτηκε τον Γ. Ι.Κουαδράτο Βάσσο συγκλητικό, στρατηγό, διοικητή της Ιουδαίας, Καππαδοκίας, Γαλατίας, Συρίας & Δακίας και αντικαταστάτη ύπατο το 105.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Anthony Wagner, Pedigree and Progress, Essays in the Genealogical Interpretation of History, London, Philmore, 1975. Rutgers Alex CS4.W33.
  • Schwartz, Seth (1990). Josephus and Judaean politics. Columbia studies in the classical tradition. Leiden, New York: Brill. p. 137. ISBN 90-04-09230-7. OCLC 21595783.
  • Chahin, Mark (2001). The Kingdom of Armenia. Routlege, pp. 190–191. ISBN 0-7007-1452-9
  • Grainger, John D. (2003). Nerva and the Roman succession Crisis AD 96-99. London, New York: Routledge. pp. xvi. ISBN 0-415-28917-3. OCLC 52012210.
  • Chris Bennett Egyptian Royal Genealogy - Ptolemaic Dynasty. 2005. Archived from the original on 27 October 2009. Retrieved 5/12/2005. Check date values in: |accessdate= (help)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Julia Iotapa (daughter of Antiochus IV) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).