Εμίλια Μάρκους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμίλια Μάρκους
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Σεπτεμβρίου 1860[1]
Σόμπατεϊ
Θάνατος24  Δεκεμβρίου 1949[1]
Βουδαπέστη
Τόπος ταφήςFiumei Street Cemetery
Χώρα πολιτογράφησηςΟυγγαρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςUniversity of Theatre and Film Arts (έως 1878)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
Οικογένεια
ΣύζυγοςKároly Pulszky
ΤέκναRomola de Pulszky
ΑδέλφιαIstván Márkus
Miklós Márkus
József Márkus
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Εμίλια Μάρκους (η οποία μετά τον γάμο της ονομάστηκε Πούλζκι, 10 Σεπτεμβρίου 1860 – 24 Δεκεμβρίου 1949), ήταν μια Ουγγαρέζα αριστοκράτισσα, πολιτικός καθώς και η πιο διάσημη ηθοποιός της εποχής της στην Ουγγαρία. Η Μάρκους έγινε κυρίως γνωστή για τους ρόλους που ερμήνευσε σε μια σειρά από ουγγρικές θεατρικές και κινηματογραφικές παραγωγές μεταξύ των οποίων ήταν τα Three Spinsters (1936), A táncz (1901) και Az aranyhajú szfinksz (1914).

Η Εμίλια Μάρκους το 1903

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Εμίλια Μάρκους γεννήθηκε στο Σόμπατχεϊ της Ουγγαρίας και ήταν το έκτο παιδί του Γιόζεφ Μάρκους και της Άννας Χόρβατ (η οποία ήταν αδελφή του Μπολντιζάρ Χόρβατ). Ένα από τα αδέρφια της ήταν και ο Γιόζεφ Μάρκους, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος της Βουδαπέστης (1896–1897 και 1897–1906).

Το 1878, η Εμίλια Μάρκους αποφοίτησε από την Ακαδημία Ηθοποιών και προσλήφθηκε αμέσως στο Εθνικό Θέατρο, όπου και εργάστηκε μέχρι τον θάνατό της το 1949. Στις 7 Ιουνίου 1882 η Μάρκους παντρεύτηκε τον Καρόλι Πούλζκι (1853-1899), ο οποίος ήταν ένας Ούγγρος συλλέκτης έργων τέχνης, πολιτικός, μέλος του κοινοβουλίου, διευθυντής της Ουγγρικής Εθνικής Πινακοθήκης Τέχνης καθώς και ιδρυτής του Μουσείου Καλών Τεχνών στη Βουδαπέστη. Η οικογένεια του Καρόλι Πούλζκι είχε καταγωγή από την Πολωνία και προερχόταν από γένος ουγενότων, αν και ο ίδιος είχε προσηλυτιστεί στον καθολικισμό. [2] Η μεγαλύτερη κόρη της Μάρκους, η Τερέζια Πούλζκι (η οποία γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1883) ήταν γνωστή ως Τέσα. Η δεύτερη κόρη της, η Ρόμολα ντε Πούλζκι, η οποία γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1891, παντρεύτηκε αργότερα τον γνωστό Ρώσο χορευτή και χορογράφο Βάτσλαφ Νιζίνσκι. Ο Καρόλι Πούλζκι οδηγήθηκε στην εξορία εξαιτίας ενός πολιτικού σκανδάλου που σχετιζόταν με αγορές έργων τέχνης για την πινακοθήκη. Έτσι, πήγε πρώτα στο Λονδίνο και μετά στην Αυστραλία. Μετά από 17 χρόνια γάμου, αυτοκτόνησε σε ηλικία 45 ετών στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας. [3] Η Εμίλια Μάρκους ξαναπαντρεύτηκε, αυτή τη φορά με τον Όσκαρ Παρντάνι, το 1903.

Εμφανίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον κινηματογράφο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο χορευτής (μια ταινία που ήταν προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει το 1970). Το σενάριο γράφτηκε από τον θεατρικό συγγραφέα Έντουαρντ Άλμπι. Η ταινία επρόκειτο να σκηνοθετηθεί από τον Τόνι Ρίτσαρντσον και πρωταγωνιστές θα ήταν ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ ως Νιζίνσκι, η Κλοντ Ζαντ ως Ρόμολα και ο Πολ Σκόφιλντ, αλλά ο παραγωγός Χάρι Ζάλτσμαν ακύρωσε το έργο κατά τη διάρκεια της προπαραγωγής.
  • Nijinsky (1980), σε σκηνοθεσία Χέρμπερτ Ρος, με πρωταγωνιστές τους επαγγελματίες χορευτές Τζορτζ ντε λα Πένια ως Νιζίνσκι και Λέσλι Μπράουν ως Ρόμολα, με τους Άλαν Μπέιτς, Τζέρεμι Άιρονς και Τζάνετ Σούζμαν στον ρόλο της Εμίλια Μάρκους. Η Ρόμολα Νιζίνσκι έκανε τη συγγραφή του σεναρίου.
  • The Diaries of Vaslav Nijinsky (2001), σε σενάριο, σκηνοθεσία, κινηματογραφία και επιμέλεια του Πολ Κοξ. Το σενάριο έχει βασιστεί στα ημερολόγια του ίδιου του Νιζίνσκι, με τα λόγια να διαβάζονται πάνω από σχετικές εικόνες από τον Ντέρεκ Τζάκομπι. Το θέμα περιελάμβανε τη δουλειά του, την ασθένειά του και τις σχέσεις του Νιζίνσκι. Αρκετοί χορευτές απεικόνισαν τη χορεύτρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0617272. Ανακτήθηκε στις 17  Ιουλίου 2016.
  2. Ostwald, Peter (1991) Nijinsky/ A Leap into Madness', 'p.80
  3. Thomas W. Shapcott, "A Canticle for Károly Pulszky" Αρχειοθετήθηκε 2015-10-01 στο Wayback Machine., from Selected Poems, 1956-1988, Australian Poetry Library

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]