Επικίνδυνες υποσχέσεις
Επικίνδυνες υποσχέσεις Eastern Promises | |
---|---|
Σκηνοθεσία | Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ[1][2][3] |
Παραγωγή | Robert Lantos |
Σενάριο | Στίβεν Νάιτ |
Πρωταγωνιστές | Βίγκο Μόρτενσεν[4][2][3], Ναόμι Γουότς[4][2][3], Βενσάν Κασέλ[2][3][5], Άρμιν Μίλερ-Σταλ[4][2][3], Ντοναλντ Σάμπτερ[6][7], Γέζι Σκολιμόφσκι[2][6], Sarah-Jeanne Labrosse[6][7], Josef Altin[6], Σινέντ Κιούζακ[2][6][7], Τατιάνα Μασλάνι, Tamer Hassan[8], Raza Jaffrey[8], Tereza Srbová[8], Radosław Kaim[8], Άλις Χένλεϊ[8] και Olegar Fedoro[9] |
Μουσική | Χάουαρντ Σορ |
Φωτογραφία | Πίτερ Σουσίτσκι |
Μοντάζ | Ρόναλντ Σάντερς |
Εταιρεία παραγωγής | Focus Features[10] και Kudos |
Διανομή | Focus Features, Netflix, Fandango at Home και iTunes |
Πρώτη προβολή | 27 Δεκεμβρίου 2007 (Γερμανία)[11] και 2007 |
Διάρκεια | 100 λεπτά |
Προέλευση | Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής |
Γλώσσα | Ρωσικά και Αγγλικά |
Σχετικά πολυμέσα | |
δεδομένα ( ) |
Οι Επικίνδυνες υποσχέσεις (Πρωτότυπος τίτλος: Eastern Promises) είναι γκανγκστερική ταινία Αμερικανικής, Καναδικής και Βρετανικής παραγωγής του 2007 σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και σενάριο του Στίβεν Νάιτ. Πρωταγωνιστούν οι Ναόμι Γουότς, Άρμιν Μίλερ-Σταλ, Βίγκο Μόρτενσεν και Βενσάν Κασέλ.
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Άννας (Γουότς), μιας Ρωσο-Βρετανής μαίας που φέρνει στον κόσμο το μωρό μιας εθισμένης στα ναρκωτικά 14χρονης Ρωσίδας πόρνης που πεθαίνει κατά τον τοκετό. Όταν η Άννα μαθαίνει ότι η έφηβη εξαναγκάστηκε σε πορνεία από τη ρωσική μαφία στο Λονδίνο, ο αρχηγός των Ρώσων γκάνγκστερ (Μίλερ-Σταλ) απειλεί τη ζωή του μωρού και η Άννα προειδοποιείται από τον απειλητικό κολλητό του (Μόρτενσεν).
Η κύρια φωτογραφία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006, σε τοποθεσίες εντός και γύρω από το Λονδίνο. Η ταινία έχει διακριθεί για την αντιμετώπιση του θέματος της πορνείας και της βίας, καθώς και τη ρεαλιστική απεικόνιση Ρώσων εγκληματιών, η οποία περιλαμβάνει λεπτομερή απεικόνιση των τατουάζ που υποδεικνύουν τα εγκλήματά τους και την εγκληματική τους κατάσταση. Η ταινία απέσπασε την αποδοχή των κριτικών, εμφανίζοντας στις λίστες αρκετών κριτικών με τις «10 καλύτερες ταινίες» για το 2007 και έκτοτε έχει γίνει καλτ ταινία. Η ταινία έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Κοινού για την καλύτερη ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο και του Βραβείου Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Μόρτενσεν στα Βραβεία Βρετανικού Ανεξάρτητου Κινηματογράφου. Η ταινία έλαβε δώδεκα υποψηφιότητες για το βραβεία Τζίνι και τρεις υποψηφιότητες για την Χρυσή Σφαίρα. Ο Μόρτενσεν επίσης ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.
Πλοκή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Άννα Κίτροβα, μια Ρωσο-Βρετανίδα μαία σε νοσοκομείο του Λονδίνου, βρίσκει ένα ημερολόγιο ρωσικής γλώσσας στο σώμα της Τατιάνας, μιας έφηβης που πεθαίνει στη γέννα, και μια τηλεφωνική κάρτα για το Trans-Siberian Restaurant που ανήκει στον Σεμιόν, έναν παλιό μέλος στη ρωσική μαφία. Η Άννα ξεκινά να εντοπίσει την οικογένεια της Τατιάνας, ώστε να βρει ένα σπίτι για το μωρό και να συναντηθεί με τον Σεμιόν, ο οποίος προσφέρεται να βοηθήσει. Αν και η μητέρα της Άννας, Ελέν, είναι ανοιχτή στην ιδέα, ο Ρώσος θείος της Άννας, Στέπαν, πρώην αξιωματικός της KGB, προτρέπει να είναι προσεκτική, λέγοντας ότι η Τατιάνα ήταν πόρνη. Η Άννα δίνει επίσης στον Σεμιόν μια φωτοτυπία του ημερολογίου.
Ο οδηγός του Σεμιόν, Νικολάι Λούζιν, υπηρετεί ως η οικογενειακός «καθαριστής» και σωματοφύλακας του Κίριλ, γιου του Σεμιόν. Ο Κίριλ, ένας μεθυσμένος που απογοητεύει επανειλημμένα τον Σεμιόν, εξουσιοδοτεί ένα κακόβουλο χτύπημα σε έναν αντίπαλο ηγέτη της Τσετσενίας με τη βοήθεια ενός Κούρδου συνεργάτη, του Αζίμ, και χωρίς την έγκριση του Σεμιόν. Ο Κίριλ φτύνει το σώμα του νεκρού Τσετσένου, αποκαλώντας τον παιδεραστή, αλλά ο Νικολάι αργότερα λέει στον Σεμιόν ότι ο Τσετσένος διέδιδε φήμες ότι ο Κίριλ ήταν ομοφυλόφιλος. Ο Νικολάι αφαιρεί στοιχεία ταυτότητας από το σώμα του Τσετσένου και τα πετάει στον ποταμό Τάμεση.
Όταν ο Στέπαν τελειώνει τη μετάφραση του ημερολογίου, η Άννα μαθαίνει ότι ο Σεμιόν βίασε την Τατιάνα αφού ο Κίριλ απέτυχε να το κάνει, εξηγώντας ότι θα έδειχνε στον Κίριλ πώς να τη «σπάσει». Το ημερολόγιο αναφέρει επίσης ότι ο Σεμιόν της έδωσε χάπια για να προκαλέσει έκτρωση και η Αννα συνειδητοποιεί ότι ήταν πατέρας του μωρού είναι ο Σεμιόν. Στο μεταξύ, ο Σεμιόν συνειδητοποιεί ότι η Άννα γνωρίζει την αλήθεια και την επισκέπτεται στο νοσοκομείο. Συνάπτει μια συμφωνία όπου θα δώσει την τοποθεσία της οικογένειας του κοριτσιού στην Άννα αν επιστρέψει το ημερολόγιο. Αργότερα, η Άννα, η Έλεν και ο Στέπαν συναντούν τον Νικολάι σε ένα φαστ φουντ, όπου ο Νικολάι παίρνει το ημερολόγιο αλλά αρνείται ότι γνωρίζει οτιδήποτε για τη συμφωνία. Στη συνέχεια, ο Σεμιόν διατάζει τον Νικολάι να σκοτώσει τον Στέπαν, ο οποίος σύντομα χάνεται.
Καθώς ο Νικολάι ανεβαίνει στην ιεραρχία, ο Σεμιόν τον εντάσει ως πλήρες μέλος, εν μέρει λόγω της προστασίας του Κίριλ. Εν τω μεταξύ, τα αδέρφια του νεκρού Τσετσένου φτάνουν στο Λονδίνο ζητώντας εκδίκηση και σκοτώνουν τον διανοητικά ανάπηρο ανιψιό του Αζίμ, τον οποίο ο Αζίμ είχε αναγκάσει να σκοτώσει τον Τσετσένο. Ο Αζίμ εξομολογείται τον ρόλο του στο χτύπημα στον Σεμιόν και ο Σεμιόν τον συγχωρεί με αντάλλαγμα να συμμετάσχει σε ένα σχέδιο για να κοροϊδέψει τους Τσετσένους: ο Αζίμ πρόκειται να δελεάσει τον Νικολάι σε μια συνάντηση σε ένα λουτρό όπου θα στήσουν ενέδρα οι Τσετσένοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι ο Κίριλ. Αν και οι Τσετσένοι τον τραυματίζουν σοβαρά, ο Νικολάι καταφέρνει να τους σκοτώσει και τους δύο πριν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Άννας.
Ο Γιούρι, ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της Σκότλαντ Γιαρντ που ερευνά τη ρωσική μαφία, συναντά τον Νικολάι στο νοσοκομείο, αποκαλύπτοντας ότι ο Νικολάι είναι στην πραγματικότητα ένας μυστικός πράκτορας της FSB που εργάζεται με άδεια της βρετανικής κυβέρνησης. Ο Νικολάι λέει στον Γιούρι να συλλάβει τον Σεμιόν για βιασμό, με τεστ πατρότητας του μωρού της Τατιάνας ως αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο θα επιτρέψει επίσης στον Νικολάι να αναλάβει τη μαφία. Όταν η Άννα επισκέπτεται τον Νικολάι στο κρεβάτι του νοσοκομείου, της λέει ότι ο Στέπαν κρατείται στο Εδιμβούργο για τη δική του προστασία.
Η Άννα εντοπίζει τον Κίριλ να μπαίνει σε έναν ανελκυστήρα και διαπιστώνει ότι το μωρό της Τατιάνας έχει έξαφανιστεί, το οποίο αντικαθίσταται με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα. Αυτή και ο Νικολάι σπεύδουν στο σημείο στον Τάμεση όπου ο Νικολάι είχε προηγουμένως απορρίψει το σώμα του Τσετσένου και βρίσκουν τον Κίριλ να κάθεται δίπλα στο ποτάμι, βρίσκοντας το θάρρος να πετάξει την αδερφή του. Ο Νικολάι και η Άννα τον πείθουν να δώσει πίσω το μωρό και ο Νικολάι αγκαλιάζει τον Κίριλ, λέγοντάς του ότι ο Σεμιόν τελείωσε και ότι τώρα θα γίνουν αφεντικά μαζί. Αμέσως μετά, ο Νικολάι διαδέχεται τον Σεμιόν ως επικεφαλής της οργάνωσης και η Άννα αναλαμβάνει την επιμέλεια του μωρού της Τατιάνας, την οποία ονομάζει Κριστίν.
Διανομή ρόλων
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Βίγκο Μόρτενσεν ως Νικολάι Λούζιν
- Ναόμι Γουότς ως Άννα Κίτροβα
- Άρμιν Μίλερ-Σταλ ως Σεμιόν
- Βενσάν Κασέλ ως Κίριλ
- Σίνεντ Κιούζακ ως Ελέν
- Μίνα Μίνα ως Αζίμ
- Τζέρζι Σκολιμόφσκι ως Στέπαν
- Ντόναλντ Σάμπτερ ως Γιούρι
- Ράζα Τζάφρει ως Δρ. Αζίμ
- Γιόζεφ Άλτιμ ως Εκρέμ
- Σάρα-Ζαν Λαμπρόζ ως Τατιάνα
- Τατιάνα Μάσλανι ως φωνή της Τατιάνας
- Τερέζα Σρμπόβα ως Κιριλένκο
- Μάικ Σαρν ως Βάλερι
- Ελίζα Λασόφσκι ως Άλμα
- Μπόρις Ισάροφ ως Βαντίμ
- Γιούρι Κλίμοφ ως Μπόγιαν
- Μία Σωτηρίου ως σύζυγος του Αζίμ
- Αλεξάντερ Μίκιτς ως Σούκα
- Τάμερ Χασάν ως Τσετσένος εκτελεστής
- Ντάβίντ Πάπαβα ως Τσετσένος εκτελεστής
Παραγωγή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Γυρίσματα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2006 και διάφορες σκηνές γυρίστηκαν στην οδό Σαιν Τζον στο Φάριγκτον, του Λονδίνου. Τα γυρίσματα έγιναν επίσης στο Broadway Market, στο Hackney και στο Brompton Cemetery στο London Borough of Kensington. Το "Trans-Siberian Restaurant" βρίσκεται στο The Farmiloe Building, [12] 34 St John Street, δίπλα στην αγορά Smithfield. Αυτή είναι η 6η πιο δημοφιλής ταινία και τηλεοπτική τοποθεσία στο Λονδίνο, [13] που έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τις ταινίες Spooks, Penelope και Batman Begins . [14] Όταν η Άννα, η μητέρα της Ελέν και ο θείος της Στέπαν συναντούν τον Νικολάι σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού, αυτό γυρίστηκε στο Μπέρμοντσεϊ, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο σε ένα μπαρ.
Η είσοδος στο «Ankara Social Club» της ταινίας είναι στην πραγματικότητα η εξώπορτα ενός διαμερίσματος κατοικιών. Το κομμωτήριο Broadway Market γνωστό ως «Broadway Gents Hairstylist» άλλαξε σε «Azim's Hair Salon», όπου στην ταινία δολοφονείται ένας από τους Ρώσους. Ο ιδιοκτήτης Ismail Yesiloglu αποφάσισε να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του μαγαζιού μετά τα γυρίσματα. Στο αρχικό σενάριο, το όνομα ήταν "Ozim's Hair Salon", αλλά αργότερα άλλαξε σε "Azim's", καθώς δεν υπάρχει τέτοιο όνομα ως Ozim στα τουρκικά. Το "Trafalgar Hospital" είναι στην πραγματικότητα το Middlesex Hospital, ένα νοσοκομείο στην περιοχή Fitzrovia του Λονδίνου, το οποίο έκλεισε για τους ασθενείς τον Δεκέμβριο του 2005. Το κτίριο στο κέντρο του Λονδίνου, το οποίο γκρεμίστηκε το 2008, είχε την επιγραφή «Trafalgar Hospital», που ταιριάζει με το ύφος και την ηλικία του παλιού νοσοκομείου Middlesex, τοποθετημένη στο μύθο πάνω από την κύρια πόρτα. Η σκηνή μάχης στα Τουρκικά Λουτρά γυρίστηκε σε ένα προσαρμοσμένο πλατό[15] βασισμένο στο Ironmonger Row Baths στο Islington .
Οι Επικίνδυνες υποσχέσεις ήταν η πρώτη ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου εκτός Καναδά.
Τατουάζ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Βίγκο Μόρτενσεν μελέτησε Ρώσους γκάνγκστερ και τα τατουάζ τους. Ο Μόρτενσεν πέρασε πολύ χρόνο με έναν ειδικό της Ρωσικής Μαφίας, την Τζίλι Μακένζι (ειδική για το οργανωμένο έγκλημα για τον ΟΗΕ) και συμβουλεύτηκε επίσης ένα ντοκιμαντέρ για το θέμα που ονομάζεται The Mark of Cain (2000). [16] Τα τατουάζ που είχε, σύμφωνα με τη New York Daily News, ήταν τόσο ρεαλιστικά που οι επισκέπτες σε ένα ρωσικό εστιατόριο στο Λονδίνο σώπασαν από φόβο, μέχρι που ο Μόρτενσεν αποκάλυψε την ταυτότητά του και παραδέχτηκε ότι τα τατουάζ ήταν για ταινία. [17] Από εκείνη την ημέρα έπλενε τα τατουάζ του όποτε έβγαινε από το πλατό. Ο Μόρτενσεν δήλωσε για τη σημασία των τατουάζ:
Μίλησα μαζί τους [τους αυθεντικούς γκάνγκστερ και την Τζίλι Μακένζι] για το τι εννοούσαν και πού ήταν στο σώμα τους, τι έλεγε για το πού είχαν πάει, ποιες ήταν οι ειδικότητες τους, ποιες ήταν οι εθνοτικές και γεωγραφικές τους σχέσεις. Βασικά η ιστορία τους, η τηλεκάρτα τους, είναι το σώμα τους. [18]
Βία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Σε συμφωνία με το σήμα κατατεθέν της βίας σε μεγάλο μέρος του έργου του Κρόνενμπεργκ, οι Επικίνδυνες υποσχέσεις παρουσιάζουν μια γραφική βίαιη σκηνή μάχης σε ένα ατμόλουτρο όπου οι άντρες κρατούν μαχαίρια από λινέλαιο. Όταν ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη σχετικά με τη διαφορά μεταξύ της «βίας με όπλα» και της «βίας με μαχαίρι», ο Κρόνενμπεργκ απάντησε: «Δεν έχουμε όπλα σε αυτή την ταινία. Δεν υπήρχαν όπλα στο σενάριο. Η επιλογή αυτών των κυρτών μαχαιριών που χρησιμοποιούμε στο ατμόλουτρο ήταν δική μου. Δεν είναι κάποιο είδος εξωτικών τουρκικών μαχαιριών, είναι μαχαίρια από λινέλαιο. Ένιωσα ότι αυτοί οι τύποι θα μπορούσαν να κυκλοφορούν στους δρόμους με αυτά τα μαχαίρια, και αν τους έπιαναν ποτέ, θα μπορούσαν να πουν «είμαστε κόφτες λινελαίου»» [19]
Σχόλιο σκηνοθέτη
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Άνταμ Νέιμαν του Eye Weekly ανέφερε ότι ο σκηνοθέτης Κρόνενμπεργκ είπε "απλώς μην παραχωρήσεις την πλοκή" και ο Νέιμαν έγραψε "το αίτημά του είναι κατανοητό". Ο Νέιμαν είπε ότι «υπάρχει μια σκηνή – η εις βάθος συζήτηση της οποίας οδήγησε το αίτημα του σκηνοθέτη που αναφέρεται στην αρχή αυτής της ιστορίας – που θα πρέπει να κατατάσσεται όχι μόνο στο προσωπικό του πάνθεον με εντυπωσιακά αναπτυγμένη γκρίνια αλλά και μεταξύ των πιο συναρπαστικά σπλαχνικών μπαλωμάτων του κινηματογράφου». [20] Ο κριτικός των Chicago Sun-Times, Ρότζερ Ίμπερτ, σημείωσε το απόφθεγμα του Κρόνενμπεργκ και συμφώνησε, λέγοντας: Έχει δίκιο ότι θα ήταν μοιραίο, γιατί αυτή δεν είναι μια ταινία του τι ή πώς, αλλά του γιατί. Και για πολύ καιρό δεν βλέπεις το γιατί έρχεται. [21]
Κυκλοφορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 8 Σεπτεμβρίου 2007, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο του 2007 [22] όπου κέρδισε το Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ταινία στις 15 Σεπτεμβρίου 2007 [23] Οι Επικίνδυνες υποσχέσεις άνοιξαν σε περιορισμένη κυκλοφορία στη Ρωσία στις 13 Σεπτεμβρίου 2007. [22]
Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η ταινία κυκλοφόρησε σε περιορισμένη κυκλοφορία σε 15 κινηματογραφικές αίθουσες στις 14 Σεπτεμβρίου 2007 και είχε εισπράξεις 547.092 δολάρια, με κατά μέσο όρο 36.472 δολάρια ανά κινηματογράφο. [24] Η ταινία άνοιξε σε ευρεία κυκλοφορία στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά στις 21 Σεπτεμβρίου 2007, (επεκτάθηκε σε 1.404 κινηματογραφικές αίθουσες) και κατετάγη στο Νο5 στο box office, με εισπράξεις 5.659.133 δολάρια και μέσο όρο 4.030 δολάρια ανά κινηματογράφο. [24] Η ταινία έχει εισπράξει $56.106.607 παγκοσμίως στις 17 Μαρτίου 2019; με $17.266.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και $38.840.607 σε άλλες περιοχές.
Η ταινία έλαβε μέρος στο διαγωνισμό στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν στις 20 Σεπτεμβρίου 2007. [25] Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου στις 17 Οκτωβρίου 2007 και κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 26 Οκτωβρίου 200.7 [22]
Υποδοχή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κριτικές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο ιστότοπος ανασκόπησης κριτικών Rotten Tomatoes ανέφερε ότι η ταινία έχει θετική υποδοχή με 89% να βασίζεται σε 200 κριτικές, με μέση βαθμολογία 7,60/10. Η κριτική συναίνεση του ιστότοπου αναφέρει: «Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ θριαμβεύει ξανά, επιδεικνύοντας την ανδρεία του Βίγκο Μόρτενσεν στην οθόνη σε μια τολμηρή ερμηνεία. Έχοντας τα σήματα κατατεθέν του ψυχολογικού δράματος και της σκληρής βίας, οι Επικίνδυνες υποσχέσεις είναι μια πολύ συναρπαστική εγκληματική ιστορία." [26] Στο Metacritic, η ταινία έχει σταθμισμένο μέσο όρο βαθμολογίας 82 στα 100, με βάση 35 κριτικές, υποδηλώνοντας «καθολική αναγνώριση». [27]
Ο Τοντ Μακάρθι του Variety, [28] ο Ντέιβιντ Ελλιοτ του The San Diego Union-Tribune, [29] και ο κριτικός κινηματογράφου Τόνι Μέντλει σημείωσαν τις ανατροπές στην ταινία. [30] Ο Ρότζερ Ίμπερτ των Chicago Sun-Times έδωσε στην ταινία τέσσερα στα τέσσερα αστέρια και έγραψε: οι Επικίνδυνες υποσχέσεις δεν είναι συνηθισμένο θρίλερ εγκλήματος, όπως ο Κρόνενμπεργκ δεν είναι συνηθισμένος σκηνοθέτης και είπε ότι ο Κρόνενμπεργκ έχει μεταφέρει ταινία με ταινία στην κορυφαία θέση των σκηνοθετών, και εδώ σοφά ξανασμίγει με τον Μόρτενσεν που σκάβει τόσο βαθιά στον ρόλο που μπορεί να μην τον αναγνωρίσεις στην αρχή. Ο Ίμπερτ είπε ότι η ταινία έχει μια σκηνή μάχης που θέτει τα ίδια πρότυπα που έθεσε Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία για το κυνηγητό. Σε χρόνια από τώρα, θα αναφέρεται ως σημείο αναφοράς. [21]
Ο Τζέι Χόμπερμαν του The Village Voice είπε: Το έχω ξαναπεί και ελπίζω να το ξαναπώ: Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ είναι ο πιο προκλητικός, πρωτότυπος και σταθερά εξαιρετικός σκηνοθέτης της γενιάς του στη Βόρεια Αμερική. Ο Χόμπερμαν είπε ότι η ταινία είναι σκηνοθετημένη με αξιοσημείωτη επίσημη ευφυΐα και δυναμική σκέψης και συνεχίζει την τάση των δολοφονικών οικογενειακών δραμάτων που βλέπουμε στο Spider και στο A History of Violence . Ο Χόμπερμαν χαρακτήρισε την ταινία γραφική, αλλά ποτέ άσκοπη στη βία της, χαρακτηριστική αλλά συγκρατημένη, ένα αριστοτεχνικό κομμάτι διάθεσης, παραπλανητικά γενική και είπε ότι η ταινία προτείνει μια πολιτογραφημένη εκδοχή της πρόσφατης ρωσικής ταινίας τρόμου Night Watch. Όταν περιέγραψε το καστ, ο Χόμπερμαν είπε: Ο Μύλλερ-Σταλ μπορεί να είναι επιπόλαιος... αλλά ο Βενσάν Κασέλ κυριολεκτικά ρίχνει τον εαυτό του [στον ρόλο του] και ο Μόρτενσεν είναι ακόμη πιο ηλεκτρισμένος ως Νικολάι παρά στο A History of Violence . [31]
Βραβεία και υποψηφιότητες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι Επικίνδυνες υποσχέσεις κέρδισαν το Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ταινία στις 15 Σεπτεμβρίου 2007, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο 2007. [23] Η ταινία έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες στα 65α Βραβεία και ήταν υποψήφια για Καλύτερη Ταινία - Δράμα, Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική και Καλύτερο Α΄ Ανδρικό Ρόλο για τον Μόρτενσεν, αλλά η ταινία δεν κατάφερε να κερδίσει καμία. [32] [33] Η ταινία προτάθηκε σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες στα Βραβεία Βρετανικού Ανεξάρτητου Κινηματογράφου για το 2007 και κέρδισε σε μία κατηγορία: Καλύτερη ερμηνεία ηθοποιού σε βρετανική ανεξάρτητη ταινία (για τον Μόρτενσεν). [34]
Ο Μόρτενσεν προτάθηκε επίσης για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου στα 80ά Όσκαρ, [35] αλλά είπε στο Associated Press: "Εάν γίνει απεργία δεν θα πάω." αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη απεργία της Ένωσης Συγγραφέων της Αμερικής . [36] Στις 12 Φεβρουαρίου 2008, η απεργία έληξε και παρευρέθηκε στην τελετή, αν και έχασε το βραβείο από τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις για το Θα χυθεί αίμα. Οι Επικίνδυνες υποσχέσεις έλαβαν δώδεκα υποψηφιότητες στα 28α βραβεία Τζίνι, ισοβαθμώντας με την ταινία Shake Hands with the Devil με τις περισσότερες υποψηφιότητες και κέρδισε επτά: του Β' Ανδρικού Ρόλου (Mueller-Stahl), Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής και Ήχου. [37] [38] [39] [40] Ήταν επίσης ο τελευταίος νικητής του TIFF People's Choice Award που δεν κέρδισε καμία από τις υποψηφιότητες για Όσκαρ μέχρι το The Fabelmans του Στίβεν Σπίλμπεργκ το 2022.
Οι δέκα πρώτες λίστες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η ταινία εμφανίστηκε στις δέκα πρώτες λίστες πολλών κριτικών με τις καλύτερες ταινίες του 2007. [41]
- 1ος — Marc Doyle, Metacritic.com
- 2ο — J. Hoberman, The Village Voice
- 4η — Manohla Dargis, The New York Times (ισοπαλία με την Colossal Youth )
- 4ος — Peter Travers, Rolling Stone [42]
- 4ος — Steven Rea, The Philadelphia Inquirer
- 5ος — Frank Scheck, The Hollywood Reporter
- 7ος — Liam Lacey & Rick Groen, The Globe and Mail
- 7ος — Scott Foundas, LA Weekly (συνδεδεμένο με το Before the Devil Knows You're Dead )
- 8ο — Desson Thomson, The Washington Post
- 9ος — Nathan Lee, The Village Voice
- 9ος — Shawn Levy, The Oregonian
- 10η — Jack Mathews, New York Daily News
- 10ο — Marjorie Baumgarten, The Austin Chronicle
Ακύρωση σίκουελ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μιλώντας τον Αύγουστο του 2010, ο Κασέλ είπε ότι ένα σίκουελ συζητήθηκε με τον Cronenberg ενώ γύριζαν το A Dangerous Method . Ο Κασέλ πρότεινε ότι η συνέχεια θα γυριστεί στη Ρωσία με τους Κασέλ και Μόρτενσεν να επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους. [43] Τον Απρίλιο του 2012, ο παραγωγός Πωλ Γουέμπστερ είπε στο Screen International ότι ετοιμάζεται ένα σίκουελ, το οποίο θα επανενώσει τον σκηνοθέτη Κρόνενμπεργκ, τον συγγραφέα Νάιτ και τον ηθοποιό Μότενσεν. Η ταινία λέγεται ότι έγινε από τη νέα εταιρεία παραγωγής του Webster Shoebox Films σε συνεργασία με την Focus Features και επρόκειτο να ξεκινήσει την παραγωγή στις αρχές του 2013 [44]
Εκείνο τον Αύγουστο, ωστόσο, ο Κρόνενμπεργκ δήλωσε ότι οι Επικίνδυνες υποσχέσεις ήταν "νεκρές": "Υποτίθεται ότι θα ξεκινούσαμε τα γυρίσματα των Επικίνδυνων υποσχέσεων τον Οκτώβριο...Αλλά δεν έγινε. Αν δεν σας αρέσει, μιλήστε με τον James Schamus στη Focus. Ήταν δική του απόφαση/ [45] Στις 2 Δεκεμβρίου 2020, ο Νάιτ αποκάλυψε ότι η συνέχεια έγινε η επερχόμενη ξεχωριστή ταινία του Martin Zandvliet Small Dark Look με πρωταγωνιστή τον Τζέισον Στέιθαμ. [46]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ www
.imdb .com /title /tt0765443 /. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 bbfc
.co .uk /releases /eastern-promises-film. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 www
.allocine .fr /film /fichefilm _gen _cfilm=110222 .html. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 4,0 4,1 4,2 www
.metacritic .com /movie /eastern-promises. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ television
.telerama .fr /tele /films /les-promesses-de-l-ombre,8913170,critique .php. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 www
.imdb .com /title /tt0765443 /fullcredits. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 7,0 7,1 7,2 www
.ofdb .de /film /130875,T%C3%B6dliche-Versprechen. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ 8,0 8,1 8,2 8,3 8,4 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
- ↑ Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2024.
- ↑ stopklatka
.pl /film /wschodnie-obietnice. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2016. - ↑ www
.kinokalender .com /film6148 _toedliche-versprechen-eastern-promises .html. Ανακτήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2017. - ↑ "Pictures of the Farmiloe Building at LocationWorks.com".[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ "BA London Eye Tops List of London's Most Popular Film Locations".
- ↑ «Location of the Month June 2005». FilmLondon.org.uk. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2010.
- ↑ Per DVD commentary.
- ↑ John Clark (9 Σεπτεμβρίου 2007). «Viggo Mortensen digs into naked emotional turf». New York Daily News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2007.
- ↑ Nanna Louise Teckemeier (18 Ιανουαρίου 2007). «Viggo is frightening (original Danish title: Viggo er skræmmende)». Ekstra Bladet (στα Δανικά). Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2007.
- ↑ «Oscar acting nominees speak out». NyDailyNews.com. 21 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013.
- ↑ «Eastern Promises». Film Society Lincoln Center. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2013.
- ↑ Adam Nayman (30 Αυγούστου 2007). «INDELIBLE INK». Eye Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2007.
- ↑ 21,0 21,1 Roger Ebert (14 Σεπτεμβρίου 2007). «Eastern Promises». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2007.
"Just don't give the plot away," Cronenberg begged in that interview. He is correct that it would be fatal, because this is not a movie of what or how, but of why. And for a long time you don't see the why coming.
- ↑ 22,0 22,1 22,2 "Eastern Promises (2007) – Release Info".
- ↑ 23,0 23,1 Tamsen Tillson (September 16, 2007). «'Promises' wins best film in Toronto». Variety. https://www.variety.com/index.asp?layout=festivals&jump=story&id=1061&articleid=VR1117972045&cs=1. Ανακτήθηκε στις September 17, 2007.
- ↑ 24,0 24,1 «Eastern Promises (2007) – Weekend Box Office Results». Box Office Mojo. IMDb. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2007.
- ↑ «San Sebastián International Film Festival 2007». MUBI (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2021.
- ↑ «Eastern Promises». Rotten Tomatoes. Flixster. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2009.
- ↑ «Eastern Promises». Metacritic. CBS Interactive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007.
- ↑ Todd McCarthy (8 Σεπτεμβρίου 2007). «Eastern Promises». Variety. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2007.
- ↑ David Elliott (13 Σεπτεμβρίου 2007). «A history of violence». The San Diego Union-Tribune. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2007.
- ↑ Tony Medley. «Eastern Promises». TonyMedley.com. Ανακτήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2007.
- ↑ J. Hoberman (11 Σεπτεμβρίου 2007). «Still Cronenberg». Village Voice. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2007.
- ↑ «65th Golden Globe Awards Nominations & Winners». GoldenBlobes.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2008.
- ↑ «Hollywood Foreign Press Association 2008 Golden Globe Awards for the Year Ended December 31, 2007». GoldenGlobes.org. 13 Δεκεμβρίου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2007.
- ↑ «British Independent Film Awards 2007 nominations». British Independent Film Awards. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Δεκεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2008.
- ↑ «80th Academy Awards nominations». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2008.
- ↑ Stephen M. Silverman (22 Ιανουαρίου 2008). «Viggo Mortensen Won't Cross Oscar Picket Line». People. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2008.
- ↑ Maria Kubacki (29 Ιανουαρίου 2008). «Violent mobsters, Alzheimer's and genocide: It's Canadian cinema!». National Post. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2008.[νεκρός σύνδεσμος]
- ↑ Etan Vlessing (29 Ιανουαρίου 2008). «"Promises," "Devil" each nab 12 Genie nominations». Reuters.com. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2008.
- ↑ «Eastern Promises and Shake hands With The Devil Lead in 2008 Genie Award Nominations» (PDF). Academy of Canadian Cinema and Television. 28 Ιανουαρίου 2008. σελ. 4. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 20 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2008.
- ↑ «28th Genie Awards». Academy of Canadian Cinema and Television. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2008.
- ↑ «Metacritic: 2007 Film Critic Top Ten Lists». Metacritic. CBS Interactive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2008.
- ↑ Travers, Peter (December 19, 2007).
- ↑ «Exclusive: Vincent Cassel Back for Eastern Promises 2». ComingSoon.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 8 Αυγούστου 2010.
- ↑ «Paul Webster». Screen International. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2012.
- ↑ Lyttleton, Oliver (14 Αυγούστου 2012). «Exclusive: Focus Features Pull The Plug On David Cronenberg's 'Eastern Promises 2'». The Playlist. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2012.
- ↑ Sneider, Jeff (2 Δεκεμβρίου 2020). «Jason Statham to Star in Russian Mob Movie 'Small Dark Look' at Focus». Collider. Ανακτήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2021.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Επικίνδυνες υποσχέσεις στην IMDb
- Επικίνδυνες υποσχέσεις στο Box Office Mojo
- Επικίνδυνες υποσχέσεις στο Rotten Tomatoes
- Επικίνδυνες υποσχέσεις στο Metacritic
- David Cronenberg's Preparation for Directing Eastern Promises, an Amazon.com reference list
- Συνεντεύξεις
- Συνέντευξη σχολίου ταινίας με τον David Cronenberg
- Συνέντευξη Village Voice με τον Cronenberg Αρχειοθετήθηκε 2008-06-18 στο Wayback Machine. Archived
- Η GreenCine Daily συνεντεύξεις με τους Cronenberg & Viggo Mortensen
- Συνέντευξη του Βίγκο Μόρτενσεν
- Συνέντευξη Rotten Tomatoes με τους Cronenberg και Mortensen 2007
- Συνέντευξη σχετικά με το Eastern Promises για το SBIFF στο UCSB