Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
εγκυκλ. βάσει αριθμού βιβλ. ΑΛΛΑ αυτοπροβολή
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{αυτοβιογραφία}}
{{αυτοβιογραφία}}
{{επιμέλεια|σύγκρουση ενδιαφερόντων, ύφος διαφήμηση}}
{{επιμέλεια|σύγκρουση ενδιαφερόντων, ύφος διαφήμηση}}
{{πληροφορίες καλλιτέχνη}}Ο '''Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος''' είναι Κύπριος συγγραφέας και ποιητής. Ζει στην Λεμεσό, Κύπρο και ασχολείται ασταμάτητα με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, ποιημάτων, διηγημάτων και άρθρων για το κρασί.
{{πληροφορίες προσώπου
| εικόνα =
| ιστοσελίδα = kyripap@cytanet.com.cy
}}Ο '''Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος''' είναι Κύπριος συγγραφέας και ποιητής. Ζει στην Λεμεσό, Κύπρο και ασχολείται ασταμάτητα με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, ποιημάτων, διηγημάτων και άρθρων για το κρασί.


==Βιογραφία==
==Βιογραφία==

Έκδοση από την 18:55, 16 Ιουνίου 2016

Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος (Ελληνικά)
ΓέννησηΔεκέμβριος 1945[1]
Λεμεσός
Χώρα πολιτογράφησηςΚύπρος
Ιδιότηταποιητής και συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος είναι Κύπριος συγγραφέας και ποιητής. Ζει στην Λεμεσό, Κύπρο και ασχολείται ασταμάτητα με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, ποιημάτων, διηγημάτων και άρθρων για το κρασί.

Βιογραφία

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1945 στη Λεμεσό.[2] Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο και το Β' Γυμνάσιο Αρρένων από όπου αποφοίτησε το 1964. Ήταν από τους πρώτους που κατατάχτηκαν στην Εθνική Φρουρά, υπηρετώντας στην Κερύνεια και τον Πενταδάκτυλο. Από το 1966 μέχρι το 1974, σπούδασε χημεία και οινολογία στην Πράγα, αποκτώντας το δίπλωμα "Master of science in chemistry and food technology". Μετά το τέλος των σπουδών του εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα σε διάφορες θέσεις, όπως οινολόγος, ζυθοποιός αλλά και σαν συντάκτης στο κρατικό ραδιοσταθμό της Πράγας, στο τμήμα εξωτερικών μεταδόσεων. Επέστρεψε στην Κύπρο το 1976. Είναι παντρεμένος κι έχει δυο παιδιά. Εργάστηκε για 31 χρόνια στην οινοβιομηχανία ΛΟΕΛ αρχικά σαν τεχνικός διευθυντής και αργότερα σαν Γενικός Διευθυντής, όπου δραστηριοποιήθηκε σε όλους τους τομείς της οινολογίας και της οινοπαραγωγής. Διετέλεσε Πρόεδρος και Γραμματέας του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου και για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων οίνων. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ασχολείται με την συγγραφική δραστηριότητα από μικρός. Μερικά από τα ποιήματά του εκδόθηκαν κατά καιρούς σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά. Ήταν από τους πρωτεργάτες στην έκδοση της Μαθητικής φλόγας, μιας εφημερίδας του Β' Γυμνασίου Αρρένων της Λεμεσού, όπου εκδόθηκαν τα πρώτα διηγήματά του. Αργότερα σαν φοιτητής στην Πράγα ήταν μέλος της συντακτικής επιτροπής των Κυπρίων φοιτητών, οι οποίοι είχαν την δική τους εφημερίδα, όπου κι εκεί παρουσιάστηκαν μερικά από τα ποιήματα και πεζογραφήματά του. Στην συνέχεια, μετά το 1976 όταν επέστρεψε στην Κύπρο, ανέπτυξε μια σημαντική δραστηριότητα στην συγγραφή λογοτεχνικών έργων, τα οποία όμως για διάφορους λόγους δεν δημοσίευε. Ο εκδοτικός οίκος ΚΥΠΡΟΕΠΕΙΑ εξέδωσε το 2000 το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Από φτερό κι από φως", το οποίο κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα. Το Δεκέβρη του 2002 κυκλοφόρησε το ιστορικό μυθιστόρημα "Ο Δραγουμάνος, Ψυχή φυλακισμένη", ένα μυθιστόρημα γεμάτο αίσθημα και περιπέτεια από τη ζωή του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, του πιο ονομαστού δραγουμάνου της Κύπρου και ίσως όλης της Ελλάδας, ενώ το Σεπτέβρη του 2003 εκδόθηκε το τεχνικό βιβλίο "Οινολογία για όλους". Ο ίδιος εκδοτικός οίκος το 2004 εξέδωσε ακόμη ένα τεχνικό βιβλίο με θέμα την Κουμανδαρία με τίτλο "Κουμανδαρία, το κρασί θρύλος", ενώ το 2005 κυκλοφόρησε το τελευταίο βιβλίο του από τον ίδιο εκδοτικό οίκο. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που περιγράφει την ζωή των στρατιωτών κατά την διάρκεια των πρώτων χρόνων της δημιουργίας του κυπριακού στρατού και ονομάζεται "Για την πατρίδα και τον έρωτα".

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον εκδοτικό οίκο POWER PUBLISHING, με τον οποίο εξέδωσε μια σειρά από σημαντικά βιβλία, όπως είναι το Μυθιστόρημα «Μουσική των Ανέμων», τα ιστορικά Μυθιστορήματα «Μαρία Συγκλητική», «Μη μαδάς Μαργαρίτες», «Μύθος και έρωτας στο νησί της Αφροδίτης», τη νουβέλα «Ακόρεστος πόθος» και το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Χιλιάδες φώτα στα πέρατα». Με τον ίδιο εκδοτικό οίκο δημοσίευσε δυο νέες εκδόσεις της Κουμανδαρίας, η μια μεταφρασμένη στα αγγλικά, όπως επίσης και τρεις ποιητικές συλλογές. Τα περισσότερα από τα βιβλία αυτά έγιναν best sellers. Το σπουδαιότερο ίσως βιβλίο του ήταν εκείνο που εξέδωσε με τον εκδοτικό οίκο «ΑΦΗ». Πρόκειται για το ιστορικό μυθιστόρημα «Ισαάκιος Κομνηνός, ο Αντισταυροφόρος», το οποίο εκδόθηκε το 2011 και παρουσιάζει την πολυταραγμένη εποχή των σταυροφοριών και την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του βασιλιά της Κύπρου Ισαάκιου Κομνηνού, μια προσωπικότητα που κατηγορήθηκε αδίκως από τους ιστορικούς της Ανατολής και της Δύσης. Το 2013 εξέδωσε ακόμη ένα σπουδαίο ιστορικό μυθιστόρημα με τίτλο "Ευαγόρας, ο φίλος των Αθηναίων" και το 2014 την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Παράδοξος κόσμος".

Το 2016 αποφασίζει να συνεργαστεί με ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, έτσι εκδίδει με τον εκδοτικό οίκο ΟΣΤΡΙΑ το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας "ΘΑ", το οποίο κυκλοφορεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο.

Ο Κυριάκος Δ. Παπαδόπουλος προγραμματίζει να εκδώσει μερικά πολύ σημαντικά βιβλία, όπως είναι «Η ιστορία του Κυπριακού κρασιού», το ιστορικό μυθιστόρημα «Ρήγας της Ανατολής και βασιλιάς της Δύσης», το ιστορικό μυθιστόρημα "Σόλο κιθάρα", ένα βιβλίο για τους κυπριακούς μονόλιθους, τρεις συλλογές διηγημάτων, ποιήματα και πολλά άλλα, ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με τη συγγραφή νέων βιβλίων.

Εργογραφία

Μυθιστορήματα

Ποιήματα

Διηγήματα

  • Παράδοξος κόσμος (Λευκωσία 2014, ISBN 978-9963-712-72-4)
  • Ακάνθινο στεφάνι
  • Σημεία και τέρατα

Οινολογικά


Παραπομπές

  1. (πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. 46137073. Ανακτήθηκε στις 25  Μαΐου 2018.
  2. "Παπαδόπουλος, Κυριάκος Δ." Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (BiblioNet).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι