Γαλατία (Μικρά Ασία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
→‎Εξωτερικοί σύνδεσμοι: απομακρύνω ανάρμοστη έκφραση προσωπικής άποψης
Γραμμή 24: Γραμμή 24:
{{DEFAULTSORT:Γαλατια}}
{{DEFAULTSORT:Γαλατια}}
[[Κατηγορία:Γαλατία (Μικρά Ασία)| ]]
[[Κατηγορία:Γαλατία (Μικρά Ασία)| ]]


Αν γραφοταν κατά την "Επιγονοτητα", δεν θα ειχα καμια αντιρρηση για την μεταναστευση αυτη και ελευση των Γαλατων-Κελτων,( οπως θελεις πεστους)στους Ανατολικους χωρους.Οι οποιοι βεβαια, ΤΟΤΕ,δεν ησαν ανατολικοι αλλα Ελληνικοι. Και η παρακινηση αυτη, οπωσδηποτε, οφειλεται στη μνηνευομενοι "φαγωμαρα"...

Τωρα ομως με τον ορο "αρχαιοτητα" που χρησιμοποιειται, αντι του παραπανω κατ΄ "ορθολογισμον" σωστου (¨η μηπως τοτε ήρξατο η αρχαιοτητα...!) μπαινω παλι σε σκεψεις για την σωστη και ορθολογικη ("ορθολογισμος" εδω εχει τεραστια απηχηση και εφαρμογη ο ορος αυτος που λεγαμε, οτι ειναι ακυρος για θειες υποθεσεις, επειδη ακριβως εδω προκειται περι ακρως ανθρωπινων καταστασεων και ενεργειων) παραθεση των γεγονοτων αυτων.

Αρα αυτοι οι Γαλατες δεν ηρθαν απο τη Γαλατεια της Μικρας Ασιας οπως γραφεται, αλλα απο τη Γαλατεια της Ευρωπης! Και συμφωνα με τον περιηγητη εδειξαν χειριστον ηθος εναντιον των Αιτωλων, οι οποιοι ομως τους απωθησαν απο κει "που ηρθαν" και ουτε επανεμφανισθηκαν εκτοτε.

Έκδοση από την 10:09, 2 Απριλίου 2015

Αυτό το λήμμα αφορά την επαρχία στη Μικρά Ασία. Για την ομώνυμη ιστορική περιοχή που ταυτίζεται με τα εδάφη της σημερινής Γαλλίας, δείτε: Γαλατία.
Η Γαλατία ως επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 117 μ.Χ.

Κατά την αρχαιότητα, η περιοχή στα υψίπεδα της κεντρικής Ανατολίας στη Μικρά Ασία ονομαζόταν Γαλατία, στην περιοχή που βρίσκεται σήμερα η πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα. Πήρε το όνομά της από το μεταναστευτικό ρεύμα κελτικών φυλών Γαλατών κατά τον 3ο αιώνα π.Χ.: μια ομάδα περίπου 10.000 Κελτών πολεμιστών με δούλους και γυναικόπαιδα διέσχιζαν τη Θράκη και κατευθύνονταν στη Μικρά Ασία, έπειτα από έκκληση του βασιλιά του ελληνιστικού κράτους της Βιθυνίας, Νικομήδη Α' του Φιλέλληνα, στη διαμάχη ενάντια στον αδερφό του. Τελικώς, η ομάδα αυτή εγκαταστάθηκε στις περιοχές της ανατολικής Φρυγίας και Καππαδοκίας στην κεντρική Ανατολία, στην περιοχή που πήρε το όνομά τους.

Τα εδάφη της επαρχίας διαιρούνταν ανάμεσα στις 3 φυλές των Γαλατών, καθεμία από τις οποίες είχε τον ηγέτη της. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος αναφέρει τις φυλές αυτές με τα λατινικά ονόματα Τεκτόσαγες, Τολιστοβόγιοι και Τρόκμοι [1].

Μετά το θάνατο του Αμύντα το 25 π.Χ., η ελληνιστική επαρχία της Γαλατίας ενσωματώνεται στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία από τον Οκταβιανό Αύγουστο.

Η Επιστολή προς Γαλάτες[2] του Αποστόλου Παύλου αναφέρεται σε αυτή την επαρχία και όχι στους κατοίκους της ομώνυμης περιοχής της Δυτικής Ευρώπης.

Πινακοθήκη

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι