Θάλασσα Τσούκτσι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 69°N 171°W / 69°N 171°W / 69; -171

Θάλασσα Τσούκτσι
ΧώραΡωσία και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γεωγραφικές συντεταγμένες69°30′36″N 171°17′24″W

Η Θάλασσα Τσούκτσι (ρωσικά: Чуко́тское мо́ре, Τσουκότσκογιε μόριε) είναι μία θάλασσα στον Αρκτικό ωκεανό. Οριοθετείται στα δυτικά από τον πορθμό Ντε Λονγκ, και τη νήσο Βράνγκελ, και στα ανατολικά από το ακρωτήριο Πόιντ Μπάροου της Αλάσκας, πέραν του οποίου βρίσκεται η Θάλασσα Μποφόρ. Ο Βερίγγειος πορθμός αποτελεί το νοτιότερο όριο της και τη συνδέει με τη Βερίγγειο θάλασσα και τον Ειρηνικό ωκεανό. Το κύριο λιμάνι της Θάλασσας Τσούκτσι είναι το Ουελέν στη Ρωσία. Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας διασχίζει τη Θάλασσα Τσούκτσι από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκτασή της είναι περίπου 595.000 τ.χλμ. και είναι πλωτή μόνο περίπου τέσσερις μήνες το χρόνο. Είναι σχετικώς αβαθής θάλασσα, με το 56% της συνολικής της έκτασης να έχει βάθος μικρότερο από 50 μέτρα. Η Θάλασσα Τσούκτσι έχει πολύ λίγα νησιά σε σύγκριση με άλλες θάλασσες της Αρκτικής. Η νήσος Βράνγκελ βρίσκεται στο βορειοδυτικό όριο της θάλασσας, η νήσος Χέραλντ κοντά στο βόρειο όριό της και μερικά μικρά νησιά βρίσκονται κατά μήκος των ακτών της Σιβηρίας και της Αλάσκας. Η θάλασσα πήρε το όνομά της από το νομαδικό αυτόχθων λαό των Τσούκτσι, που κατοικεί στις ακτές της, στη χερσόνησο Τσουκότκα η οποία αποτελεί τμήμα του αυτόνομου θύλακα Τσουκότκα. Οι Τσούκτσι που ζουν στις ακτές της παραδοσιακά ασχολούνται με την αλιεία, τη φαλαινοθηρία και το κυνήγι του θαλάσσιου ίππου.

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός ορίζει τα παρακάτω όρια της Θάλασσας Τσούκτσι [1]:

Δυτικά: Το ανατολικό όριο της Ανατολικής Σιβηρικής Θάλασσας (Από το βορειότερο σημείο της νήσου Βράνγκελ έως το Ακρωτήριο Γιακάν, (Cape Yakan) της Σιβηρίας (176°40'E).
Βόρεια: Από το Ακρωτήριο Πόιντ Μπάροου της Αλάσκας έως το βορειότερο σημείο της νήσου Βράνγκελ (179°30'W).
Νότια: Ο Αρκτικός κύκλος (66°33'39"N) μεταξύ της Σιβηρίας και της Αλάσκας (το βόρειο όριο της Βεριγγείου θάλασσας).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Limits of Oceans and Seas, 3rd edition» (PDF). International Hydrographic Organization. 1953. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 8 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]