Μαριάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Προτομή της Μαριάν

Η Μαριάν (Γαλλικά: Marianne) είναι η αλληγορική μορφή της Γαλλικής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια γυναικεία μορφή που συνήθως φοράει τον φρυγικό σκούφο και εκπροσωπεί τη Γαλλική Δημοκρατία και τις αξίες που περιέχονται στο σύνθημα: «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη». Xρονολογείται από τη Γαλλική Επανάσταση και είναι ένα από τα εθνικά σύμβολα της Γαλλικής Δημοκρατίας, η προσωποποίηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.[1]

Η προτομή της Μαριάν, ως εθνική αλληγορική μορφή, κατέχει τιμητική θέση στα δημαρχεία και στα επίσημα κτήρια της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το άγαλμά της υψώνεται στη μέση κεντρικών πλατειών του Παρισιού και άλλων πόλεων. Η μορφή της εμφανίζεται σε επίσημα κυβερνητικά έγγραφα, σε γραμματόσημα και σε γαλλικά νομίσματα.[2]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άγαλμα της Μαριάν στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση
Ο Θρίαμβος της Δημοκρατίας στην Πλας ντε λα Νασιόν, Παρίσι
Προτομή της Μαριάν σε όλα τα δημόσια σχολεία της Γαλλίας από τις αρχές του 20ού αιώνα

Από τους κλασικούς χρόνους ήταν σύνηθες να εκπροσωπούνται ιδέες και αφηρημένες έννοιες με αλληγορικές προσωποποιήσεις. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, εμφανίστηκαν πολλές αλληγορικές προσωποποιήσεις της Ελευθερίας και της Λογικής. Αυτές οι δύο φιγούρες συγχωνεύθηκαν τελικά σε μία: μια γυναικεία φιγούρα, που εμφανίζεται είτε καθισμένη είτε όρθια, και φέρει συχνά την τρίχρωμη κονκάρδα της Γαλλίας και τον φρυγικό σκούφο, τον σκούφο που φορούσαν οι ελευθερωμένοι σκλάβοι στην Αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και είναι έμβλημα της ελευθερίας. Την ονόμασαν Μαριάν, καθώς αυτό το όνομα ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα κατά τον 18ο αιώνα στη Γαλλία.[3] Αυτή η γυναίκα σταδιακά συμβόλιζε την Ελευθερία, τη Λογική, το Έθνος, την Πατρίδα και τις αρετές της Δημοκρατίας.

Τον Σεπτέμβριο του 1792, η Συμβατική Εθνοσυνέλευση αποφάσισε με διάταγμα ότι η νέα σφραγίδα του κράτους θα αναπαριστά μια όρθια γυναίκα που θα κρατά ένα δόρυ και θα φορά τον φρυγικό σκούφο.

Κατά τη διάρκεια της Τρίτης Δημοκρατίας, τα αγάλματα και ειδικά οι προτομές της Μαριάννας πολλαπλασιάστηκαν, ιδιαίτερα στα δημαρχεία, μερικές φορές στερούνται του φρυγικού καλύμματος που θεωρήθηκε υπερβολικά προκλητικό για διάδημα ή στέμμα.[4]

Μοντέλα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίσημη προτομή της Μαριάν είχε αρχικά ανώνυμα χαρακτηριστικά, εμφανιζόμενη ως γυναίκα του λαού. Από το 1969, ωστόσο, η προτομή της Μαριάν αλλάζει με την πάροδο των ετών και αντικαθίσταται από νέα μορφή παίρνοντας τα χαρακτηριστικά γυναικών που επιλέγονται από διακεκριμένες και δημοφιλείς Γαλλίδες,[5] ξεκινώντας από την ηθοποιό Μπριζίτ Μπαρντό. Ακολούθησαν η τραγουδίστρια Μιρέιγ Ματιέ (1978), η ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ (1985), το μοντέλο Ινές ντε Λα Φρενσάνζ (1989), η ηθοποιός Λετίσια Καστά (2000) και η παρουσιάστρια Εβελίν Τομά (2003).

Αγάλματα στο Παρίσι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στο Παρίσι, το μνημείο στο κέντρο της πλατείας Δημοκρατίας (place de la République) που εγκαινιάστηκε το 1883, αποτελείται από ένα κολοσσιαίο χάλκινο άγαλμα της Μαριάν ύψους 9,50 μέτρων σε πέτρινη βάση ύψους 15 μέτρων στην οποία κάθονται οι αλληγορίες της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης.
  • Το άγαλμα ο Θρίαμβος της Δημοκρατίας, μια σύνθεση που ανεγέρθηκε στην πλατεία του Έθνους (Place de la Nation) στο Παρίσι.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]