Βαβυλώνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Τροποποίηση: kk:Вавилон
Γραμμή 13: Γραμμή 13:


==Περσική Κατάκτηση==
==Περσική Κατάκτηση==
Στα [[533 π.Χ.]] καταλύθηκε από το βασιλιά των Περσών [[Κύρος Β'|Κύρο]].
Στα [[539 π.Χ.]] καταλύθηκε από το βασιλιά των Περσών [[Κύρος Β'|Κύρο]] μετά την νίκη του στην Μάχη της Ώπης εις βάρος του Ναβονίδη.


==Μακεδονική Κατάκτηση==
==Μακεδονική Κατάκτηση==

Έκδοση από την 21:38, 29 Απριλίου 2011

Συντεταγμένες: 32°32′30″N 44°25′24″E / 32.5417°N 44.4233°E / 32.5417; 44.4233

Χάρτης της Βαβυλώνας

Η Βαβυλώνα, η περίφημη πόλη που ολόκληρους αιώνες ήταν η πρωτεύουσα του Βαβυλωνιακού κράτους, ήταν κτισμένη πάνω στις δύο όχθες του ποταμού Ευφράτη, προς τα νότια της σημερινής Βαγδάτης.

Περιτριγυρισμένη από ένα τεράστιο τείχος, που είχε συνολικό μήκος 90 χλμ., ύψος που έφθανε τα 50 μ. και κάπου τριακόσιους εξήντα πύργους σε απόσταση πενήντα μέτρων ο ένας από τον άλλον, υπήρξε η μεγαλύτερη οχυρωμένη πόλη ολόκληρης της Ανατολής και παραμένει και μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη από όλες τις πόλεις που χτίστηκαν ποτέ από ανθρώπινο χέρι. Στο δυτικό μέρος της πόλης υψωνόταν ο μεγάλος ναός του Βήλου (Μπελ Μαρντούκ) πάνω σε τεράστιες ταράτσες που ήταν εφτά στον αριθμό, ο περίφημος πύργος της Βαβέλ. Μπορούμε με τη φαντασία μας να δούμε το ασύγκριτο αυτό κατασκεύασμα που για να χτιστεί χρειάστηκαν ογδονταπέντε εκατομμύρια τούβλα, που είχε ύψος ενενήντα μέτρων και τα θεμέλιά του είχαν πλάτος πενήντα μέτρα.

Τριανταέξι μέτρα ήταν το ύψος του πρώτου πατώματος, δεκαοχτώ του δεύτερου, έξι μέτρα του τρίτου, του τέταρτου, του πέμπτου και του έκτου και δεκαπέντε μέτρα ο ναός του Μαρντούκ, του θεού της Βαβυλώνας, στην κορφή, σκεπασμένος με χρυσάφι και στολισμένος από γαλανά τούβλα, λάμποντας πέρα, μακριά και χαιρετώντας τους ταξιδιώτες. Τα βασιλικά ανάκτορα ήταν χτισμένα στο ανατολικό τμήμα της πόλης, όπου βρίσκονταν και οι περίφημοι κρεμαστοί κήποι, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, που ποτίζονταν με έναν ειδικό τρόπο και ήταν πάντα ανθισμένοι.

Το όνομα Βαβυλώνα προέρχεται από το Μπαμπ-Ιλάνι, που σημαίνει "πόρτα των θεών".[εκκρεμεί παραπομπή]

Ασσυριακή Κατάκτηση

Στα 689 π.Χ. η πόλη κυριεύθηκε και καταστράφηκε από το βασιλέα της Ασσυρίας Σενναχερίμπ, αλλά ξαναϊδρύθηκε και γνώρισε στην εποχή του Ναβουχοδονόσορα τη μεγαλύτερή της ακμή.

Περσική Κατάκτηση

Στα 539 π.Χ. καταλύθηκε από το βασιλιά των Περσών Κύρο μετά την νίκη του στην Μάχη της Ώπης εις βάρος του Ναβονίδη.

Μακεδονική Κατάκτηση

Όταν την κατέλαβε, πολλά χρόνια αργότερα, ο Μέγας Αλέξανδρος, αποφάσισε να την ανοικοδομήσει, αλλά τον πρόλαβε ο θάνατος και έτσι, εγκαταλελειμμένη η παλιά ένδοξη πρωτεύουσα, χάθηκε εντελώς, μέχρι που, από τις ανασκαφές που άρχισαν το 1942, ήρθαν στο φως τα ερείπιά της και αποκαλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος της.

Δείτε επίσης