Ηλιακή έκλειψη της 21ης Ιουνίου 2020

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έκλειψη της 21ης Ιουνίου 2020
ΕίδοςΔακτυλιοειδής
Γάμμα0,1209
Μέγεθος0,994
Δακτυλιοειδής έκλειψη ορατή σεΚονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Νότιο Σουδάν, Αιθιοπία, Ερυθραία, Υεμένη, Σαουδική Αραβία, Ομάν, Πακιστάν, Ινδία, Κίνα, Ταϊβάν, Ειρηνικός Ωκεανός
Μερική έκλειψη ορατή σεΑνατολική-νοτιοανατολική Ευρώπη, Αφρική, Ασία(πλην βόρειας Ρωσίας), βορειοδυτική Ωκεανία
Μέγιστη Έκλέιψη
Διάρκεια38 δ.
Συντεταγμένες30.5°Β 79.7°Α
Ώρα(σε UTC)6:41:15

Μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου έλαβε χώρα στις 21 Ιουνίου 2020. Μια έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη περνάει ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, οπότε αποκρύπτει εντελώς ή εν μέρει τον ηλιακό δίσκο για έναν παρατηρητή στη Γη. Μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης είναι μικρότερη από την ηλιακή, εμποδίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του φωτός του Ήλιου κάνοντας τον Ήλιο να μοιάζει με δακτυλίδι. Μια δακτυλιοειδής έκλειψη εμφανίζεται ως μερική έκλειψη σε μια περιοχή της Γης με χιλιάδες χιλιόμετρα πλάτος.

Αυτή η ηλιακή έκλειψη συνέβη ένα σεληνιακό έτος μετά την έκλειψη της 2ας Ιουλίου 2019.

Όταν συμβαίνει μια ηλιακή έκλειψη, είναι σημαντικό να ληφθούν προειδοποιήσεις για την υγεία. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι επικίνδυνο να παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι μια έκλειψη χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Πού θα είναι ορατή η έκλειψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η έκλειψη ήταν ορατή ως μερική στις εξής περιοχές: Αφρική, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Ασία.

Η δακτυλιοειδής έκλειψη(κάλυψη άνω του 95% του ηλιακού δίσκου) ήταν ορατή σε: Κεντρική Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότια Ασία(Πακιστάν, Ινδία, Κίνα) και στον Ειρηνικό Ωκεανό.[1]

Η έκλειψη ήταν ορατή σε ολόκληρη την Ελλάδα ως μερική. Η κάλυψη του ηλιακού δίσκου από τη Σελήνη δεν ξεπέρασε το 20%, με την καλύτερη παρατήρηση να είναι στο Καστελόριζο (19,6%)[2], ενώ στη Βόρεια Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 10%[3].

Το "μονοπάτι" της έκλειψης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος ηλιακών εκλείψεων ορατών από την Ελλάδα

Ηλιακή έκλειψη της 2ας Αυγούστου 2027

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]