Η Κατάρα Της Γιορόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Κατάρα Της Γιορόνα
Επίσημη κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαMichael Chaves
ΠαραγωγήΤζέιμς Γουάν, Gary Dauberman και Emile Gladstone
ΣενάριοTobias Iaconis και Mikki Daughtry
ΠρωταγωνιστέςΛίντα Καρντελίνι, Πατρίσια Βελάσκες, Σον Πάτρικ Τόμας, Raymond Cruz και Tony Amendola[1]
ΜουσικήΤζόσεφ Μπισάρα
ΦωτογραφίαMichael C. Burgess
Εταιρεία παραγωγήςNew Line Cinema και Atomic Monster Productions
ΔιανομήWarner Bros., InterCom[2] και Netflix
Πρώτη προβολή19  Απριλίου 2019, 18  Απριλίου 2019 (Γερμανία και Ουγγαρία)[2] και 3  Μαΐου 2019 (Ηνωμένο Βασίλειο)
Διάρκεια93 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$9 εκατομμύρια
Ακαθάριστα έσοδα$123.1 εκατομμύρια
ΠροηγείταιΗ Καλόγρια
ΈπεταιAnnabelle Comes Home

Η Κατάρα της Γιορόνα (πρωτότυπος αγγλικός τίτλος: The Curse of La Llorona ή The Curse of the Weeping Woman) είναι μια αμερικανική υπερφυσική ταινία τρόμου παραγωγής 2019 σκηνοθετημένη από τον Μάικλ Τσάβες και γραμμένη από τους Νίκι Ντότρι και Τομπάιας Ιακώνης. Πρόκειται για την έκτη ταινία στο Σύμπαν του Καλέσματος (The Conjuring Universe).[3] Με βάση τους μύθους και την λατινοαμερικάνικη λαογραφία της Γιορόνα η ταινία πρωταγωνιστεί τους Λίντα Καρντελίνι, Ρέιμοντ Κρουζ, Πατρίσια Βελάσκες.

Η Κατάρα της Γιορόνα έκανε πρεμιέρα στο South by Shouthwest στις 15 Μαρτίου του 2019 και κυκλοφόρησε θεατρικά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις 19 Απριλίου του ίδιου έτους. Έλαβε γενικά αρνητικές κριτικές και κέρδισε 123 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως έναντι προϋπολογισμού 9 εκατομμυρίων, κάνοντάς την την ταινία με τα χαμηλότερα κέρδη στο Σύμπαν του Καλέσματος, αν και έγινε πετυχημένη στο box office.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1673 στο Μεξικό, μια οικογένεια παίζει σε ένα χωράφι και ο μικρότερος γιος δίνει στη μητέρα του ένα περιδέραιο, η οποία λέει ότι θα εκτιμά το αντικείμενο για πάντα. Το αγόρι κάνει πεζοπορία λίγο αργότερα και βρίσκει τη μητέρα του να πνίγει βίαια τον αδερφό του σε ένα ρέμα. Τρομοκρατημένος τρέχει, αλλά τον πιάνει η μητέρα του και τον πνίγει κι αυτόν.

300 χρόνια αργότερα, το 1973 στο Λος Άντζελες, η Άννα Τέιτ-Γκαρσία διερευνά τη φυγή των δύο παιδιών της πελάτισσας Πατρίσια Αλβαρέζ. Φτάνοντας στο σπίτι της Πατρίτσια για έλεγχο ευημερίας, βρίσκει τα παιδιά κλειδωμένα πίσω από μια πόρτα. Η Πατρίσια της επιτίθεται και την παίρνει η αστυνομία. Οι γιοι της Πατρίσια, ο Κάρλος και ο Τόμας, λένε στην Άννα να τους κρατήσει στο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις τους, τους πηγαίνει στο καταφύγιο παιδικών υπηρεσιών. Εκεί, ο Τόμας υπνοβατεί και ο Κάρλος τον ακολουθεί μέχρι που και τα δύο αγόρια βλέπουν μια γυναίκα με λευκό φόρεμα που τους επιτίθεται.

Τα αγόρια βρίσκονται πνιγμένα σε ένα ποτάμι και η Άννα καλείται στη σκηνή. Φέρνει τα δικά της παιδιά, τον Κρις και τον Σαμ, και μένουν στο αυτοκίνητο όσο εκείνη ερευνά. Ακούει την Πατρίσια, που κατηγορείται για τις δολοφονίες των γιων της, να ουρλιάζει ότι έφταιγε η Άννα που πήρε τους γιους της και ότι η Πατρίσια είχε προσπαθήσει να σταματήσει την κακόβουλη δύναμη της "Γιορόνα".

Ο Κρις αφήνει το αυτοκίνητο από περιέργεια και συναντά τη Γιορόνα, η οποία πιάνει τον καρπό του και αφήνει εγκαύματα. Τον καταδιώκει πίσω στο αυτοκίνητο, αλλά φεύγει μόλις επιστρέψει η Άννα και η οικογένεια εγκαταλείπει τη σκηνή. Την επόμενη μέρα, η Γιορόνα αρπάζει επίσης την Σαμ και αφήνει πανομοιότυπα σημάδια εγκαυμάτων. Η Άννα παίρνει συνέντευξη από την Πατρίτσια, η οποία έχει άλλοθι για την ώρα του θανάτου των γιων της. Ωστόσο, η Πατρίσια αποκαλύπτει ότι με το μίσος της για την Άννα, προσευχήθηκε στη Γιορόνα να φέρει πίσω τα δικά της αγόρια και να πάρει τα παιδιά της Άννας. Αμέσως μετά, η Άννα συναντά τη Γιορόνα όταν το πνεύμα προσπαθεί να πνίξει τον Σαμ στην μπανιέρα. Το φάντασμα αφήνει σημάδια καψίματος και στο χέρι της Άννας. Η Άννα ζητά βοήθεια από τον πατέρα Περέζ, ο οποίος συσχετίζει την υπόθεση με προηγούμενες εμπειρίες του με μια στοιχειωμένη πορσελάνινη κούκλα. Ο Περέζ λέει στην Άννα για τον πρώην ιερέα Ραφαέλ Ολβέρα που από τότε έγινε λαϊκός σαμάνος, ο οποίος μπορεί να είναι σε θέση να τους βοηθήσει. Ο Ραφαέλ φτάνει στο σπίτι της Άννας, στήνει αντικείμενα για προστασία. Τη νύχτα, η Γιορόνα τους επιτίθεται επανειλημμένα και προσπαθεί να πνίξει την Άννα και τον Σαμ στην πισίνα. Η Άννα βγάζει το κολιέ της Γιορόνα στον αγώνα.

Η Πατρίσια φτάνει με ένα όπλο και προσπαθεί να δώσει τα παιδιά της Άννα στη Γιορόνα. Ο Σαμ και ο Κρις φεύγουν και η Πατρίσια συνέρχεται και απελευθερώνει την Άννα, επιτρέποντάς της να βοηθήσει τα παιδιά της. Ο Κρις καθυστερεί τη Γιορόνα δείχνοντάς της το κολιέ που της είχε δώσει ο γιος της Γιορόνα. Αυτό κάνει τη Γιορόνα να αποκτήσει για λίγο την ανθρώπινη εμφάνισή της και να χαϊδεύει τον Κρις, φανταζόμενος ότι είναι ο πραγματικός της γιος. Ωστόσο, ο Σαμ αποκαλύπτει κατά λάθος έναν καθρέφτη και η Γιορόνα επιστρέφει και τους επιτίθεται. Η Άννα τη μαχαιρώνει στο στήθος με έναν σταυρό από ένα δέντρο της φωτιάς που έδωσε ο Ραφαέλ: δέντρα που φύτρωναν δίπλα στο ποτάμι όπου η Γιορόνα έπνιξε τα παιδιά της και ήταν η μόνη "μάρτυρας" του εγκλήματός της. Το πνεύμα καταστρέφεται.

Η Άννα και τα παιδιά της ευχαριστούν τον Ραφαέλ για τη βοήθειά του. Όταν φεύγει, η Άννα κοιτάζει κάτω σε μια λακκούβα με νερό δίπλα στο δρόμο.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 9 Οκτωβρίου 2017, ανακοινώθηκε ότι η New Line Cinema θα διανείμει μια ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία Μάικλ Τσάβες, με παραγωγούς τους Τζέιμς Γουάν και τον σεναριογράφο των Annabelle (2014) και Το Αυτό (2017), Γκάρι Ντάουμπερμαν. Στη συνέχεια, με τίτλο The Children, τον Ιούλιο του 2018, η ταινία μετονομάστηκε σε The Curse of La Llorona.[5] Τον Οκτώβριο του 2017, η Λίντα Καρντελίνι κλήθηκε να παίξει μια ανύπαντρη μητέρα και τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.[6] Ανακοινώθηκε επίσης οι Σον Πάτρικ Τόμας και Ρέιμοντ Κρουζ θα συμπρωταγωνιστήσουν στην ταινία.[7]

Μετά την κυκλοφορία του πρώτου τρέιλερ, αποκαλύφθηκε ότι ο Τόνι Αμεντόλα θα επιστρέψει ως Father Perez, που εμφανίστηκε τελευταία φορά στην ταινία Annabelle. Ο χαρακτήρας δίνει κατεύθυνση στην οικογένεια που βασανίζεται από το τίτλο πνεύμα και συσχετίζει το στοιχειωμένο με τις εμπειρίες του με τη δαιμονική οντότητα που συνδέεται με την κούκλα. Τον Μάρτιο του 2019, αποκαλύφθηκε ότι το The Curse of La Llorona είναι μέρος του Σύμπαντος του Καλέσματος, καθιστώντας το την έκτη δόση του franchise.[8][9] Παρόλα αυτά, ο σκηνοθέτης της ταινίας έχει επιμείνει ότι δεν είναι μέρος του Του Σύμπαντος Του Καλέσματος.[10]

Τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2017.[11]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  2. 2,0 2,1 nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  3. Navarro, Meagan (18 Απριλίου 2019). «[Review] 'The Curse of La Llorona' Scares Up Its Own Space in 'The Conjuring' Universe». Bloody Disgusting! (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «The Curse of La Llorona». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  5. Ramos, Dino-Ray· Ramos, Dino-Ray (19 Ιουλίου 2018). «'The Curse Of La Llorona' Terrifies ScareDiego With First Look, 'It: Chapter 2' & 'The Nun' Debut Unnerving New Footage – Comic-Con». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  6. Barkan, Jonathan (9 Οκτωβρίου 2017). «Linda Cardellini to Take on The Children in James Wan-Produced Feature». Dread Central (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  7. Kroll, Justin· Kroll, Justin (11 Οκτωβρίου 2017). «'Barbershop's' Sean Patrick Thomas Joins James Wan's Horror Film 'The Children'». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  8. Mendelson, Scott. «Who Gets To Decide If 'Curse Of La Llorona' Is Part Of The 'Conjuring' Universe?». Forbes (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  9. D'Alessandro, Anthony· D'Alessandro, Anthony (16 Απριλίου 2019). «Will 'Shazam!' Be Cursed By 'Llorona' Over Easter Weekend? – Box Office Preview». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  10. Hermanns, Grant (14 Ιουνίου 2021). «Curse of La Llorona Director Explains Why it Isn't Part of the Conjuring Universe». ScreenRant (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  11. «☾ Sierra Hawkins (@starringsierra) on Instagram | Ghostarchive». ghostarchive.org. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]