Toyota Industries

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Toyota Industries Corporation
ΚλάδοςΑνταλλακτικά αυτοκινήτων και φορτηγών
Ίδρυση1926
ΙδρυτήςΣακίτσι Τογιόντα
ΈδραΚαρίγια, Αϊτσί, Ιαπωνία, Ιαπωνία
ΙδιοκτήτηςToyota
ΜητρικήToyota Group
Ιστότοποςtoyota-industries.com
Commons page Πολυμέσα

Η Toyota Industries Corporation (ιαπωνικά: 株式会社豊田自動織機, Χέπμπορν: Kabushiki-gaisha Toyota Jidō Shokki) είναι ιαπωνική εταιρεία κατασκευής μηχανών. Ξεκινώντας τη λειτουργία της αρχικά κατασκευάζοντας αυτόματους αργαλειούς, είναι η εταιρεία από την οποία προήλθε η Toyota Motor Corporation. Είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία περονοφόρων οχημάτων στον κόσμο, όπως προκύπτει από τα κέρδη της.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1926 ως Toyoda Automatic Loom Works, Ltd. από τον Τακίτσι Τογιόντα, εφευρέτη μιας σειράς εγχειριδίων και μηχανημάτων τροφοδοσίας αργαλειών. Το πιο εντυπωσιακό από αυτά ήταν το Toyoda Automatic Loom, Type G του 1924, ένας εντελώς αυτόματος αργαλειός υψηλής ταχύτητας που χαρακτηρίζονταν από τη δυνατότητα να αλλάζει λωρίδες χωρίς διακοπή και δεκάδες άλλες καινοτομίες. Εκείνη την εποχή ήταν ο πιο προηγμένος αργαλειός του κόσμου, παρέχοντας μια δραματική βελτίωση στην ποιότητα και κατά 20 φορές αύξηση της παραγωγικότητας.[2] Το 2007, αυτή η μηχανή καταχωρήθηκε επίσημα ως το στοιχείο Νο. 16 στην Κληρονομιά Μηχανολόγων Μηχανικών της Ιαπωνίας ως «ένα επίτευγμα ορόσημο που προώθησε την παγκόσμια βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη του ομίλου Toyota».[2]

Το 1933, η εταιρεία ίδρυσε το τμήμα αυτοκινήτων της, με επικεφαλής τον Τογιόντα Κιιχίρο, μεγαλύτερο γιο του Τακίτσι Τογιόντα. Το τμήμα αυτό διαχωρίστηκε ως Toyota Motor Co. Ltd. το 1937 και σήμερα είναι γνωστό ως Toyota Motor Corporation. Η Toyota Industries είναι μία από τις 13 βασικές εταιρείες του ομίλου Toyota.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Toyota Motor Affiliate to Buy Cascade for $759 Million». Bloomberg. 23 October 2012. http://www.bloomberg.com/news/2012-10-23/toyota-motor-affiliate-to-buy-cascade-for-759-million.html. Ανακτήθηκε στις 23 February 2013. 
  2. 2,0 2,1 «Non-Stop Shuttle Change Toyoda Automatic Loom,Type G» (στα Japanese). The Japan Society of Mechanical Engineers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2016. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]