Νήσος Βράνγκελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νήσος Βράνγκελ

Η Νήσος Βράνγκελ ή Ράνγκελ (Ρώσικα: о́стров Вра́нгеля) είναι νησί στον Αρκτικό Ωκεανό, εντός του Αρκτικού Κύκλου, ανάμεσα στην Θάλασσα Τσούκτσι και στην Ανατολική Σιβηρική Θάλασσα και ένας από τους πιο απομακρυσμένους προστατευόμενους δρυμούς σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Το νησί έχει έκταση 7.608 τετραγωνικών χιλιομέτρων[1] και βρίσκεται πάνω στον 180ο μεσημβρινό -στο σημείο που ενώνεται το ανατολικό και το δυτικό ημισφαίριο- και το χωρίζει σε δύο σχεδόν ίσα μέρη. Πρόκειται για το βορειότερο δίδυμο των νησιών Γκαλαπαγκός. Παρά το δριμύ κλίμα αλλά και χάρη σ’ αυτό, το νησί εξακολουθεί να είναι μια μοναδική όαση άγριας ζωής. Βιολογική ποικιλία ανάλογη με αυτή του νησιού Βράνγκελ δεν υπάρχει πουθενά στα αρκτικά νησιωτικά εδάφη. Στο νησί αυτό συναντάται ο μεγαλύτερος αριθμός πολικών αρκούδων στην Γη. Φιλοξενεί επίσης τον μεγαλύτερο πληθυσμό θαλασσίων ίππων παγκοσμίως, και παράλληλα είναι ο μοναδικός ασιατικός αναπαραγωγικός βιότοπος της λευκής χήνας (πολική χήνα).[2]

Σύμφωνα με τους παλαιοντολόγους, το νησί Βράνγκελ ήταν το τελευταίο καταφύγιο των μαλλιαρών μαμούθ. Σχετικές έρευνες απέδειξαν ότι εδώ έζησε ένα νανοειδές υποείδος των μαμούθ 6.000 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους από όλα τα άλλα μέρη του κόσμου. Ολόκληρο το νησί είναι διάσπαρτο με σπειροειδείς χαυλιόδοντες μαμούθ.

Προστασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού Βράνγκελ (Ράνγκελ) καθώς και το κοντινό νησί Χέρλαντ (Έραλντ) προστατεύονται επίσημα ως καταφύγιο άγριας ζωής από το Υπουργείο Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Ρωσίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Wrangel Island στο Wikimedia Commons