Πρινιάς Γόρτυνας Ηρακλείου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Διόρθωση συνδ
Γραμμή 41: Γραμμή 41:


[[de:Rhizenia]]
[[de:Rhizenia]]
[[en:Prinias]]
[[en:Prinias]]§

εχω βαλει βομβα

Έκδοση από την 08:40, 14 Φεβρουαρίου 2008

Πρινιάς
Πρινιάς is located in Greece
Πρινιάς
Πρινιάς
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΑγίας Βαρβάρας
Γεωγραφία
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο610
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας70003
Τηλ. κωδικός28940-2
http://www.rizinia.com/

Συντεταγμένες: 35°09′37″N 24°59′37″E / 35.16028°N 24.99361°E / 35.16028; 24.99361


Αρχείο:Prinias.jpg
Η θέα του χωριού του Πρινιά κάτω από τους πρόποδες του Ψηλορείτη.
Αρχείο:Korifogrami.jpg
Πάνω από το χωριό το αιολικό πάρκο του Πρινιά.

Ο Πρινιάς είναι χωριό που βρίσκεται 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο, στο δρόμο Ηράκλειο - Βούτες - Άγιος Μύρωνας - Πυργού - Κάτω Ασίτες - Πρινιάς ή από την Αγία Βαρβάρα στρίβοντας δυτικά μετά από 4 χλμ. Ορεινός οικισμός με υψόμετρο 610 μ. κτισμένος στα σύνορα των τριών επαρχιών Καινουργίου, Μονοφατσίου, Μαλεβιζίου στο νότιο άκρο της πρώην επαρχίας του νομού Ηρακλείου.

Ταυτότητα

Σήμερα έχει 369 κατοίκους, χαρακτηρισμένο σαν περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Αναφέρεται σε όλες τις βενετσιάνικες απογραφές, όπως και στην τούρκικη του 1671, και την αιγυπτιακή του 1834. Από το 1881 και μετά αναφέρεται στην επαρχία Μαλεβιζίου στο δήμο Κρουσώνα με 225 κατ. Το 1900 είναι στον ίδιο δήμο με 348 κατ., και από το 1920 και μετά αποτελεί ομώνυμη κοινότητα.

Στα αξιοθέατα της περιοχής ανήκει η κορυφή περδικοκορυφή, με θέα σε ολόκληρο το νομό Ηρακλείου

Αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Στην Περιοχή του χωριού ανήκει ο αρχαιολογικός χώρος της Ριζηνίας, πάνω στον λόφο Πατέλλα, υπήρχε μια αρχαία πόλη η Ριζηνία. Ο λόφος κατοικήθηκε για πρώτη φορά στους υστερομινωικούς III χρόνους και δεν εγκαταλείφθηκε στην αρχαϊκή περίοδο, όπως συμβαίνει με όλες σχεδόν τις πόλεις που ιδρύθηκαν εκείνη την εποχή από Μινωίτες πρόσφυγες. Στον λόφο Πατέλλα ανασκάφηκαν δύο αρχαϊκοί ναοί του 7ου αι. π.Χ. Ο παλαιότερος, που είναι και ο σημαντικότερος, μπορεί να θεωρηθεί παραλλαγή του ναού εν παραστάσι, αλλά πολλά στοιχεία του θυμίζουν τα μικρά ιερά της υστερομινωικής III περιόδου. Υπήρχε μόνο ένας τετράγωνος πεσσός ανάμεσα στις παραστάδες του προδρόμου και δύο ξύλινοι κίονες στη μέση του σηκού. Την πρόσοψη του ναού κοσμούσε ανάγλυφη ζωφόρος ιππέων, και το υπέρθυρο μία μικρή ζωφόρος ζώων και δύο καθιστά αγάλματα θεοτήτων. Τα γλυπτά αυτά είναι από τα πρώτα δείγματα της λεγόμενης δαιδαλικής πλαστικής.

Οι ανασκαφές δεν είναι εκτεταμένες. Η θέα περιλαμβάνει στα βόρεια το Ηράκλειο, στα νότια την πεδιάδα της Μεσαράς και στα ανατολικά τα βουνά του Λασιθίου. Πιστεύεται ότι ο Πρινιάς ήταν επίσης καταφύγιο για τους Ετεοκρήτες, όπως και το Καρφί. Ένας ναός βρέθηκε στο ανατολικό μέρος του λόφου όπου ανακαλύφθηκαν ευρήματα, που παραπέμπουν στη λατρεία του φιδιού, όπως επίσης και μιας θεότητας με σηκωμένα όπλα.

Στη δυτική πλευρά του λόφου υπήρχε ένα κάστρο που χρονολογείται τον 4ο ή 5ο αιώνα π.Χ. κι ένα νεκροταφείο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

εχω βαλει βομβα