Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εθνόσημο του Καναδά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνόσημο της
Αυτής Μεγαλειότητας
στο Δικαίωμα του Καναδά
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΚάρολος Γ΄ στο δικαίωμα του Καναδά
Υιοθετήθηκε21 Νοεμβρίου 1921

Το Βασιλικό Εθνόσημο του Καναδά ονομάζεται επίσημα Το Εθνόσημο της Αυτού Μεγαλειότητας Βασιλιά του Καναδά (The Arms of His Majesty in Right of Canada) και εισήχθη στις 21 Νοεμβρίου 1921, από τον Βασιλιά Γεώργιο Ε΄. Το εθνόσημο έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο θυρεός διαιρείται σε πέντε τμήματα:

Το πρώτο τμήμα στην πάνω αριστερή πλευρά περιέχει τα τρία χρυσά λιοντάρια που είναι ένα σύμβολο της Αγγλίας τουλάχιστον από την εποχή του Ριχάρδου Α'.

Το δεύτερο τεταρτημόριο φέρει το κόκκινο λιοντάρι της Σκωτίας σε διπλό περίγραμμα με τρεσσύρ (tressure) και με φλερ ντε λι.

Το τρίτο τέταρτο παρουσιάζει την ιρλανδική άρπα της Τάρα, πρωτεύουσα της αρχαίας Ιρλανδίας. Ο μύθος δηλώνει ότι αυτή η χρυσή άρπα με τις ασημένιες χορδές χρησιμοποιήθηκε στα βασιλικά συμπόσια στην Τάρα, και δόθηκε αργότερα στον Ερρίκο Η' από τον Πάπα κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να ανεβεί στον ιρλανδικό θρόνο.

Το χρυσό κρίνο φλερ-ντε-λι της βασιλικής Γαλλίας, το πρώτο ευρωπαϊκό έμβλημα που ήρθε στον Καναδά από τον Ζακ Καρτιέ κατά τη διάρκεια της άφιξής του στον Καναδά, γεμίζει το τέταρτο τεταρτημόριο.

Το πέμπτο μέρος έχει τα κόκκινα φύλλα της σφενδάμνου στο κατώτατο σημείο. Το φύλλο του σφενταμιού είναι ένα καναδικό σύμβολο που βαθμιαία ταυτίστηκε με τη χώρα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Η κυκλική επιγραφή που περικλείει τα σύμβολα αυτά αναγράφει desiderantes meliorem patriam, που σημαίνει "επιθυμώντας μια καλύτερη χώρα." Είναι το σύνθημα του Τάγματος του Καναδά. Αυτό το στοιχείο προστέθηκε από τη βασίλισσα κατόπιν συμβουλής του πρωθυπουργού, στoυς θυρεούς που χρησιμοποιήθηκαν για να αντιπροσωπεύσουν τη βασίλισσα το 1987, αφότου δημιουργήθηκε ένας νέος καναδικός "νόμος περί εθνοσήμου". Από το 1994 το σύμβολο που χρησιμοποιείται από τους κυβερνητικούς υπουργούς και τα όργανα απεικονίζουν τώρα τα προσωπικά σύμβολα της βασίλισσας.

Στο πάνω μέρος βρίσκεται βασιλικό κράνος, που περιβάλλεται από έναν μανδύα άσπρου και κόκκινου χρώματος, που είναι τα επίσημα χρώματα του Καναδά. Αυτό συμβολίζει την κυριαρχία της χώρας. Το έμβλημα στο κράνος βασίζεται στο βασιλικό έμβλημα της Αγγλίας αλλά με την προσθήκη ενός φύλλου σφενδάμου, και εμφανίζεται στην μπλε σημαία του Γενικού Διοικητή υποδηλώνοντας ότι ο τελευταίος είναι ο αντιπρόσωπος του Αρχηγού Κράτους.

Αποτελείται από ένα εστεμμένο χρυσό λιοντάρι που στέκεται σε ένα στεφάνι από κόκκινο και άσπρο μετάξι και που κρατά ένα φύλλο σφενδάμου στο δεξί πόδι του. Επάνω από το κεντρικό τμήμα είναι το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, στο στιλ που προτιμάται από τη βασίλισσα.

Τον θυρεό κρατούν από κάθε πλευρά το αγγλικό λιοντάρι και ο σκωτσέζικος μονόκερως, οι οποίοι είναι επίσης υποστηρικτές του θυρεού και στο βρετανικό εθνόσημο. Το λιοντάρι στέκεται και κρατάει μια ασημένια λόγχη που φέρει τη σημαία ένωσης. Ο μονόκερος έχει ένα χρυσό κέρατο, χρυσές οπλές, και περασμένο με αλυσίδα γύρω από το λαιμό του ένα χρυσό στέμμα των σταυρών και των φλερ ντε λι. Κρατά μια λόγχη που φέρει τα τρία χρυσό κρίνα της βασιλικής Γαλλίας σε μπλε φόντο. Αντίθετα από τη βρετανική εκδοχή, το λιοντάρι δεν στέφεται, ούτε κοιτάει προς τον θεατή.

Το εθνικό σύνθημα είναι a mari usque ad mare («Από θάλασσα σε θάλασσα») και βρίσκεται στη βάση του εθνόσημου.

Το υπόλοιπο του εθνόσημου κοσμείται από ρόδα των Τυδόρ, γαϊδουράγκαθα, τριφύλλια και κρίνα, τα εμβλήματα, αντίστοιχα, της Αγγλίας, Σκοτίας, Ιρλανδίας και Γαλλίας.

Εξέλιξη του εθνοσήμου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  1. Το παρόν έμβλημα αποτελεί παραλλαγή του αυθεντικού εθνόσημου του Καναδά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]