Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ
Rouget de Lisle1.JPG
Γέννηση
Λονς-λε-Σωνιέ
Θάνατος
Σουαζί-λε-Ρουά
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ιδιότητα συνθέτης, ποιητής, συγγραφέας και θεατρικός συγγραφέας
Βραβεύσεις Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής
Commons page Πολυμέσα

Ο Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ (Claude Joseph Rouget de Lisle) ήταν αξιωματικός του γαλλικού στρατού, ο οποίος έγραψε τους στίχους και τη μουσική της Μασσαλιώτιδας. Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1760 στο Λον-λε-Σονιέ και πέθανε στις 26 Ιουνίου 1836 στο Σουαζί-λε-Ρουά.

Η οικογένειά Ρουζέ ήταν γνωστή στην περιοχή της Φρανς-Κομτέ από τον 14ο αιώνα. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος στο Λον-λε-Σονιέ. Ο μικρός Κλοντ Ζοζέφ πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Μοντεγκί, ένα χωριό σκαρφαλωμένο σε ένα λόφο που κυριαρχεί στο Λον-λε-Σονιέ.

Εχοντας τελειώσει το σχολείο στο Μεζιέρ, καθώς υπηρετούσε τη θητεία του στο Στρασβούργο, έγραψε το Εμβατήριο για το στρατό του Ρήνου στις 25 Απριλίου 1792, μετά από αίτημα του Δημάρχου του Στρασβούργου, Φιλίπ-Φρεντερίκ ντε Ντιτρίχ. Οταν οι στρατιώτες του τάγματος των Μασσαλιωτών το τραγούδησαν στην πορεία τους προς το Παρίσι τον Ιούλιο του 1792, το εμβατήριο μετονομάστηκε γρήγορα σε Μασσαλιώτιδα. Εγινε εθνικός ύμνος της Γαλλίας στις 14 Μαρτίου 1879.

Τον Αύγουστο του 1792, ο Ρουζέ ντε Λιλ έχασε το βαθμό του λοχαγού από τον Λαζάρ Καρνό, επειδή διαμαρτυρήθηκε όταν ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ τέθηκε υπό περιορισμό μετά την εισβολή στον Ανάκτορο του Κεραμεικού. Φυλακίστηκε στη διάρκεια της Τρομοκρατίας, γλίτωσε την γκιλοτίνα και αργότερα πολέμησε στη Βαντέ. Παραιτήθηκε το 1796 και έζησε με δυσκολίες στο Λον-λε-Σονιέ. Ο Λουδοβίκος Φίλιππος του έδωσε μια μικρή σύνταξη της Λεγεώνας της Τιμής.

Ο Ρουζέ ντε Λιλ συνέθεσε και άλλα τραγούδια παρόμοια με τη Μασσαλιώτιδα και το 1825 δημοσίευσε το έργο Chants français (Γαλλικά τραγούδια). Η τέφρα του μεταφέρθηκε στο Μέγαρο των Απομάχων το 1915. Ομως μπορεί κανείς να δει τον τάφο του στο νεκροταφείο του Σουαζί-λε-Ρουά.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Claude Joseph Rouget de Lisle της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).