Λουίζ Λαμπέ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Συμπλήρωση ελληνικής βιβλιογραφίας, Δύο Γαλλίδες ποιήτριες Louise Labé; Ingrid Auriol; Μετάφραση εισαγωγή, σχόλια, Ηρώ Τσαρνά, εκδ. Γαβριηλίδη, Αθήνα 2016
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Γραμμή 32: Γραμμή 32:
|ιστοσελίδα =
|ιστοσελίδα =
}}
}}
Η '''Λουΐζ Λαμπέ''' (''Louise Labé'', [[1524]] - [[25 Απριλίου]] [[1566]]), γνωστή και ως '''Η Ωραία Σχοινοποιός''' (''La Belle Cordière''), ήταν Γαλλίδα ποιήτρια της Αναγέννησης, κόρη του πλούσιου σχοινοποιού Πιερ Σαρλί και της δεύτερης συζύγου του, Ετιενέτ. Το λογοτεχνικό έργο της ήταν περιορισμένο, αλλά ευρέως αναγνωρισμένο ως ένα από τα σημαντικότερα του [[αναγεννησιακός λυρισμός|αναγεννησιακού λυρισμού]].Στην ελληνική βιβλιογραία υπάρχει επίσης βιβλίο "Δυο Γαλλίδες ποιήτριες, Louise Labé, Ingrid Auriol,μετάφραση, εισαγωγή σχόλια Ηρώ Τσαρνά, εκδόσεις Γαβριηλίδι, Αθήνα 2016
Η '''Λουΐζ Λαμπέ''' (''Louise Labé'', [[1524]] - [[25 Απριλίου]] [[1566]]), γνωστή και ως '''Η Ωραία Σχοινοποιός''' (''La Belle Cordière''), ήταν Γαλλίδα ποιήτρια της Αναγέννησης, κόρη του πλούσιου σχοινοποιού Πιερ Σαρλί και της δεύτερης συζύγου του, Ετιενέτ. Το λογοτεχνικό έργο της ήταν περιορισμένο, αλλά ευρέως αναγνωρισμένο ως ένα από τα σημαντικότερα του [[αναγεννησιακός λυρισμός|αναγεννησιακού λυρισμού]].


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==
Γραμμή 43: Γραμμή 43:


==Ελληνική βιβλιογραφία==
==Ελληνική βιβλιογραφία==
*[[Κούλης Αλέπης]]: ''Η Λουΐζα Λαμπέ και τα 24 σοννέτα της'', μεταφράσεις, 1961.
* [[Κούλης Αλέπης]]: ''Η Λουΐζα Λαμπέ και τα 24 σοννέτα της'', μεταφράσεις, 1961.
Ηρώ Τσαρνά : Δυο Γαλλίδες ποιήτριες, Λουίζ Λαμπέ, Ίνγκριντ Ωριόλ, μετάφραση, εισαγωγή, σχόλια, Ηρώ Τσαρνά, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016.
* Ηρώ Τσαρνά, ''Louise Labé Ingrid Auriol, Δύο Γαλλίδες Ποιήτριες'', εισαγωγή-μετάφραση: Ηρώ Τσαρνά, εκδ. Γαβριηλίδη, Αθήνα 2015.

==Παραπομπές==
==Παραπομπές==
<references/>
<references/>

Τρέχουσα έκδοση από την 11:31, 22 Δεκεμβρίου 2019

Λουίζ Λαμπέ
ΌνομαΛουίζ Λαμπέ
ΓέννησηLouise Charly
1524
Λυών, Βασίλειο της Γαλλίας
Θάνατος25 Απριλίου 1566 (42 ετών)
Παρσιέ, Βασίλειο της Γαλλίας
Επάγγελμα/
ιδιότητες
Ποιήτρια
ΓλώσσαΓαλλική
ΕθνικότηταΓαλλική
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Η Λουΐζ Λαμπέ (Louise Labé, 1524 - 25 Απριλίου 1566), γνωστή και ως Η Ωραία Σχοινοποιός (La Belle Cordière), ήταν Γαλλίδα ποιήτρια της Αναγέννησης, κόρη του πλούσιου σχοινοποιού Πιερ Σαρλί και της δεύτερης συζύγου του, Ετιενέτ. Το λογοτεχνικό έργο της ήταν περιορισμένο, αλλά ευρέως αναγνωρισμένο ως ένα από τα σημαντικότερα του αναγεννησιακού λυρισμού.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λυών περί το 1524. Τα έργα της είναι σαφώς επηρεασμένα από τον Πιέτρο Μπέμπο, τον Πετράρχη και τον Τζάκοπο Σαννατσάρο. Το προσωνύμιό της προήλθε από το επάγγελμα του πατέρα της αλλά και του συζύγου της, καθώς το 1540 παντρεύτηκε έναν επίσης σχοινοποιό. Σε πεζό λόγο έγραψε το έργο «Διάλογος της τρέλας και του έρωτα». Ήταν πολύ γνωστή για την ομορφιά, τη μόρφωση και τις ικανότητές της στην ιππασία και την ξιφασκία. Πέθανε στο Παρσιέ, το 1566.[1]

Ενδεικτική εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Διάλογος της Μωρίας και του Έρωτα (δραματική αλληγορία σε πεζό), γαλλικά: Debat de Folie et d'Amour
  • Τρεις ελεγείες, επηρεασμένες από τις Ηρωίδες του Οβίδιου
  • 24 σοννέτα, στα οποία κυρίως οφείλει την φήμη της και στα οποία εκφράζονται έντονα γυναικεία συναισθήματα.

Ελληνική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κούλης Αλέπης: Η Λουΐζα Λαμπέ και τα 24 σοννέτα της, μεταφράσεις, 1961.
  • Ηρώ Τσαρνά, Louise Labé – Ingrid Auriol, Δύο Γαλλίδες Ποιήτριες, εισαγωγή-μετάφραση: Ηρώ Τσαρνά, εκδ. Γαβριηλίδη, Αθήνα 2015.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica (2007), Τόμος 32, σελ. 216