Μήτσος Κωστόπουλος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 3: Γραμμή 3:


== Τα πρώτα χρόνια ==
== Τα πρώτα χρόνια ==
Ο Μήτσος Κωστόπουλος γεννήθηκε το [[1942]] στο χωριό [[Γλαφυρές]] του [[Βόλος|Βόλου]]. Το [[1960]] στην ηλικία των 18 κατέβηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως οικοδόμος. Σύντομα εντάχθηκε στο εργατικό [[συνδικαλισμός|συνδικαλιστικό]] κίνημα, από τους κόλπους της [[Αριστερά (πολιτική)|Αριστεράς]]. Το [[1968]] το καθεστώς της [[Χούντα των Συνταγματαρχών|Χούντας]] συνέλαβε τον Κωστόπουλο. Κρατήθηκε πέντε χρόνια, αρχικά στις φυλακές Αβέρωφ, έπειτα στις φυλακές [[Κορυδαλλός Αττικής|Κορυδαλλού]] κάτω από καθεστώς βασανιστηρίων.
Ο Μήτσος Κωστόπουλος γεννήθηκε το [[1942]], στο χωριό [[Γλαφυρές]] του [[Βόλος|Βόλου]]. Το [[1960]] στην ηλικία των 18 κατέβηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως οικοδόμος. Σύντομα εντάχθηκε στο εργατικό [[συνδικαλισμός|συνδικαλιστικό]] κίνημα, από τους κόλπους της [[Αριστερά (πολιτική)|Αριστεράς]]. Το [[1968]] το καθεστώς της [[Χούντα των Συνταγματαρχών|Χούντας]] συνέλαβε τον Κωστόπουλο. Κρατήθηκε πέντε χρόνια, αρχικά στις φυλακές Αβέρωφ, έπειτα στις φυλακές [[Κορυδαλλός Αττικής|Κορυδαλλού]] κάτω από καθεστώς βασανιστηρίων.


== Πολιτική σταδιοδρομία ==
== Πολιτική σταδιοδρομία ==
Γραμμή 16: Γραμμή 16:


=== Αποχώρηση από ΚΕΔΑ και ΣΥΡΙΖΑ ===
=== Αποχώρηση από ΚΕΔΑ και ΣΥΡΙΖΑ ===
Το Μάη του [[2007]] ο Κωστόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ΚΕΔΑ και το ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας το ΣΥΝ με άρθρο του στην εφημερίδα [[Πριν (εφημερίδα)|Πριν]] και με ανακοινώσεις του, για ηγεμονισμό, για προσπάθεια εξαγοράς με βουλευτικές έδρες των υπολοίπων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και για δεξιά αστική στροφή.<ref>[http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=3070 Κρίση στην ΚΕΔΑ: Αποχώρηση Κωστόπουλου]</ref>. Έκτοτε, έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ζωή, στηρίζοντας όμως το συνασπισμό [[Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή|ΑΝΤΑΡΣΥΑ]] που αποτελείται από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
Το Μάη του [[2007]] ο Κωστόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ΚΕΔΑ και το ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας το ΣΥΝ με άρθρο του στην εφημερίδα [[Πριν (εφημερίδα)|Πριν]] και με ανακοινώσεις του, για ηγεμονισμό, για προσπάθεια εξαγοράς με βουλευτικές έδρες των υπολοίπων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και για δεξιά αστική στροφή.<ref>[http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=3070 Κρίση στην ΚΕΔΑ: Αποχώρηση Κωστόπουλου]</ref> Έκτοτε, έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ζωή, στηρίζοντας όμως το συνασπισμό [[Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή|ΑΝΤΑΡΣΥΑ]] που αποτελείται από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.


== Προσωπική ζωή ==
== Προσωπική ζωή ==
Ο Μήτσος Κωστόπουλος είναι παντρεμένος με τη Μαίρη Ευαγγελοπούλου, με την οποία έχει δύο παιδιά. Κατοικεί στην περιοχή [[Ζωγράφου]] της [[Αθήνα]]ς. Είναι γνωστός με το παρατσούκλι ''Ρόμπερτ Ντε Νίρο'', εξαιτίας της ομοιότητάς του με το γνωστό ηθοποιό. Παραμένει ως σήμερα ανένταχτος αριστερός.
Ο Μήτσος Κωστόπουλος είναι παντρεμένος με τη Μαίρη Ευαγγελοπούλου, με την οποία έχει δύο παιδιά. Κατοικεί στην περιοχή [[Ζωγράφου]] της [[Αθήνα]]ς. Είναι γνωστός με το παρατσούκλι ''Ρόμπερτ Ντε Νίρο'', εξαιτίας της ομοιότητάς του με τον γνωστό ηθοποιό. Παραμένει ως σήμερα ανένταχτος αριστερός.


== Συγγραφικό Έργο και αρθρογραφία ==
== Συγγραφικό Έργο και αρθρογραφία ==

Έκδοση από την 14:40, 22 Ιουλίου 2020

Μήτσος Κωστόπουλος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μήτσος Κωστόπουλος (Ελληνικά)
Γέννηση1942
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
πολιτικός
συνδικαλιστής
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΚομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Ελλήνων (εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών)

Ο Μήτσος Κωστόπουλος είναι στέλεχος της Κομμουνιστικής Αριστεράς, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ και πρώην Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ.

Τα πρώτα χρόνια

Ο Μήτσος Κωστόπουλος γεννήθηκε το 1942, στο χωριό Γλαφυρές του Βόλου. Το 1960 στην ηλικία των 18 κατέβηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως οικοδόμος. Σύντομα εντάχθηκε στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, από τους κόλπους της Αριστεράς. Το 1968 το καθεστώς της Χούντας συνέλαβε τον Κωστόπουλο. Κρατήθηκε πέντε χρόνια, αρχικά στις φυλακές Αβέρωφ, έπειτα στις φυλακές Κορυδαλλού κάτω από καθεστώς βασανιστηρίων.

Πολιτική σταδιοδρομία

Στέλεχος του ΚΚΕ

Στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ το 1978 ο Κωστόπουλος εκλέγεται αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Παράλληλα ανέλαβε τη σύνταξη του εργατικού τμήματος της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ δεν παύει να δραστηριοποιείται στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το 1983, στο 22ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας της. Το 1989 εκλέγεται πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, ενώ την ίδια χρονιά επανεκλέγεται Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, και εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής στη Β΄Αθήνας με το ψηφοδέλτιο του Ενιαίου ΣΥΝ. Από το 1989 μέχρι το 1993 διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ενώ την περίοδο 1993-1996 κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος. Το 1996 εκλέχθηκε για τελευταία φορά βουλευτής, με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Διαγραφή από το ΚΚΕ

Στα τέλη του 2000, ένα σχεδόν χρόνο από την έκδοση του βιβλίου Μπορούμε του Κωστόπουλου, ψηφίστηκε η διαγραφή του από το ΚΚΕ, λόγω της σοβαρής διαφοράς των απόψεων του, όπως τις εξέφραζε στο βιβλίο του και στις δημόσιες εμφανίσεις του, με τις αντίστοιχες απόψεις του Κόμματος.[1][2]

Κίνηση για Ενότητα Δράσης της Αριστεράς

Το 2000, ο Μήτσος Κωστόπουλος, ο Γιάννης Θεωνάς και ορισμένα άλλα πρώην στελέχη του ΚΚΕ, σχημάτισαν την Κίνηση για Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), με στόχο τη συστράτευση όλων των δυνάμεων τόσο της κομμουνιστικής, όσο και της μη κομμουνιστικής Αριστεράς. Στις εκλογές του 2004 η ΚΕΔΑ συντάχθηκε με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Κωστόπουλος συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του συνδυασμού.[3]

Αποχώρηση από ΚΕΔΑ και ΣΥΡΙΖΑ

Το Μάη του 2007 ο Κωστόπουλος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ΚΕΔΑ και το ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας το ΣΥΝ με άρθρο του στην εφημερίδα Πριν και με ανακοινώσεις του, για ηγεμονισμό, για προσπάθεια εξαγοράς με βουλευτικές έδρες των υπολοίπων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και για δεξιά αστική στροφή.[4] Έκτοτε, έχει αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική ζωή, στηρίζοντας όμως το συνασπισμό ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αποτελείται από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Προσωπική ζωή

Ο Μήτσος Κωστόπουλος είναι παντρεμένος με τη Μαίρη Ευαγγελοπούλου, με την οποία έχει δύο παιδιά. Κατοικεί στην περιοχή Ζωγράφου της Αθήνας. Είναι γνωστός με το παρατσούκλι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, εξαιτίας της ομοιότητάς του με τον γνωστό ηθοποιό. Παραμένει ως σήμερα ανένταχτος αριστερός.

Συγγραφικό Έργο και αρθρογραφία

  • Με αφορμή μια συκοφαντία, Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή ,1994
  • Ένας πόλεμος που δεν έληξε ακόμα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1998
  • Μπορούμε-35ωρο, 30ωρο, Εκδόσεις Προσκήνιο, 1999

Ακόμη, ο Μήτσος Κωστόπουλος έχει αρθρογραφήσει και αρθρογραφεί σε μια σειρά εφημερίδες (Ριζοσπάστης, Εποχή, Πριν κλπ.).

Παραπομπές

  1. «Εκτός ΚΚΕ τέθηκε ο Μήτσος Κωστόπουλος». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Αυγούστου 2005. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2009. 
  2. «Τα κακά παιδιά του Περισσού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2009. 
  3. Ψηφοδέλτιο Επικρατείας Συνασπισμού
  4. Κρίση στην ΚΕΔΑ: Αποχώρηση Κωστόπουλου