Καλλίνικος της Κομμαγηνής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καλλίνικος της Κομμαγηνής
Γενικές πληροφορίες
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΑντίοχος Δ΄ της Κομμαγηνής και Ιουλία Ιοτάπα της Κομμαγηνής
ΑδέλφιαΓ. Ι. Αρχέλαος Αντίοχος ο Επιφανής.
Ιουλία Ιοτάπα
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών

Ο Καλλίνικος της Κομμαγηνής (έζησε τον 1ο αι.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών, ήταν ήταν πρίγκιπας της Κομμαγηνής. Ήταν γιος του Αντιόχου και αδελφός του ήταν ο Γ. Ι. Αρχέλαος Αντίοχος ο Επιφανής.

Τον αναφέρει ο Ιώσηπος και μάλιστα να έχει ανδραγαθήσει εναντίον του Ρωμαίου Κυβερνήτη της Συρίας Καισένιου.

Χάρτης των ρωμαϊκών επαρχιών και των αυτονόμων βασιλείων της Μικράς Ασίας τον Α΄ αιώνα μ.Χ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Αντιόχου Δ΄ της Κομμαγηνής και της αδελφής-συζύγου του Ιουλίας Ιοτάπας της Φιλαδέλφου, κόρης τού Αντιόχου Γ΄ της Κομμαγηνής. Ο Αντίοχος Γ΄ ήταν ανεξάρτητος βασιλιάς, όμως ο γιος του Αντίοχος Δ΄ ήταν υποτελής στη Ρώμη. Μεγαλύτερος αδελφός του ήταν ο Γ. Ι. Αρχέλαος Αντίοχος διάδοχος (πατέρας τού Φιλοπάππου) και αδελφή του η Ιουλία Ιοτάπα.

Ο Αντίοχος Γ΄ ήταν γιος της Ιοτάπας της Μηδίας Ατροπατηνής, δισεγγονής της Λαοδίκης Ζ΄ Θεάς των Σελευκιδών, συζύγου τού Μιθριδάτη Α΄ Καλλινίκου της Κομμαγηνής. Οι Οροντίδες ήταν η πρώτη δυναστεία της Αρμενίας. Έτσι η καταγωγή τού Καλλινίκου ήταν Αρμενική, Ελληνική και Μηδική. Ίσως το πλήρες όνομά του να ήταν Γάιος Ιούλιος Μιθριδάτης Καλλίνικος.

Θα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σαμόσατα, πρωτεύουσα της Κομμαγηνής. Το 52 απεβίωσε η μητέρα του. To 72 ο Λεύκιος Καισέννιος Παίτος Ρωμαίος κυβερνήτης της Συρίας έστειλε επιστολές στον Βεσπασιανό κατηγορώντας τον Αντίοχο Δ΄ και τους γιους του Αρχέλαο Αντίοχο και Καλλίνικο, ότι σχεδιάζουν εξέγερση εναντίον της Ρώμης με τη συμμαχία της Παρθίας. Δεν γνωρίζουμε αν οι κατηγορίες είναι αληθείς. Ο Αυτοκράτορας έπαυσε να εμπιστεύεται τον Αντίοχο Δ΄ ως προστάτη τού στρατηγικού περάσματος τού Ευφράτη στα Σαμόσατα και έληξε την εξουσία του στην Κομμαγηνή.

Ο Λ. Κ. Παίτος εισέβαλε στη χώρα ως επικεφαλής της λεγεώνας VI "Φερράτα". Τού έστειλαν στρατό οι υποτελείς βασιλείς Αριστόβουλος της Χαλκίδας από την Ηρωδιανή Δυναστεία και Σόαιμος της Έμεσας. Όλοι έφθασαν τη νύχτα πριν τη μάχη. Ο Αρχέλαος Αντίοχος και ο Καλλίνικος ετοιμαζόταν για τη μάχη, όμως ο πατέρας τους ετοιμαζόταν να διαφύγει στην Κιλικία.

Το επόμενο πρωί ίσως οι δύο αδελφοί προσπάθησαν να αντισταθούν στην εισβολή, σύντομα πάντως διέφυγαν στην Παρθία. Ο Αντίοχος Δ΄ δεν πολέμησε και ήθελε να αποσείσει τις κατηγορίες εναντίον του. Ο Βεσπασιανός έφερε όλη την οικογένεια τού βασιλιά στη Ρώμη με τιμητική στρατιωτική συνοδεία. Ο Αυτοκράτορας έδωσε αρκετές προσόδους για να ζει ο Αντίοχος Δ΄, ο οποίος είχε μία φανταχτερή ζωή· οι Ρωμαίοι τού έδειχναν μεγάλο σεβασμό.

Η Κομμαγηνή έγινε πάλι τμήμα της ρωμαϊκής επαρχίας της Συρίας. Μετά το 72 απεβίωσε ο Αντίοχος Δ΄ και ο Αρχέλαος Αντίοχος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Δεν γνωρίζουμε τι έκανε ο Καλλίνικος, ούτε έχουμε πληροφορίες για τη μετέπειτα ζωή του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]