Μαία (επάγγελμα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Εξώφυλλο βιβλίου του μεσαίωνα περί Μαιευτικής (16ος αι., Ευχάριος Ρέσλιν)

Η μαία ή μαμή είναι ένα από τα παλαιότερα γυναικεία επαγγέλματα και αποτελεί παγκόσμια, τον πιο αρμόδιο επαγγελματία υγείας για διενέργεια φυσιολογικού τοκετού. Η μαία παρίσταται και επικουρεί τις επίτοκες, άγοντας τη διαδικασία του τοκετού. Επίσης βοηθάει τις έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και τις λεχωίδες (λεχώνες) και τα μωρά τους μετά τη γέννα. Γι' αυτό το λόγο παλαιόθεν η μαμή αποτελούσε σημαντικό πρόσωπο της κοινωνίας του χωριού.

Σήμερα, είναι ο πλέον αρμόδιος επαγγελματίας υγείας ο οποίος μπορεί να πραγματοποιήσει ένα φυσιολογικό τοκετό σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου, ενώ οι πιο περίπλοκες περιπτώσεις αναλαμβάνονται από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση.

Πέρα από τον φυσιολογικό τοκετό, στα επαγγελματικά δικαιώματα της μαίας συγκαταλέγονται η λήψη κολπικού επιχρίσματος για διενέργεια τεστ Παπανικολάου, η παρακολούθηση του νεογνού έως την 28η ημέρα ζωής και η παρακολούθηση της κύησης από την αρχή μέχρι και 40 ημέρες μετά τον τοκετό, όπως και πολλά άλλα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχαιότερη σήμερα γνωστή διατριβή περί μαιευτικής χρονολογείται από το 117 μ.Χ. και την έγραψε ο Σορανός ο Εφέσιος. Η διατριβή αυτή αναδημοσιεύτηκε από τον Έλληνα γιατρό Μοσχίονα το 220 μ.Χ. Στο Πρωτευαγγέλιο του Ιακώβου που χρονολογείται στα μέσα του 3ου αι. αναφέρεται ότι κατά τη Γέννηση του Ιησού παρευρίσκονταν δύο μαμές, από τις οποίες η μία λεγόταν Σαλώμη. Τον Μεσαίωνα οι μαμές κατηγορήθηκαν για μαγεία και κυνηγήθηκαν από την Ιερά Εξέταση. Το 1310 η Καθολική εκκλησία απαίτησε από τις μαμές να είναι βαφτισμένες χριστιανές. Το 1452 και το 1491 ακολούθησαν νομοθεσίες στο Ρέγκενσμπουργκ και το Ουλμ, που στοιχειοθετούσαν την εξάσκηση του επαγγέλματος της μαμής. Το 1608 μια Γαλλίδα μαία, η Μαρί Λουίζ Μπουρζουά εξέδωσε ένα εγκόλπιο Μαιευτικής. Το 1690 η Γιουστίνε Ζίγκεμουντ, μια αυτοδίδακτη μαμή έγραψε ένα άλλο σημαντικό βιβλίο Μαιευτικής της εποχής της, το οποίο κυκλοφόρησε σε αλλεπάλληλες εκδόσεις.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μερακλής, Μ. Γ. (2011), Ελληνική Λαογραφία: Κοινωνική Συγκρότηση - Ήθη και Έθιμα - Λαϊκή Τέχνη, Αθήνα, Καρδαμίτσα, σσ. 146-147.
  • Καγκελάρης, Ν. (2013), Βασίλη Κωνσταντόπουλου: Στοιχεία λαϊκού πολιτισμού μέσα από την αφήγησή του, Αθήνα, Βιβλιοεπιλογή, σσ. 16 [1]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hebamme της Γερμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).