Ιοτάπα (σύζυγος του Αντίοχου Γ΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την σύζυγο του Αντίοχου Γ΄ . Για την ομώνυμη αδελφή της, σύζυγο του Σαμψιγέραμου Β΄, δείτε: Ιοτάπα (σύζυγος του Σαμψιγέραμου Β΄).


Ιοτάπα της Κομμαγηνής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντίοχος Γ΄ της Κομμαγηνής
ΤέκναΙουλία Ιοτάπα της Κομμαγηνής
Αντίοχος Δ΄ της Κομμαγηνής
ΓονείςΜιθριδάτης Γ΄ της Κομμαγηνής και Ιοτάπα της Μηδίας Ατροπατηνής
ΑδέλφιαΑντίοχος Γ΄ της Κομμαγηνής
Άκα Β΄ της Κομμαγηνής
Ιοτάπα της Έμεσας
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών

Η Ιοτάπα (γενν. π. το 20 π.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Κομμαγηνής και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Κομμαγηνής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Μιθριδάτη Γ΄ της Κομμαγηνής (γιού τού Μιθριδάτη Β΄ της Κομμαγηνής) και της εξαδέλφης του Ιοτάπας, κόρης τού Αρταβάσδη Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής. Οι Οροντίδες ήταν η πρώτη δυναστεία της Αρμενίας· ο πατέρας της ήταν δισεγγονός της Λαοδίκης Ζ΄ Θεάς των Σελευκιδών. Έτσι η Ιοτάπα των Οροντιδών είχε καταγωγή Αρμενική, Ελληνική και Μηδική.

Νόμισμα τού Αντίοχου Δ΄, γιου της Ιοτάπας. Επιγραφή ΒΑΣ[ΙΛΕΥΣ] ΜΕΓΑΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ ΕΠΙ[ΦΑΝΗΣ].

Θα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σαμόσατα, πρωτεύουσα της Κομμαγηνής· παντρεύτηκε τον αδελφό της Αντίοχο Γ΄ της Κομμαγηνής. Το 12 π.Χ. απεβίωσε ο πατέρας της και τον διαδέχθηκε ο Αντίοχος Γ΄. Ήταν ο τελευταίος ανεξάρτητος βασιλιάς της χώρας. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αντίοχο Δ΄ και την Ιουλία Ιοτάπα, που επίσης παντρεύτηκαν μεταξύ τους.

Ο Αντίοχος Γ΄ απεβίωσε το 17 μ.Χ. και από τότε διαταράχθηκε η ειρήνη στη χώρα, καθώς τότε η Κομμαγηνή ήταν σε πολιτικό αναβρασμό. Ο Αντίοχος Δ΄ ήταν το πολύ 5 ετών και έτσι δεν υπήρχε εξουσία, που να αποτρέψει την πολιτική αναταραχή και να ενώσει τους πολίτες. Εμφανίστηκαν δύο μερίδες: οι ευγενείς ήθελαν την ένωση με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και οι πολίτες ζητούσαν τη διατήρηση τού βασιλιά.

Και οι δύο μερίδες έστειλαν ειρηνικά πρεσβείες στη Ρώμη, ζητώντας από τον Τιβέριο να αποφασίσει· αποφάσισαν να σεβαστούν την άποψή του. Τελικά ο Αυτοκράτορας έκανε την Κομμαγηνή μέρος της επαρχίας της Συρίας. Τα τέκνα της Ιοτάπας μεγάλωσαν στη Ρώμη και μορφώθηκαν. Ο Αντίοχος Δ΄ έγινε λόγιος και σύμβουλος τού Αυτοκράτορα. Το 38 ο Καλιγούλας, από εκτίμηση προς εκείνον, τού απέδωσε το βασίλειο τού πατέρα του, ως υποτελές της Ρώμης.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον αδελφό της Αντίοχο Γ΄ της Κομμαγηνής και είχε τέκνα:

  • Αντίοχος Δ΄ 17 μ.Χ.-72, βασιλιάς της Κομμαγηνής.
  • Ιουλία Ιοτάπα πριν το 17 μ.Χ. - π. 52, παντρεύτηκε τον αδελφό της Αντίοχο Δ΄ της Κομμαγηνής.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]