Πολιτικό κόμμα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
-ελληνοκεντρικά τμήματα
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: af:Politieke party
Γραμμή 24: Γραμμή 24:
[[Κατηγορία:Εκλογές|Κόμμα]]
[[Κατηγορία:Εκλογές|Κόμμα]]


[[af:Politieke party]]
[[an:Partito politico]]
[[an:Partito politico]]
[[ar:حزب سياسي]]
[[ar:حزب سياسي]]

Έκδοση από την 18:36, 29 Αυγούστου 2011

Ως πολιτικό κόμμα με σαφή ορισμό που να καλύπτει όλα εκείνα τα φαινόμενα με τα οποία στη σύγχρονη εποχή απαντάται και προσδιορίζεται ως συνεκδοχική έννοια δεν υφίσταται. Κατά τη γενικότερη όμως απαντώμενη μορφή του θα μπορούσε να περιγραφεί ως μία εθελοντική οργάνωση ανθρώπων, μιας κοινωνίας με κύριο σκοπό την άσκηση πολιτικής, ή την απόκτηση του ελέγχου αυτής.

Γενικά

Το πολιτικό κόμμα συνήθως οργανώνεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, η οποία επιδιώκει να δημιουργήσει ή να διατηρήσει δύναμη στην κυβέρνηση ενός κράτους με τη συμμετοχή της στις βουλευτικές εκλογές. Τα μέλη του κόμματος συνήθως έχουν μια συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία και ένα κοινό όραμα, αλλά μπορεί επίσης να πρόκειται για συνασπισμό ανθρώπων με ανόμοια ενδιαφέροντα. Γενικά κάθε κόμμα προσπαθεί να εκφράσει τη θέληση και τα συμφέροντα μίας μερίδας του λαού, κατά τα πρότυπα που ορίζει η αντιπροσωπευτική δημοκρατία σ΄ ένα πρόγραμμα που εξαγγέλλει και που υπερασπίζεται να εφαρμόσει όταν του δοθεί η εξουσία.

Έτσι με βάση τον πολιτικό χαρακτήρα των προγραμμάτων τους αυτών τα πολιτικά κόμματα διακρίνονται σε συντηρητικά, φιλελεύθερα, προοδευτικά, ριζοσπαστικά, σοσιαλιστικά, κομμουνιστικά, ή επί συγκεκριμένου χώρου π.χ. εργατικά, θρησκευτικά, οικολόγων κ.λπ. Ανάλογα με τις διατηρούμενες εξωτερικές διασυνδέσεις διακρίνονται ομοίως λαμβάνοντας το χαρακτήρα φιλο- ακολουθούμενο με το όνομα μια χώρας ή συνασπισμού χωρών κ.λπ.. Επίσης ως προς την υφιστάμενη Κυβέρνηση διακρίνονται σε φιλοκυβερνητικά ή συμπολιτευόμενα και σε αντιπολιτευόμενα.

Ωστόσο επισημαίνεται και πάλι ότι ακριβής ορισμός της έννοιας του κόμματος δεν μπορεί να υπάρξει, μιας και αρκετοί κοινωνιολόγοι, συνταγματολόγοι και άλλοι πολιτικοί ερευνητές που εξετάζουν το θέμα από διαφορετικές απόψεις αδυνατούν να δώσουν έναν κοινό ορισμό για όλες τις μορφές, περισσότερο ανόμοιες, με τις οποίες εμφανίζεται ο όρος σε όλα τα πολιτικά συστήματα του κόσμου.

Εμβλήματα και χρώματα

Ανά τον κόσμο τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν εμβλήματα και χρώματα για την αναγνώρισή τους. Συνήθως τα συντηρητικά κόμματα ως κύριο χρώμα έχουν το μπλε ή το μαύρο, ενώ τα αριστερά κόμματα (κυρίως κομμουνιστικά, σοσιαλδημοκρατικά και οικολογικά) χρησιμοποιούν το κόκκινο ή το πράσινο χρώμα. Τα εμβλήματα ποικίλουν ανάλογα με την ιδεολογία του κάθε πολιτικού κόμματος. Για παράδειγμα ένα θεοκρατικό κόμμα μπορεί να έχει ως έμβλημα τον χριστιανικό σταυρό, ενώ τα λενινιστικά ή μαοϊκά κόμματα ανά τον κόσμο συνήθως έχουν ως έμβλημα το σφυροδρέπανο ή μια γροθιά που κρατάει ένα τριαντάφυλλο ή σφυρί.

Δείτε επίσης

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Political party της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).