Πειρίθους: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ το {πληροφορίες καλλιτέχνη} υποστηρίζει wikidata
Ετικέτα: Επαναφορά
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 13: Γραμμή 13:


==Δείτε επίσης==
==Δείτε επίσης==
* Ο [[αστεροειδής]] '''26763 Πειρίθοος''' (26763 Peirithoos) της [[Τρωική Ομάδα|Τρωικής Ομάδας]], που ανακαλύφθηκε το 1960, πήρε το όνομά του από τον ήρωα αυτό.
* Ο [[αστεροειδής]] ''26763 Πειρίθοος'' (26763 Peirithoos) της [[Τρωική Ομάδα|Τρωικής Ομάδας]], που ανακαλύφθηκε το 1960, πήρε το όνομά του από τον ήρωα αυτό.

== Εξωτερικοί σύνδεσμοι ==
* {{commonscat2|Pirithous}}



[[Κατηγορία:Θησέας]]
[[Κατηγορία:Θησέας]]

Έκδοση από την 08:47, 28 Μαΐου 2019

Πειρίθους
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πειρίθους (Αρχαία Ελληνικά)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙπποδάμεια[1]
ΣύντροφοςΘησέας
ΤέκναΠολυποίτης[1]
ΓονείςΙξίων[1][2] και Δίας[1] και Δία[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς των Λαπίθων
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πειρίθους (συχνά αναφέρεται και ως Περίθοος ή Πειρίθοος) ήταν βασιλιάς των Λαπιθών και σύζυγος της Ιπποδάμειας. Ήταν γιος της Δίας και του Ιξίονα ή του Δία. Ο καλύτερος φίλος του ήταν ο Θησέας.

Ο μύθος

Σύμφωνα με τον μύθο, ο Πειρίθους είχε ακούσει για το θάρρος του Θησέα και το σθένος του στη μάχη. Παρέσυρε το κοπάδι του Θησέα μακριά από το Μαραθώνα και ο Θησέας άρχισε να τον κυνηγάει. Οι δυο ήρωες συναντήθηκαν και εντυπωσιάστηκαν τόσο από τη δύναμη του καθενός, ώστε ορκίστηκαν δεσμούς φιλίας.

Πήραν μέρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου. Αργότερα, ο Πειρίθους νυμφεύθηκε την Ιπποδάμεια. Οι Κένταυροι ήταν καλεσμένοι στη γιορτή, αλλά μέθυσαν και προσπάθησαν να απαγάγουν τις γυναίκες. Οι Λαπίθες κέρδισαν τη μάχη που ακολούθησε.

Αργότερα, ο Θησέας και ο Πειρίθους βάλανε σκοπό να παντρευτούν κόρες του Δία. Ο Θησέας διάλεξε την Ελένη και μαζί την απήγαγαν όταν εκείνη ήταν 13 ετών, αποφασίζοντας να την κρατήσουν μέχρι να φτάσει σε ηλικία γάμου. Ο Πειρίθους διάλεξε την Περσεφόνη. Άφησαν την Ελένη με την Αίθρα, τη μητέρα του Θησέα, και ταξίδεψαν στον Άδη, βασίλειο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης. Ο Πλούτωνας προσποιήθηκε ότι καλοδέχτηκε τους δυο ήρωες, αλλά με το που κάθισαν στις θέσεις τους, ξεπήδησαν φίδια που τυλίχτηκαν γύρω από τα πόδια και τα χέρια τους και τους κρατούσαν δέσμιους.

Ο Ηρακλής κατάφερε να ελευθερώσει τον Θησέα, αλλά η γη άρχισε να τρέμει όταν προσπάθησε να ελευθερώσει τον Πειρίθου. Έτσι ο Πειρίθους έμεινε στον Άδη δέσμιος για πάντα.

Δείτε επίσης