Το Κάλεσμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Κάλεσμα
The Conjuring
ΣκηνοθεσίαΤζέιμς Γουάν[1][2][3]
ΠαραγωγήΠίτερ Σαφράν
ΣενάριοΤσάντ Χέις και Κάρεϊ Χέις
ΠρωταγωνιστέςΒέρα Φαρμίγκα[4][2][5], Πάτρικ Γουίλσον[4][5][6], Ron Livingston[4][5][7], Λίλι Τέιλορ[4][5][6], Μακένζι Φόι[5], Τζόι Κινγκ[5], Χέιλι ΜακΦάρλαντ[5], Σάνον Κουκ[8] και Τζόσεφ Μπισάρα[8]
ΜουσικήΤζόσεφ Μπισάρα
ΦωτογραφίαΤζον Λεονέτι
ΜοντάζKirk M. Morri
ΕνδυματολόγοςKristin M. Burke
Εταιρεία παραγωγήςNew Line Cinema και The Safran Company
ΔιανομήWarner Bros., InterCom[9], Netflix και HBO Max
Πρώτη προβολή8  Ιουνίου 2013[10], 1  Αυγούστου 2013 (Γερμανία)[11] και 19  Σεπτεμβρίου 2013 (Ουγγαρία)[9]
Διάρκεια112 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά[12]
ΈπεταιΤο Κάλεσμα 2

Το Κάλεσμα (αγγλικά: The Conjuring) είναι αμερικανική υπερφυσική ταινία τρόμου παραγωγής 2013, σε σκηνοθεσία Τζέιμς Γουάν.[13]Ήταν η ταινία ξεκίνημα του Σύμπαν του Καλέσματος. Παραγωγός είναι η εταιρεία Warner Bros.. Πρωταγωνιστούν οι Πάτρικ Ουίλσον και Βέρα Φαρμίγκα, ως Εντ και Λορέιν Γουόρεν, οι οποίοι έκαναν έρευνες για υπερφυσικά γεγονότα, ενώ ήταν και συγγραφείς υποθέσεων που αφορούσαν το κυνήγι φαντασμάτων. Οι αναφορές τους ενέπνευσαν το The Amityville Horror.[14] Οι Γουόρεν πήγαν να βοηθήσουν την οικογένεια Περρόν που βίωνε περίεργα υπερφυσικά φαινόμενα, στο σπίτι τους, στο Ρόουντ Άιλαντ, το 1971.[15]

Το Κάλεσμα κυκλοφόρησε στις 19 Ιουνίου του 2013, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, και στις 6 Αυγούστου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ινδία. Η ταινία έλαβε θετικά σχόλια από τους κριτικούς , οι οποίοι επαίνεσαν τη σκηνοθεσία , το σενάριο , την ατμόσφαιρα και τις ερμηνείες . Οι εισπράξεις της ξεπέρασαν τα 318 εκατομμύρια δολάρια, παγκοσμίως, ενώ ο προϋπολογισμός της δεν ξεπέρναγε τα 20 εκατομμύρια. Το γεγονός αυτό την καθιστά ως μία από τις πιο εμπορικές ταινίες τρόμου όλων των εποχών. Στις 16 Ιουνίου του 2016, ανακοινώθηκε ότι θα κυκλοφορήσει το σίκουελ της ταινίας, με τον τίτλο Το Κάλεσμα 2.[16]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1971, ο Ρότζερ και η Κάρολιν Περρόν μετακομίζουν σε μια αγροικία στο Χάρσβιλ, του Ρόουντ Άιλαντ, με τις πέντε κόρες τους, Άντρια, Νάνσι, Κριστίν, Σίντι και Έιπριλ. Ο οικογενειακός σκύλος, Σέιντι, αρνείται να μπει στο σπίτι, και η Νανσί και η Κριστίν, παίζοντας κρυφτό, βρίσκουν μια είσοδο που οδηγεί στο κελάρι.

Υπερφυσικά γεγονότα συμβαίνουν μέσα στις πρώτες νύχτες: όλα τα ρολόγια σταματούν στις 3:07 π.μ., η Σέιντι πεθαίνει στην αυλή, όπου πεθαίνουν κι άλλα πουλιά στις επόμενες ημέρες. Ένα βράδυ, η Κριστίν συναντά ένα κακόβουλο πνεύμα, το οποίο της λέει ότι θέλει την οικογένειά της νεκρή. Μια άλλη νύχτα, η Κάρολιν ακούει περίεργους θορύβους στο διάδρομο. Όταν πηγαίνει να ερευνήσει, παγιδεύεται στο υπόγειο. Την ίδια στιγμή, η Άντρια και η Σίντι δέχονται επίθεση στην κρεβατοκάμαρά τους από ένα πνεύμα που πιστεύεται ότι ήταν αυτό που αντιμετώπισε και η Κριστίν.

Η Κάρολιν αποφασίζει να επικοινωνήσει με τους δαιμονολόγους Εντ και Λορέιν Γουόρεν, οι οποίοι πρόσφατα διερεύνησαν την υπόθεση μίας κούκλας με το όνομα Άναμπελ. Οι Γουόρενς συμφωνούν να αναλάβουν την υπόθεση. Διεξάγουν μια αρχική έρευνα και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το σπίτι απαιτεί εξορκισμό, αλλά χρειάζονται άδεια από την Καθολική Εκκλησία και περαιτέρω αποδείξεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν. Ο Εντ και η Λορέιν ανακαλύπτουν ότι το σπίτι ανήκε κάποτε σε μια κατηγορούμενη μάγισσα που ονομάζεται Μπαθσέμπα Σέρμαν, η οποία θυσίασε το παιδί της στον Διάβολο και αυτοκτόνησε το 1863 στις 3:07 το πρωί αφού καταράστηκε τον οποιοδήποτε θα προσπαθούσε να πάρει την γη της. Έπειτα βρίσκουν αναφορές για πολλές δολοφονίες και αυτοκτονίες σε σπίτια που χτίστηκαν πάνω ή γύρω από την ιδιοκτησία της.

Για να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία, ο Εντ και η Λορέιν τοποθετούν κάμερες μέσα και γύρω από το σπίτι με τη βοήθεια του Ντριου Τόμας και του αστυνομικού Μπραντ Χάμιλτον. Ένα πρωί, καθώς ο Εντ, ο Ντριου και ο Ρότζερ βγάζουν τα παιδιά έξω για παγωτό, η Μπαθσέμπα εμφανίζεται στο δωμάτιο της Κάρολιν και φτύνει αίμα μέσα στο λαιμό της, με αποτέλεσμα να μπει στο σώμα της και να πάρει τον έλεγχο του μυαλού της.

Το ίδιο βράδυ, η ομάδα βλέπει την Σίντι να πηγαίνει στο δωμάτιο της Άντρια, και από τα EVP που έρχονται από το ραδιόφωνο, ακούνε ένα πνεύμα που ωθεί το κορίτσι στην ντουλάπα της κρεβατοκάμαρας, όπου ανακαλύπτει ένα μυστικό πέρασμα. Η Λορέιν μπαίνει στο πέρασμα και οι σανίδες καταρρέουν κάτω από τα πόδια της, με αποτέλεσμα να βρεθεί κάτω στο κελάρι, όπου βλέπει το πνεύμα μιας γυναίκας που η Μπαθσέμπα κατέλαβε πριν από καιρό και την ώθησε στο να σκοτώσει το ίδιο της το παιδί. Η οικογένεια Περρόν αποφασίζει να καταφύγει σε ένα μοτέλ, ενώ ο Εντ και η Λορέιν δίνουν τα αποδεικτικά τους στοιχεία στον πατέρα Γκόρντον, τον συνεργάτη τους στην Καθολική Εκκλησία.

Αφού οι Γουόρενς δείξουν τα αποδεικτικά τους στοιχεία στον Πατέρα Γκόρντον, εκείνος τους εξηγεί ότι η έγκριση για τον εξορκισμό θα έπρεπε να προέρχεται απευθείας από το Βατικανό, καθώς η οικογένεια Περρόν δεν είναι μέλη της εκκλησίας, αλλά υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να λάβουν την έγκριση το συντομότερο δυνατό. Η κόρη των Γουόρενς, Τζούντι, δέχεται επίθεση στο σπίτι τους από την Μπαθσέμπα η οποία χρησιμοποιεί την Άναμπελ για να την σκοτώσει, αλλά ο Εντ και η Λορέιν φτάνουν εγκαίρως για να την σώσουν. Η Κάρολιν, που τώρα ελέγχει η Μπαθσέμπα, γυρίζει με την Κριστίν και την Έιπριλ πίσω στο σπίτι.

Οι Εντ, Λορέιν και Μπραντ βρίσκουν την Κάρολιν στο κελάρι προσπαθώντας να μαχαιρώσει την Κριστίν, με τον Ρότζερ και τον Ντριου να την εμποδίζουν να το κάνει. Αφού δένουν την Κάρολιν σε μια καρέκλα, ο Εντ αποφασίζει ότι πρέπει να εκτελεστεί ένας εξορκισμός στην Κάρολιν, αλλά συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να περιμένει έναν ιερέα να φτάσει. Έτσι, ο Εντ αποφασίζει να εκτελέσει ο ίδιος τον εξορκισμό και εν μέσω της διαδικασίας δέχεται επίθεση από την Μπαθσέμπα. Παρόλο που η Κάρολιν δραπετεύει και προσπαθεί να σκοτώσει την Έιπριλ, η Λορέιν καταφέρνει να εμποδίσει την Κάρολιν από το να δολοφονήσει την κόρη της, υπενθυμίζοντάς τής μία οικογενειακή ανάμνηση που μοιράστηκε μαζί της, επιτρέποντας στον Εντ να ολοκληρώσει τον εξορκισμό, σώζοντας την Κάρολιν και την Έιπριλ και αφήνοντας την κατάρα της Μπαθσέμπα πίσω μια για πάντα.

Επιστρέφοντας στο σπίτι, η Λορέιν λέει στον Εντ ότι τελικά η έγκριση από το Βατικανό είχε σταλεί. Έχουν επίσης μια άλλη υπόθεση για έρευνα στο Λονγκ Άιλαντ. Πριν φύγουν, ο Εντ προσθέτει ένα μουσικό κουτί από το σπίτι των Πέρρονς σε μια συλλογή αντικειμένων που αυτός και η Λορέιν είχαν διασώσει από προηγούμενες υποθέσεις που είχαν ερευνήσει. Ανεξήγητα, αφότου εκείνος φεύγει, ανοίγει και παίζει την μουσική του.

Καστ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο παραγωγός Tony DeRosa-Grund έγραψε την αρχική υπόθεση με τίτλο "Το Κάλεσμα". Για σχεδόν 14 χρόνια προσπαθούσε να υλοποιήσει την ταινία χωρίς επιτυχία. Έκανε μία συμφωνία με την εταιρία Gold Circle Films, την εταιρεία παραγωγής πίσω από την ταινία Το Στοιχειωμένο Κονέκτικατ, αλλά η συμφωνία απορρίφθηκε.

Ο DeRosa-Grund συνεργάστηκε με τον παραγωγό Πίτερ Σάφραν, και οι αδελφοί συγγραφείς Chad και Carey W. Hayes μπήκαν στην ομάδα για να βελτιώσουν το σενάριο. Οι αδελφοί συνέδεσαν το σενάριο του DeRosa-Grund με την υπόθεση των Περρόν και τους Γουόρενς. Οι αδελφοί πήραν συνέντευξη από τη Λορέιν Γουόρεν πολλές φορές μέσω τηλεφώνου για να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες. Μέχρι τα μέσα του 2009, η ταινία έγινε το αντικείμενο διαμάχης έξι στούντιο που τελικά κέρδισε η Summit Entertainment. Ωστόσο, ο DeRosa-Grund και η Summit δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την συνεργασία και η ταινία τέθηκε σε αναμονή. Ο DeRosa-Grund επανασυνδέθηκε με τη New Line Cinema, η οποία είχε χάσει στην αρχική διαμάχη υποβολής προσφορών, αλλά που τελικά κατάφερε να πάρει την ταινία. Στις 11 Νοεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε συμφωνία μεταξύ της New Line και του Evergreen Media Group.

Προπαραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προπαραγωγή ξεκίνησε στις αρχές του 2011, με πηγές να αναφέρουν ότι στις αρχές Ιουνίου, ο Τζέιμς Γουάν άρχιζε τις συζητήσεις για τη σκηνοθεσία της ταινίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε αργότερα από την Warner Bros., η οποία δήλωσε επίσης ότι η ταινία θα βασίζεται σε πραγματικές υποθέσεις των Εντ και Λορέιν Γουόρεν. Τον Ιανουάριο του 2012, η ​​Βέρα Φερμίγκα και ο Πάτρικ Ουίλσον αποφασίστηκε να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία. Τον ίδιο μήνα, ο Ρον Λίβινκστον και η Λίλι Τέιλορ πήραν τους ρόλους τους στην ταινία, η οποία εκείνη την εποχή είχε τον τίτλο "Τα Ανώνυμα Αρχεία Των Γουόρενς". Ο τίτλος της ταινίας άλλαξε προσωρινά στο "Τα Αρχεία Των Γουόρενς" βάσει πρότασης του Γουάν, αλλά αργότερα επανήλθε στο "Το Κάλεσμα" πριν από την έναρξη της καμπάνιας μάρκετινγκ της ταινίας.

Καθώς προετοιμάζονταν για τους ρόλους τους, η Φερμίγκα και ο Ουίλσον ταξίδεψαν στο Κοννέκτικατ για να περάσουν χρόνο με τη Λορέιν Γουόρεν, η οποία επισκέφθηκε επίσης το σετ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Κατά τη διάρκεια τριών ημερών στο σπίτι της Γουόρεν, και οι δύο ηθοποιοί έμαθαν πληροφορίες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ξέρουν. "Ήθελα απλώς να απορροφήσω το είναι της. Ήθελα να δω τις λεπτομέρειες της, έχει τόσο τρελό στυλ. Απλώς ήθελα να δω - τον τρόπο που επικοινωνεί με τα χέρια της, αυτές τις χειρονομίες της, το χαμόγελό της, πώς κινείται μέσα στον χώρο", είπε η Φερμίγκα σχετικά με τις παρατηρήσεις της για την Γουόρεν.

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύρια γυρίσματα ξεκίνησαν στα τέλη Φεβρουαρίου 2012. Διήρκησαν 38 ημέρες, γυρίστηκαν κυρίως στα EUE / Screen Gems Studios καθώς και σε άλλες τοποθεσίες εντός και γύρω από το Γουίμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Γουίμινγκτον τον Μάρτιο του 2012. Η Ντιάνα Πασούλκα, καθηγήτρια Θρησκευτικών Σπουδών στο UNC-Wilmington, ήταν η επικεφαλής θρησκευτική σύμβουλος του έργου. Μετά την ολοκλήρωση στο Γουίμινγκτον στις 20 Απριλίου, η ταινία ολοκλήρωσε την μαγνητοσκόπηση στις 26 Απριλίου 2012. Όλες οι σκηνές γυρίστηκαν με χρονολογική σειρά.

Μετά Την Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία βρισκόταν σε μεταπαραγωγή τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Περίπου 20 έως 30 λεπτά πλάνων αφαιρέθηκαν από την πρώτη κοπή της ταινίας, η οποία αρχικά είχε διάρκεια περίπου δύο ώρες. Μετά από θετικές δοκιμαστικές προβολές, η τελική επεξεργασία της ταινίας "κλειδώθηκε" τον Δεκέμβριο του 2012 και περίμενε την καλοκαιρινή της κυκλοφορία.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μουσική για το "The Conjuring" δημιουργήθηκε από τον Τζόζεφ Μπιζάρα, ο οποίος στο παρελθόν συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Γουάν στην ταινία Insidious (2011). "Ο Τζέιμς μου μίλησε αρκετά νωρίς για το The Conjuring", εξήγησε ο Μπιζάρα. "Το στούντιο και οι παραγωγοί ήταν πολύ υποστηρικτικοί στο να του επιτρέψουν να υλοποιήσει αυτό που ήθελε, με αποτέλεσμα πολλά από τα μακροχρόνια μέλη του Insidious να επιστρέφουν." Ο Γουάν προσέφερε στον Μπιζάρα την ευκαιρία να συμμετάσχει στην ταινία, κάτι το οποίο είχε κάνει στο παρελθόν και στο Insidious. "Μιλήσαμε πρώτα για τη μουσική και στη συνέχεια ο Τζέιμς ανέφερε ότι μπορεί να θέλει να παίξω μία από αυτές τις οντότητες. Μετά την ανάγνωση του σεναρίου αποδείχθηκε ότι ήταν η Μπαθσέμπα", δήλωσε ο Μπιζάρα. Λόγω της πρώιμης συμμετοχής του, δόθηκε στον Μπιζάρα περισσότερος χρόνος για να επεξεργαστεί τη μουσική παλέτα της ταινίας.

Ένα soundtrack άλμπουμ κυκλοφόρησε από τη La-La Land Records και το WaterTower Music στις 16 Ιουλίου 2013. Εκτός από τις δημιουργίες του Bishara, το soundtrack περιλαμβάνει επίσης ένα κομμάτι με τον τίτλο "Family Theme" από τον συνθέτη Mark Isham. Επίσης, η μουσικός της Avant-garde Diamanda Galás συνέβαλε στη δουλειά του Μπιζάρα. Άλλα τραγούδια που εμφανίζονται στην ταινία είναι το "In the Room Where You Sleep" των "Dead Man's Bones", το "Sleep Walk" του Betsy Brye και το "Time of the Season" των "The Zombies".

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μάρκετινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι πρώτες διαφημιστικές εικόνες κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του 2012, παρουσιάζοντας τους Φερμίγκα και Ουίλσον ως Εντ και Λορέιν Γουόρεν. Καθ' όλη τη διάρκεια της καμπάνιας, η ταινία προωθήθηκε σε μεγάλο βαθμό με τον υπότιτλο "βασισμένη σε πραγματική ιστορία." Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της κυκλοφορίας της ταινίας, τα τρέιλερ και τα τηλεοπτικά σποτ άρχισαν να παρουσιάζουν την πραγματική οικογένεια Περρόν. Ακολούθησε ένα βίντεο με τίτλο "The Devil's Hour" στο οποίο η Λορέιν Γουόρεν και άλλοι παραφυσικοί ερευνητές εξηγούν μερικά από τα υπερφυσικά γεγονότα που προβάλλονται στην ταινία.

Θεατρική κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Warner Bros. και η New Line Cinema είχαν αρχικά την πρόθεση να κυκλοφορήσουν το "The Conjuring" στις αρχές του 2013, αλλά αποφάσισαν να επιλέξουν την ημερομηνία θερινής κυκλοφορίας. Η ταινία κυκλοφόρησε τελικά στις 19 Ιουλίου στη Βόρεια Αμερική, και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ινδία στις 2 Αυγούστου. Ένα τρέιλερ και ένα κλιπ από την ταινία προβλήθηκαν στο Comic Con της Νέας Υόρκης το 2012. Τον Μάρτιο του 2013, η ταινία έλαβε βαθμολογία R από το MPAA επειδή ήταν αυτό που ο Wan χαρακτήρισε ως «αυστηρά για ενήλικους». «Όταν στείλαμε την ταινία [στο MPAA], μας έδωσαν την βαθμολογία R», είπε ο παραγωγός Γουόλτερ Χαμάντα. «Όταν τους ρωτήσαμε γιατί, βασικά είπαν, "Είναι τόσο τρομακτικό"».

Η παγκόσμια πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ λήξης της πρώτης έκδοσης του Nocturna: Madrid Fantastic Film Festival στις 6 Ιουνίου 2013. Ακολούθησαν δύο προβολές της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λος Άντζελες στις 21 Ιουνίου, η οποία περιλάμβανε επίσης ένα τμήμα Q&A με τον σκηνοθέτη Τζέιμς Γουάν. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πρεμιέρα με κόκκινο χαλί για την ταινία, στο Cinerama Dome στο Λος Άντζελες στις 15 Ιουλίου 2013.

Home media[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "The Conjuring" κυκλοφόρησε σε μορφή DVD και Blu-ray από την Warner Bros. Home Entertainment στις 22 Οκτωβρίου 2013.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβείο Κατηγορία Υποψηφιότητες Αποτέλεσμα
CinEuphoria Awards Καλύτερα Ειδικά Εφέ (Ήχητικά ή Οπτικά) Το Κάλεσμα Υποψήφιος
Critics' Choice Movie Awards Καλύτερη Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας/Τρόμου Το Κάλεσμα Υποψήφιος
Denver Film Critics Society Awards Καλύτερη Ταινία Επιστημονικής Φαντασίας/Τρόμου Το Κάλεσμα Υποψήφιος
Empire Awards Καλύτερη Ταινία Τρόμου Το Κάλεσμα Νικητής
Empire Awards Καλύτερος Ηθοποιός Λίλι Τέιλορ Νικητής
Fangoria Chainsaw Awards Καλύτερη Ταινία Ευρείας Κυκλοφορίας Το Κάλεσμα Νικητής
Golden Schmoes Awards Καλύτερη Ταινία Τρόμου Της Χρονιάς Το Κάλεσμα Νικητής
Golden Schmoes Awards Μεγαλύτερη Έκπληξη Της Χρονιάς Το Κάλεσμα Υποψήφιος
Golden Trailer Awards Καλύτερη Ταινία Τρόμου Το Κάλεσμα Νικητής
Golden Trailer Awards Καλύτερο TV Spot Τρόμου Το Κάλεσμα Νικητής
Golden Trailer Awards Καλύτερο TV Spot Τρόμου Το Κάλεσμα Υποψήφιος
Hollywood Film Festival Χόλιγουντ Βραβείο Ταινίας Το Κάλεσμα Υποψήφιος
IGN Summer Movie Awards Καλύτερη Ταινία Τρόμου Το Κάλεσμα Νικητής
Key Art Awards Καλύτερη Οπτική/Ακουστική Τεχνική New Line Cinema 3η Θέση
Key Art Awards Καλύτερο Τρέιλερ New Line Cinema 3η Θέση
MTV Movie Awards Καλύτερη Φοβισμένη Απόδοση Βέρα Φερμίγκα Υποψήφιος
North Carolina Film Critics Association Βραβείο Tar Heel Το Κάλεσμα Υποψήφιος
Online Film & Television Association Awards Ακολουθία Kαλύτερων Tίτλων Το Κάλεσμα Νικητής
People's Choice Awards Αγαπημένο Θρίλερ Το Κάλεσμα Υποψήφιος
Saturn Awards Καλύτερη Ταινία Τρόμου Το Κάλεσμα Νικητής

Μέλλον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σύμπαν του Καλέσματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επιτυχία του Καλέσματος έχει δημιουργήσει πολλές σχετικές ταινίες και σίκουελς. Μαζί με την πρωτότυπη ταινία, υπάρχουν οι ταινίες: Το Κάλεσμα 2, του 2016 και το The Conjuring: The Devil Made Me Do It, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει το 2021. Έχουν γίνει τρεις ταινίες για την κούκλα, που συναντάμε στην αρχή της ταινίας, Annabelle: Annabelle, 2014, το πρίκουελ της προηγούμενης, Annabelle: Creation, 2017 και το σίκουελ των δύο ταινιών Annabelle Comes Home, 2019. Δύο άλλες ταινίες με υπερφυσικές οντότητες που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στις ταινίες The Conjuring περιλαμβάνουν την ταινία The Nun, που κυκλοφόρησε το 2018 και το The Crooked Man.

Συνέχειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κάλεσμα 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Το Κάλεσμα 2

Τον Ιούνιο του 2013, ανακοινώθηκε ότι η New Line Cinema είχε ήδη αναπτύξει ένα σίκουελ. Τόσο η Φερμίγκα όσο και ο Ουίλσον ήταν διατεθειμένοι να επαναλάβουν τους ρόλους τους για μια επιπλέον ταινία. Το Κάλεσμα 2 είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 23 Οκτωβρίου 2015, αλλά τον Οκτώβριο του 2014, η Warner Bros. μετέφερε την ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας σε μια μη καθορισμένη το 2016. Στις 21 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι ο Τζέιμς Γουάν θα επέστρεφε για να σκηνοθετήσει το σίκουελ. Στις 11 Νοεμβρίου 2014, η ταινία τέθηκε σε κυκλοφορία στις 10 Ιουνίου 2016. Η ταινία ασχολείται με την υπόθεση Enfield poltergeist, η οποία συνέβη στο Λονδίνο από το 1977 έως το 1979. Απεικονίζει επίσης την έρευνα των Γουόρενς για το στοιχειωμένο Άμιτιβιλ. Η κύρια μαγνητοσκόπηση ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Λος Άντζελες και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 στο Λονδίνο.

Το Κάλεσμα 3: Ο Διάβολος με Έβαλε να το Κάνω[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για μια πιθανή τρίτη ταινία, ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γουάν δήλωσε: «Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές ακόμη [Conjuring] ταινίες επειδή οι Γουόρενς έχουν τόσες πολλές υποθέσεις». Οι σεναριογράφοι Chad και Carey Hayes έχουν επίσης εκφράσει το ενδιαφέρον τους να εργαστούν πάνω σε ένα ακόμη σίκουελ. Ωστόσο, ο Γουάν δήλωσε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να σκηνοθετήσει την ταινία λόγω των συμβολαίων του πάνω σε άλλα έργα. Δήλωσε στον Collider, «Υποθέτοντας ότι είμαστε αρκετά τυχεροί που έχουμε ένα τρίτο κεφάλαιο, υπάρχουν και άλλοι σκηνοθέτες που θα ήθελα να εντάξω στον κόσμο του Καλέσματος, αν είμαστε αρκετά τυχεροί.» Ο Γουάν δήλωσε επίσης ότι, "Αν έπρεπε να δημιουργηθεί μια τρίτη ταινία, θα ήταν ιδανικό να διαδραματίζεται στη δεκαετία του 1980." Τον Ιούνιο του 2017, ανακοινώθηκε ότι ένα τρίτο σίκουελ ήταν σε εξέλιξη, με τον βοηθό-συγγραφέα του Καλέσματος 2, David Leslie Johnson-McGoldrick, να προσλαμβάνετε για να γράψει το σενάριο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.filmstarts.de/kritiken/203607.html. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 www.bbfc.co.uk/releases/conjuring. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  3. www.imdb.com/title/tt1457767/. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 www.metacritic.com/movie/the-conjuring. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 5,5 5,6 www.imdb.com/title/tt1457767/fullcredits?ref_=ttspec_ql_1. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 www.telerama.fr/cinema/films/conjuring-les-dossiers-warren,440731.php. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  7. www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=203607.html. Ανακτήθηκε στις 8  Απριλίου 2016.
  8. 8,0 8,1 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  9. 9,0 9,1 nmhh.hu/dokumentum/198182/terjesztett_filmalkotasok_art_filmek_nyilvantartasa.xlsx.
  10. Freebase Data Dumps. Google.
  11. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt1457767/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 17  Αυγούστου 2016.
  12. «The Conjuring» (Αγγλικά) 8  Ιουνίου 2013.
  13. Collis, Clark (16 Νοεμβρίου 2012). «'The Conjuring': First look at 'Insidious' director James Wan's new horror movie -- EXCLUSIVE». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2013. 
  14. Alexander, Bryan (22 Ιουλίου 2013). «The 'true' story behind 'The Conjuring'». USA Today. 
  15. «Vera Farming Spies Spirits In First The Conjuring Photos». Cinema Blend. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2013. 
  16. «The Conjuring 2 Set for June 10, 2016». ComingSoon.net. 11 Νοεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2014. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]