Κυβέρνηση της Ισπανίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Tasosplestis (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Userpepes (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Πληροφορίες κυβέρνησης
{{Πληροφορίες κυβέρνησης (εκτελεστικό)
|όνομα = Ισπανική Κυβέρνηση
|όνομα = Ισπανική Κυβέρνηση
|πρωτότυπο όνομα =
|πρωτότυπο όνομα =

Έκδοση από την 10:15, 13 Ιανουαρίου 2020

Ισπανική Κυβέρνηση
Λογότυπο της ισπανικής κυβέρνησης
Πληροφορίες
Ίδρυση1978
ΚράτοςΙσπανία
Ιστοσελίδαlamoncloa.gob.es

Η Κυβέρνηση της Ισπανίας (ισπανικά: Gobierno de España) είναι το συνταγματικό όργανο που ασκεί της εκτελεστική εξουσία της Ισπανίας και κατευθύνει τη γενική διοίκηση. Η κυβέρνηση εξαρτάται πολιτικά από το Κογκρέσο των Αντιπροσώπων με την αποδοχή ή την απόρριψη του προέδρου, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτισμό που συστάθηκε με το Σύνταγμα του 1978.

Ο βασικός κανονισμός που αφορά την κυβέρνηση, βρίσκεται στον τίτλο Δ΄ του Συντάγματος (Título IV de la Constitución) και στον Τίτλου Ε΄ (Título V) του εν λόγω εγγράφου, το οποίο περιγράφει τη σχέση του κοινοβουλίου, δια του Νόμου 50/1997 (Ley 50/1997) της 27ης Νοεμβρίου, με την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το άρθρο 97 του Συντάγματος (artículo 97 de la Constitución) και το άρθρο 1.1 του νόμου για την κυβέρνηση (artículo 1.1 de la Ley de Gobierno), «η κυβέρνηση κατευθύνει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, την πολιτική και στρατιωτική διοίκηση και την άμυνα του κράτους. Ασκεί την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους».

Παραπομπές


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Gobierno de España της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).