Η Καλόγρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Καλόγρια
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΚόριν Χάρντυ
ΠαραγωγήNew Line Cinema

Atomic Monster Productions

The Safran Company
ΣενάριοΤζέιμς Γουάν και Gary Dauberman
ΠρωταγωνιστέςΤάισα Φαρμίγκα, Ντεμιάν Μπισίρ, Charlotte Hope, Ingrid Bisu και Ζονάς Μπλοκέ
ΜουσικήΆμπελ Κορζενιόφσκι
ΤραγούδιAbel Korzeniowski
ΦωτογραφίαΜαξίμ Αλεξάντρ
ΜοντάζMichel Aller και Ken Blackwell
Εταιρεία παραγωγήςNew Line Cinema
ΔιανομήWarner Bros., InterCom[1] και Netflix
Πρώτη προβολή6  Σεπτεμβρίου 2018 (Γερμανία και Ουγγαρία)[2][1]
Κυκλοφορία4 Σεπτεμβίου, 2018 (TLC Chinese Theater) 7 Σεπτεμρίου, 2018
Διάρκεια96 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιΗ Καλόγρια II

H ταινία Η Καλόγρια (αγγλικά: The Nun) είναι μια αμερικανική υπερφυσική ταινία τρόμου του 2018, σε σκηνοθεσία του Κορίν Χάρντυ και σενάριο του Γκάρυ Νταυμπερμαν, βασισμένη σε μια ιστορία των Νταυμπερμαν και Τζέιμς Γουάν. [3][4] Πρόκειται για μία spin-off ταινία της ταινίας του 2016 το Κάλεσμα 2, και αποτελεί την πέμπτη ταινία στο Σύμπαν Του Καλέσματος. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ντεμιάν Μπιτσίρ, Τάισα Φαρμίγκα και Τζόνας Μπλόκουετ, με την Μπόνι Ααρόνς να επαναλαμβάνει τον ρόλο της ως δαιμονική μοναχή, ή αλλιώς δαίμονας Βάλακ, που πρωτοεμφανίστηκε στο Κάλεσμα 2. Η πλοκή ακολουθεί έναν Ρωμαιοκαθολικό ιερέα και μια καλόγρια που ακόμη δεν έχει δώσει τους όρκους της, καθώς αποκαλύπτουν ένα άγιο μυστικό στη Ρουμανία του 1952.

Η κύρια μαγνητοσκόπηση ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, το σετ ευλογήθηκε από έναν Ρωμαιοκαθολικό κληρικό.[5]

Η Καλόγρια κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 7 Σεπτεμβρίου 2018, από την Warner Bros. Pictures. Οι κριτικοί επαίνεσαν τις ερμηνείες και την ατμόσφαιρα της ταινίας, αλλά επέκριναν την αδύναμη αφήγησή της και τα υπερβολικά της jump-scares. Κέρδισε 365 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, καθιστώντας την ταινία με τα υψηλότερα κέρδη στο Σύμπαν Του Καλέσματος. [6]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1952 στη Τρανσυλβανία, δύο μοναχές που ζουν στο μοναστήρι της Αγίας Κάρτας δέχονται επίθεση από ένα αόρατο κακόβουλο πνεύμα, αφότου μπήκαν σε μια σήραγγα για να βρουν ένα αρχαίο χριστιανικό λείψανο. Η επιζών μοναχή, η αδελφή Βικτώρια, ξεφεύγει, και για να μην πέσει στα χέρια του πνεύματος με τη μορφή μίας δαιμονικής καλόγριας, αυτοκτονεί κρεμάμενη από ένα σκοινί. Το σώμα της ανακαλύπτεται από έναν χωρικό που μεταφέρει προμήθειες στις μοναχές.

Το Βατικανό μαθαίνει για το περιστατικό και καλεί τον πατέρα Μπερκ στη Ρώμη, όπου του ζητούν να ταξιδέψει με την αδελφή Ιρέν, μια μη ακόμα ορκισμένη καλόγρια, στη Ρουμανία για να διερευνήσει την κατάσταση. Ενώ η αδελφή Ιρέν διδάσκει στα παιδιά τη σχέση μεταξύ θρησκείας και επιστήμης σε ένα τοπικό σχολείο, η διευθύντρια του σχολείου την διακόπτει και την ενημερώνει ότι ο Μπερκ έφτασε για να ζητήσει τη συνοδεία της Ιρέν στο ταξίδι.

Εκείνη δέχεται και ταξιδεύουν μαζί στη Ρουμανία, όπου συναντούν τον χωρικό που βρήκε την καλόγρια, με το παρατσούκλι "Γάλλο", ο οποίος τους οδηγεί στο μοναστήρι. Ανακαλύπτουν το σώμα της Βικτώριας και παίρνουν ένα κλειδί μέσα από τα δάχτυλα του πτώματος της. Μέσα στο μοναστήρι, συναντούν την καλόγρια Άμπες, η οποία τους ενημερώνει ότι οι μοναχές τηρούν έναν όρκο σιωπής κατά τη διάρκεια της νύχτας και τους προσφέρει τον ξενώνα του μοναστηριού για να μείνουν, και εάν επιθυμούν να επιστρέψουν αύριο. Ο "Γάλλος" δέχεται επίθεση από έναν δαίμονα καθώς επιστρέφει στο χωριό, αλλά δραπετεύει. Ο Μπερκ λέει στην Ιρέν ότι ένα αγόρι που είχε δαιμονιστεί στο παρελθόν, ο Ντάνιελ, τραυματίστηκε θανάσιμα κατά τη διάρκεια του εξορκισμού που προσπάθησε να τελέσει ο Μπερκ, και από τότε πιστεύει ότι εκείνος ευθύνεται για τον θάνατο του αγοριού. Η Ιρέν του αποκαλύπτει ότι ως κορίτσι, είχε οράματα και καθένα από αυτά κατέληγε στη σκέψη «Η Παναγία μου δείχνει το δρόμο». Έτσι η εκκλησία είχε ενδιαφερθεί γι' αυτήν. Εκείνο το βράδυ, ο Μπερκ διασώζεται από την Ιρέν αφού θάφτηκε ζωντανός στο νεκροταφείο από τη δαιμονική οντότητα.

Την επόμενη μέρα, η Ιρέν και ο Μπερκ επιστρέφουν στο μοναστήρι, αλλά μόνο η Ιρέν μπορεί να μπει καθώς είναι μοναστήρι γυναικών. Συναντά μερικές από τις άλλες μοναχές και μαθαίνει ότι προσεύχονται συνεχώς, ανταλλάσσοντας βάρδιες, για να κρατήσουν μια κακή οντότητα μακριά. Η αδελφή Οάνα αποκαλύπτει την ιστορία της μονής: χτίστηκε τον Μεσαίωνα ως κάστρο από έναν δούκα που είχε εμμονή με τον αποκρυφισμό. Ο δούκας κάλεσε έναν δαίμονα φτιάχνοντας ένα ρήγμα στις κατακόμβες, αλλά σκοτώθηκε από χριστιανούς, οι οποίοι σφράγισαν το ρήγμα με ένα φιαλίδιο γεμάτο με το αίμα του Χριστού. Ωστόσο, οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου άνοιξαν κατά λάθος το ρήγμα, απελευθερώνοντας για άλλη μια φορά την κακή οντότητα. Ο Μπερκ ανακαλύπτει ότι το όνομα του Δαίμονα είναι Βάλακ, και επίσης ότι η Άμπες έχει πεθάνει εδώ και καιρό.

Ο Γάλλος επιστρέφει στο μοναστήρι για να βοηθήσει την Irene και τον Burke. Η Ιρέν δέχεται επίθεση από τον Βαλάκ και ενώνει τις μοναχές σε μία απελπισμένη προσευχή για να αποτρέψει τον δαίμονα να τις σκοτώσει. Όταν η ομάδα επανενώνεται, η Ιρέν ανακαλύπτει ότι καμία από τις μοναχές που είχε δει και είχε μιλήσει δεν ήταν πραγματική και ότι προσευχόταν μόνη της, συνειδητοποιώντας αργότερα ότι η Βικτώρια ήταν η τελευταία καλόγρια στο μοναστήρι και είχε θυσιάσει τον εαυτό της για να εμποδίσει τον Βαλάκ να αποκτήσει το σώμα της και να απελευθερώσει το κακό.

Θεωρώντας ότι ο Δαίμονας Valak μπορεί να σταματήσει μόνο εάν σφραγίσουν το ρήγμα με το αίμα του Χριστού που περιέχεται στη λειψανοθήκη, η ομάδα ανακτά το φιαλίδιο με το κλειδί που είχε η Βικτώρια στα χέρια της. Στη συνέχεια, η Ιρέν ενημερώνει τον Μπερκ ότι ο Θεός την κάλεσε να δώσει τους επίσημους όρκους της ως καλόγρια και ζητά από τον Μπερκ να την ορκίσει ο ίδιος.

Αφού η ομάδα ξεκλειδώσει την πόρτα της σήραγγας, μπαίνει μέσα στο σώμα της Ιρέν ο Δαίμονας Βαλάκ. Σε μία προσπάθεια να τον βγάλει έξω από το σώμα της, ο Γάλλος ρίχνει λίγο από το αίμα του Χριστού στο πρόσωπο της. Ο Μπερκ τραυματίζεται από το φάντασμα του Ντάνιελ καθώς ο Βαλάκ αρχίζει να πνίγει την Ιρέν σε έναν πλημμυρισμένο από το νερό της βροχής θάλαμο. Η Ιρέν όμως ρίχνει το αίμα του Χριστού στο πρόσωπο του Δαίμονα. Αφού ο Γάλλος και η Ιρέν ανάρρωσαν, ο Γάλλος αποκαλύπτει ότι το πραγματικό του όνομα είναι Μορίς. Σε αντίθεση με τους άλλους, τον Μορίς τελικά νίκησε ο Βαλάκ και πήρε τον έλεγχο του μυαλού και του σώματος του, όπως αποδεικνύεται από έναν ανεστραμμένο σταυρό στο λαιμό του.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντεμιάν Μπιτσίρ ως Πατέρας Μπερκ
  • Τάισα Φαρμίγκα ως Αδελφή Ιρέν
  • Τζόνας Μπλόκουετ ως Μορίς "Γάλλος"
  • Μπόνι Ααρόνς ως Δαίμονας Βαλάκ
  • Σάρλοτ Χόουπ ως Αδελφή Βικτώρια
  • Ινγκρίντ Μπισού ως Αδελφή Οάνα
  • Σάντρα Τέλες ως Αδελφή Ρουθ
  • Μανουέλα Σιουκούρ ως Αδελφή Κριστίν
  • Άνι Σάβα ως Αδελφή Τζέσικα
  • Μαρία Ομπρέτιν ως Αδελφή Άμπιγκεϊλ
  • Γκαμπριέλ Ντάουνι ως Άμπες
  • Όγκαστ Ματούρο ως Ντάνιελ
  • Τζακ Φαλκ ως δαιμονισμένος Ντάνιελ

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Ιουνίου 2016, η Warner Bros. Pictures και η New Line Cinema ανακοίνωσαν τον ερχομό της ταινίας Η Καλόγρια, μια spin-off ταινία της ταινίας Το Κάλεσμα 2, η οποία είχε κυκλοφορήσει μόλις πριν από πέντε ημέρες. Οι Πίτερ Σάφραν και Τζείμς Γουάν βρίσκονταν στην παραγωγή. Το αρχικό σενάριο για την ταινία γράφτηκε από τον Ντέιβιντ Λέσλι Τζόνσον. Στις 17 Φεβρουαρίου 2017, ανακοινώθηκε ότι ο Κορίν Χάρντυ είχε προσληφθεί για να σκηνοθετήσει την Καλόγρια, βασισμένος σε ένα νέο σενάριο των Γουάν και Γκάρυ Νταυμπερμαν. [7] Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Annabelle: Creation, ο Σάφραν αποκάλυψε ότι Η Καλόγρια θα τοποθετηθεί χρονικά πρώτη στο Σύμπαν Του Καλέσματος, καθιστώντας την ένα ακόμη πρίκουελ στη σειρά ταινιών.

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 5 Απριλίου 2017, ο Ντέμιαν Μπιτσίρ ανακοινώθηκε ότι θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία, ως ιερέας που ερευνά τη μυστηριώδη αυτοκτονία μιας καλόγριας. [8] Η Τάισα Φαρμίγκα εντάχθηκε στο καστ λίγο αργότερα, ως μη ακόμη ορκισμένη Ρωμαιοκαθολική καλόγρια. [9] Ο Κορίν Χάρντυ αργότερα είπε ότι αρχικά δεν ήθελε να εντάξει τη Φαρμίγκα στο καστ, λόγω της αδελφής της, Βέρα Φαρμίγκα, που πρωταγωνιστούσε σχεδόν σε όλες τις ταινίες στο Σύμπαν ως Λορέιν Γουόρεν, αλλά άλλαξε γνώμη όταν είδε τις ακροάσεις της. Η Μπόνι Ααρόνς στη συνέχεια συμφώνησε να επαναλάβει το ρόλο της ως Δαίμονας Βαλάκ, που πρωτοεμφανίστηκε στο Κάλεσμα 2. [10] Οι Σάρλοτ Χόουπ, Τζόνας Μπλόκουετ και Ινγκρίντ Μπισού, εντάχθηκαν στην ομάδα αργότερα, ολοκληρώνοντας το καστ. [11] [12] [13]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια μαγνητοσκόπηση για την ταινία ξεκίνησε στις 3 Μαΐου 2017, στα Castel Film Studios στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, με τον Μαξίμ Αλεξάντρε ως κινηματογραφιστή. [14] Ο σκηνοθέτης Κορίν Χάρντυ έφερε έναν Ρωμαιοκαθολικό ιερέα να ευλογήσει το σετ πριν ξεκινήσουν. [6] Οι σκηνές γυρίστηκαν στο Παλάτι του Λαού τον Ιούνιο, έναντι αμοιβής 5.000 ευρώ ανά ώρα. [15] Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Κάστρο Κόρβιν της Χουνεντοάρα [16] και στη πόλη Σιγκισοάρα της Τρανσυλβανίας. [17] Ο Χάρντι ανακοίνωσε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η παραγωγή είχε τελειώσει στις 23 Ιουνίου 2017, μετά από 38 ημέρες γυρισμάτων.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τη μουσική για την ταινία Η Καλόγρια σύνθεσε ο Άμπελ Κορζενιόφσκι, [18] και κυκλοφόρησε στις 31 Αυγούστου 2018, από την WaterTower Music.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Warner Bros. Pictures είχε αρχικά προγραμματίσει την κυκλοφορία της ταινίας Η Καλόγρια στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 13 Ιουλίου 2018. [19] Τον Φεβρουάριο του 2018, ανακοινώθηκε ότι η ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας θα μεταφερθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2018. [20]

Στις 13 Ιουνίου 2018 κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ. [21] Τον Αύγουστο του 2018, μια σύντομη διαφήμιση για την ταινία καταργήθηκε από το YouTube λόγω ενός υπερβολικού jump-scare που παραβίασε την πολιτική "Συγκλονιστικού περιεχομένου" της πλατφόρμας. Το στούντιο ξόδεψε περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια σε εκτυπώσεις και διαφημίσεις για την ταινία. [22] Η ταινία κυκλοφόρησε σε Digital HD στις 20 Νοεμβρίου 2018 και σε Blu-ray και DVD στις 4 Δεκεμβρίου 2018.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Καλόγρια κέρδισε 117,5 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και 248,1 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες περιοχές, με συνολικό παγκόσμιο ποσό 365,6 εκατομμύρια δολάρια, έναντι προϋπολογισμού παραγωγής 22 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας τήν την ταινία με τα υψηλότερα κέρδη στο Σύμπαν Του Καλέσματος. [3] Η ιστοσελίδα Deadline Hollywood υπολόγισε το καθαρό κέρδος της ταινίας σε 155 εκατομμύρια δολάρια, συνυπολογίζοντας όλα τα έξοδα και τα έσοδα. [22]

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, Η Καλόγρια κυκλοφόρησε μαζί με το Peppermint και το God Bless the Broken Road, και αρχικά προβλεπόταν να κερδίσει 32-37 εκατομμύρια δολάρια το εναρκτήριο Σαββατοκύριακο. [23] Μέχρι την εβδομάδα της κυκλοφορίας του, οι προβλέψεις είχαν αυξηθεί στα 36-45 εκατομμύρια δολάρια από 3.876 θέατρα. [24] Κέρδισε 22,4 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων 5,4 εκατομμυρίων δολαρίων από τις προεπισκοπήσεις της Πέμπτης, τα δύο μεγαλύτερα ποσά που είχε κερδίσει ποτέ ταινία στο Σύμπαν Του Καλέσματος.

Αυτή τη στιγμή κατατάσσεται ως η κορυφαία ταινία τρόμου όλων των εποχών σε δώδεκα αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων (όπου είχει κερδίσει 5 εκατομμύρια δολάρια την πρώτη εβδομάδα), της Ινδονησίας, της Βραζιλίας και της Ρουμανίας. [25]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον ιστότοπο συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, η ταινία έχει βαθμολογία έγκρισης 26% με βάση 193 κριτικές και μέση βαθμολογία 4,43 / 10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: "Η Καλόγρια μπορεί να υπερηφανευτεί για έντονες ερμηνείες, τρομακτική ατμόσφαιρα και μερικά αξιοπρεπή σκηνικά, αλλά τα αρνητικά στοιχεία της περιλαμβάνουν ασυνεπή λογική και αφηγηματική χαλαρότητα." Στο Metacritic, η ταινία έχει μέση βαθμολογία 46 στα 100, με βάση 32 κριτικούς, δηλώνοντας "μέσες κριτικές". [26] Το κοινό που ερωτήθηκε από το CinemaScore έδωσε στην ταινία έναν μέσο βαθμό "C" σε κλίμακα A + έως F, το χαμηλότερο που έχει πάρει ταινία μέχρι σήμερα στο Σύμπαν Του Καλέσματος. [27]

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Βραβείο Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
2018 Fright Meter Awards Καλύτερο Design Κοστουμιών Σάρον Γκίλαμ Υποψηφιότητα
2019 Golden Trailer Awards Καλύτερο Πόστερ Τρόμου Η Καλόγρια Νίκη

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Η Καλόγρια II

Πριν από την κυκλοφορία του Η Καλόγρια, ο Γουάν συζήτησε το ενδεχόμενο μιας συνέχειας και ποια μπορεί να είναι η ιστορία του: «Ξέρω πού πιθανώς, αν το Η Καλόγρια λειτουργήσει, πού θα μπορούσε να οδηγήσει το Η Καλόγρια 2 και πώς συνδέεται αυτό με την ιστορία της Λορέιν. Τακτοποιήσαμε τα δύο πρώτα Καλέσματα και τα κάνουμε όλα να κάνουν τον κύκλο τους».[28]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  2. www.imdb.com/title/tt5814060/releaseinfo.
  3. 3,0 3,1 «James Wan gives update on 'The Conjuring 3'». EW.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2020. 
  4. Jr, Mike Fleming· Jr, Mike Fleming (3 Φεβρουαρίου 2017). «Corin Hardy Takes Vow To Helm 'The Nun', New Line's 'Conjuring' Spinoff». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2020. 
  5. «One nun's take on horror film 'The Nun'». National Catholic Reporter (στα Αγγλικά). 6 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2020. 
  6. 6,0 6,1 «Home». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2020. 
  7. McNary, Dave· McNary, Dave (3 Φεβρουαρίου 2017). «Corin Hardy to Direct 'Conjuring 2' Spinoff 'The Nun'». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  8. «Demian Bichir to Star in 'Conjuring' Spinoff 'The Nun' (Exclusive) | Hollywood Reporter». www.hollywoodreporter.com. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  9. McNary, Dave· McNary, Dave (24 Απριλίου 2017). «Taissa Farmiga to Play Titular Role in Horror Movie 'The Nun'». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  10. «'Conjuring 2' Actress Reprising Demon Nun for New Line's 'The Nun' (Exclusive) | Hollywood Reporter». www.hollywoodreporter.com. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  11. «'Game of Thrones' Actor Charlotte Hope Joins New Line's 'The Nun' (Exclusive) | Hollywood Reporter». www.hollywoodreporter.com. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  12. N'Duka, Amanda· N'Duka, Amanda (28 Απριλίου 2017). «Jonas Bloquet Joins New Line's 'The Nun'». Deadline (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  13. McNary, Dave· McNary, Dave (3 Μαΐου 2017). «'Toni Erdmann' Star Ingrid Bisu Joins Horror-Thriller 'The Nun'». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  14. «The Conjuring: Nun Spinoff Begins Filming This Week». ScreenRant (στα Αγγλικά). 1 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  15. «Scenes from new Warner Bros horror film to be shot at Romania's famous Parliament's Palace». Romania Insider (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  16. «Romania: thieves break into castle, steal $40,000». web.archive.org. 2 Μαΐου 2017. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. CS1 maint: Unfit url (link)
  17. «Warner Bros films horror movie in Romania». Romania Insider (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  18. «Abel Korzeniowski to Score 'The Conjuring' Spinoff 'The Nun' | Film Music Reporter» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  19. Miska, Brad (17 Φεβρουαρίου 2017). «'Conjuring' Spinoff 'The Nun' Gets a Friday the 13th Release!». Bloody Disgusting! (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  20. D'Alessandro, Anthony· D'Alessandro, Anthony (14 Φεβρουαρίου 2018). «'The Nun' Moves To Warner Bros' New Favorite Spot On Calendar: Post-Labor Day Weekend». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  21. McNary, Dave· McNary, Dave (13 Ιουνίου 2018). «'The Nun': 'The Conjuring' Spinoff's First Trailer Teases Unholy Scares». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  22. 22,0 22,1 D'Alessandro, Anthony· D'Alessandro, Anthony (8 Απριλίου 2019). «Small Movies, Big Profits: 2018 Most Valuable Blockbuster Tournament». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  23. Rubin, Rebecca· Rubin, Rebecca (16 Αυγούστου 2018). «'The Nun' Eyes Hefty $32 Million-Plus Opening Weekend». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  24. D'Alessandro, Anthony· D'Alessandro, Anthony (4 Σεπτεμβρίου 2018). «'The Nun' To Fly To $40M+, Eyes Record Opening For 'Conjuring' Franchise – Box Office Preview». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  25. «'The Nun' amasses $200M worldwide, P239.8M in PH». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2019. 
  26. The Nun, https://www.metacritic.com/movie/the-nun-2018, ανακτήθηκε στις 2020-11-29 
  27. D'Alessandro, Anthony· D'Alessandro, Anthony (9 Σεπτεμβρίου 2018). «'The Nun' Hits The Hallelujah With $54M Opening, Best Ever In 'Conjuring' Universe – Sunday AM Update». Deadline (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2020. 
  28. Lammers, Timothy (12 Αυγούστου 2017). «The Nun: James Wan Talks Sequel and Conjuring Ties». ScreenRant (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2023.