Παρθική γλώσσα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 36: Γραμμή 36:


==Κατάταξη==
==Κατάταξη==
Η Παρθική ήταν δυτική μέση ιρανική γλώσσα, η οποία μέσω [[γλωσσική επαφή|γλωσσικής επαφής]] έχει και χαρακτηριστικά της ομάδας των ανατολικών ιρανικών γλωσσώνμ η επιρροή των οποίων μαρτυρείται κυρίως σε δάνειες λέξεις. Ίχνη της ανατολικής επίδρασης επιβιώνουν σε παρθικά δάνεια της Αρμενικής<ref name="EIR_Aparna">Lecoq, Pierre (1983). "Aparna". Encyclopedia Iranica. 1. Costa Mesa: Mazda Pub. http://www.iranicaonline.org/articles/aparna-c3k</ref>. Ταξινομικά, η Παρθική ανήκει στις βορειοδυτικές ιρανικές γλώσσες ενώ η μέση Περσική ανήκει στην ομάδα των νοτιοδυτικών ιρανικών γλωσσών.
Η Παρθική ήταν δυτική μέση ιρανική γλώσσα, η οποία μέσω [[γλωσσική επαφή|γλωσσικής επαφής]] έχει και χαρακτηριστικά της ομάδας των ανατολικών ιρανικών γλωσσών, η επιρροή των οποίων μαρτυρείται κυρίως σε δάνειες λέξεις. Ίχνη της ανατολικής επίδρασης επιβιώνουν σε παρθικά δάνεια της Αρμενικής<ref name="EIR_Aparna">Lecoq, Pierre (1983). "Aparna". Encyclopedia Iranica. 1. Costa Mesa: Mazda Pub. http://www.iranicaonline.org/articles/aparna-c3k</ref>. Ταξινομικά, η Παρθική ανήκει στις βορειοδυτικές ιρανικές γλώσσες ενώ η μέση Περσική ανήκει στην ομάδα των νοτιοδυτικών ιρανικών γλωσσών.

==Γραπτή Παρθική==
{{main|Επιγραφές Παχλαβί}}
Η παρθική γλώσσα χρησιμοποιούσε το [[Επιγραφές Παχλαβί|σύστημα γραφής Παχλαβί]], που είχε δύο ουσιώδη χαρακτηριστικά: Πρώτον, ως γραφή προερχόταν από την [[Αραμαϊκή γραφή|Αραμαϊκή]]<ref>[http://www.iranchamber.com/scripts/parthian_script.php Iran Chamber Society]</ref>. Δεύτερον, χρησιμοποιούσε υψηλό αριθμό [[Αραμαϊκή γλώσσα|αραμαϊκών λέξεων]], που αποδίδονταν ως [[ιδεόγραμμα|ιδεογράμματα]] ή [[λογόγραμμα|λογογράμματα]], δηλαδή, δηλαδή ήταν γραπτές αραμαϊκές λέξεις αλλά κατανοητές ως Παρθικές.


==Παραπομπές-σημειώσεις==
==Παραπομπές-σημειώσεις==

Έκδοση από την 18:34, 6 Φεβρουαρίου 2016

Pahlawānīg
Παρθική γλώσσα
Ομιλούνταν σε: Δυναστεία των Αρσακιδών της Παρθίας (περιλ. Δυναστεία των Αρσακιδών της Αρμενίας, Δυναστεία των Αρσακιδών της Ιβηρίας και Δυναστεία των Αρσακιδών της Αλβανίας του Καυκάσου)
Εξαφάνιση: 224
Ταξινόμηση: Ινδοευρωπαϊκές
  Ινδοϊρανικές
   Ιρανικές
    Δυτικές Ιρανικές
     Βορειοδυτικές Ιρανικές
      Παρθική γλώσσα
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1
ISO 639-2/B
ISO 639-3 xpr
SIL -
Glotto part1239
Linguist xpr

Η παρθική γλώσσα επίσης γνωστή ως Παχλαβί των Αρσακιδών, Pahlawānīg, είναι εξαφανισμένη γλώσσα των βορειοδυτικών ιρανικών γλωσσών που ομιλούνταν στην Παρθία, περιοχή του βορειανατολικόύ αρχαίου Ιράν. Η Παρθική ήταν η γλώσσα της Παρθικής αυτοκρατορίας των Αρσακιδών (248 ΠΚΕ – 224) και των επωνύμων κλάδων της δυναστείας των Αρσακιδών της Αρμενίας, της Ιβηρίας και της Αλβανίας του Καυκάσου.

Η συγκεκριμένη γλώσσα θεωρείται ότι άσκησε σημαντική επίδραση στην Αρμενική, ένα μεγάλο τμήμα του λεξιλογίου της οποίας σχηματίστηκε αρχικά με δάνεια από την Παρθική.

Κατάταξη

Η Παρθική ήταν δυτική μέση ιρανική γλώσσα, η οποία μέσω γλωσσικής επαφής έχει και χαρακτηριστικά της ομάδας των ανατολικών ιρανικών γλωσσών, η επιρροή των οποίων μαρτυρείται κυρίως σε δάνειες λέξεις. Ίχνη της ανατολικής επίδρασης επιβιώνουν σε παρθικά δάνεια της Αρμενικής[1]. Ταξινομικά, η Παρθική ανήκει στις βορειοδυτικές ιρανικές γλώσσες ενώ η μέση Περσική ανήκει στην ομάδα των νοτιοδυτικών ιρανικών γλωσσών.

Γραπτή Παρθική

Κύριο λήμμα: Επιγραφές Παχλαβί

Η παρθική γλώσσα χρησιμοποιούσε το σύστημα γραφής Παχλαβί, που είχε δύο ουσιώδη χαρακτηριστικά: Πρώτον, ως γραφή προερχόταν από την Αραμαϊκή[2]. Δεύτερον, χρησιμοποιούσε υψηλό αριθμό αραμαϊκών λέξεων, που αποδίδονταν ως ιδεογράμματα ή λογογράμματα, δηλαδή, δηλαδή ήταν γραπτές αραμαϊκές λέξεις αλλά κατανοητές ως Παρθικές.

Παραπομπές-σημειώσεις

  1. Lecoq, Pierre (1983). "Aparna". Encyclopedia Iranica. 1. Costa Mesa: Mazda Pub. http://www.iranicaonline.org/articles/aparna-c3k
  2. Iran Chamber Society