Εθνικά σύμβολα της Γαλλίας
Τα Εθνικά σύμβολα της Γαλλίας (Γαλλικά: Emblèmes de la France) είναι εμβλήματα του γαλλικού κράτους και αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατικής παράδοσης.[1]
Τα εθνικά σύμβολα βάσει του συντάγματος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας είναι:[2]
- Η γαλλική σημαία
- Ο Εθνικός Ύμνος της Γαλλίας: Η Μασσαλιώτιδα
- Το εθνικό σύνθημα: Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη
- Η Μαριάν, αλληγορική μορφή της Γαλλικής Δημοκρατίας
- Η μεγάλη σφραγίδα της Γαλλίας
- Η τρίχρωμη κονκάρδα[3]
Συχνά χρησιμοποιούνται και άλλα σύμβολα:
- Ο Γαλατικός κόκορας
- Ο Φρυγικός σκούφος
- Η δέσμη ράβδων - έμβλημα εξουσίας
- Το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής [4]
- Η Εθνική εορτή της Γαλλίας ή ημέρα της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου
- Τα κεφαλαία γράμματα RF, που σημαίνουν République Française (Γαλλική Δημοκρατία)
Τα εθνικά σύμβολα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η γαλλική σημαία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η σημαία της Γαλλίας είναι τρίχρωμη και αποτελείται από τρεις κατακόρυφες ρίγες ίσου πλάτους, σε χρώμα μπλε, λευκό και κόκκινο. Είναι το μόνο επίσημο γαλλικό σύμβολο, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ισχύοντος Συντάγματος της Γαλλίας, που εγκρίθηκε το 1958.
Ο Εθνικός ύμνος
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας Η Μασσαλιώτιδα συντάχθηκε από τον Ρουζέ ντε Λιλ το 1792.
Μαριάν
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Μαριάν ενσαρκώνει τη Δημοκρατία. Η προτομή της βρίσκεται σε κάθε δημαρχείο της Γαλλίας, η μορφή της είναι επίσης αποτυπωμένη και σε γραμματόσημα. Η Μαριάν είναι το πρόσωπο που επιλέχθηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση για να εκπροσωπήσει την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Δημιουργήθηκε έτσι μια δημοφιλής φιγούρα με την οποία οι Γάλλοι θα μπορούσαν εύκολα να ταυτιστούν.
Η Μεγάλη σφραγίδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Μεγάλη Σφραγίδα της Δημοκρατίας της Γαλλίας είναι η επίσημη σφραγίδα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Έχει αποτυπωμένη την Ελευθερία, προσωποποιημένη ως καθισμένη Γιούνο φορώντας στέμμα, η οποία κρατάει ένα έμβλημα εξουσίας και στηρίζεται σε πηδάλιο πλοίου με τον γαλατικό κόκορα αποτυπωμένο πάνω του. Στα πόδια της βρίσκεται ένα βάζο με τα γράμματα SU (Suffrage Universel, καθολική ψηφοφορία). Στα δεξιά της, πιο πίσω, βρίσκονται σύμβολα των τεχνών (σύνεργα ζωγράφου), της αρχιτεκτονικής, της εκπαίδευσης (λαμπτήρας), της γεωργίας (δεμάτι σιτάρι) και της βιομηχανίας (οδοντωτός τροχός). Η σκηνή περιβάλλεται από τις λέξεις RÉPUBLIQUE FRANÇAISE, DÉMOCRATIQUE, UNE ET INDIVISIBLE (Γαλλική Δημοκρατία, δημοκρατική, μία και αδιαίρετη) και 24 FEV.1848 (24 Φεβρουαρίου 1848) στο κάτω μέρος. Οι επόμενες δημοκρατίες χρησιμοποίησαν αυτήν τη σφραγίδα με τη διαγραφή της ημερομηνίας 24 Φεβρουαρίου 1848.
Η πίσω όψη φέρει τις λέξεις AU NOM DU PEUPLE FRANÇAIS (Στο όνομα του Γαλλικού λαού) που περιβάλλεται από στέμμα βελανιδιάς (σύμβολο της αιωνιότητας) και δάφνης (σύμβολο της δόξας), δεμένα μαζί με φυτά και σταφύλια (γεωργία και πλούτο), καθώς και το εθνικό σύνθημα LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη).
Η τρίχρωμη κονκάρδα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η τρίχρωμη κονκάρδα είναι η εθνική κονκάρδα της Γαλλίας. Αποτελείται από τα τρία χρώματα της γαλλικής σημαίας με μπλε στο κέντρο, λευκό ακριβώς έξω και κόκκινο στην άκρη.
Διπλωματικό έμβλημα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Αυτό το έμβλημα της Γαλλικής Δημοκρατίας εμφανίζεται στο εξώφυλλο των γαλλικών διαβατηρίων. Είχε υιοθετηθεί αρχικά από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών ως σύμβολο για χρήση σε διπλωματικές και προξενικές αποστολές το 1912, χρησιμοποιώντας σχέδιο του γλύπτη Ζυλ-Κλεμάν Σαπλαίν.
Γαλατικός κόκορας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η επιλογή του γαλατικού κόκορα ως σύμβολο της Γαλλίας χρονολογείται από την αρχαιότητα. Έχει την προέλευσή του στη διπλή σημασία της λέξης gallus στα λατινικά (κόκορας και Γαλάτης). Παρά τη συχνή χρήση του ως σύμβολο της Γαλλίας, ιδιαίτερα από αθλητικές ομοσπονδίες, ο κόκορας δεν ήταν ποτέ επίσημο έμβλημα.
Η δέσμη ράβδων με τον πέλεκυ - έμβλημα εξουσίας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Είναι ένα άλλο σύμβολο της Δημοκρατίας. Παριστάνει έναν πέλεκυ που περιβάλλεται από δέσμη ράβδων δεμένων με ταινία. Το σύμβολο αυτό υπήρχε ήδη στους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους, όπου οι ραβδούχοι της Ρώμης που συνόδευαν τους Ρωμαίους αξιωματούχους, το κρατούσαν κατά τη διάρκεια δικών, έμβλημα της δύναμης και της εξουσίας τους.[5] Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης χρησιμοποιήθηκε, αντιπροσωπεύοντας την ένωση όλων των Γάλλων, που συμβολίζονται από τις ράβδους, γύρω από την ίδια αιτία, την Ελευθερία. Αυτό το σύμβολο βρίσκεται επίσης στα διακριτικά των γερουσιαστών και των βουλευτών.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Τα Εθνικά σύμβολα της Γαλλίας στην ιστοσελίδα του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ . «enseigner.tv5monde.com/articles-dossiers/articles/symboles-et-emblemes-de-la-france».
- ↑ . «legifrance.gouv.fr/loda/article_lc/LEGIARTI000006527453/2005-03-01/».
- ↑ . «topito.com/top-8-france-emblemes-drapeau-marianne».
- ↑ . «vie-publique.fr/fiches/19564-quels-sont-les-symboles-et-les-emblemes-de-la-ve-republique».
- ↑ . «ailexeis.wordpress.com/Λίκτορας, ο (οι Λίκτορες, μόνο αρσ, ελλην. του Lictor)».