Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης
ΣυντομογραφίαFIVB
Ίδρυση1947
ΤύποςΑθλητικός οργανισμός
Περιοχή δράσηςΠαγκόσμια
ΣυνεργασίαΔιεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή
ΙστότοποςFIVB.com

Η Διεθνής Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης (γαλλικά: Fédération Internationale de Volleyball, FIVB) είναι ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός για τα αθλήματα της πετοσφαίρισης και μπιτς βόλεϊ βόλεϊ.[1] Η έδρα της βρίσκεται στη Λωζάνη της Ελβετίας.

Η FIVB ιδρύθηκε στη Γαλλία τον Απρίλιο του 1947.[2] Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, μερικές από τις ευρωπαϊκές εθνικές ομοσπονδίες άρχισαν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της δημιουργίας ενός διεθνούς οργανισμού για το άθλημα του βόλεϊ. Οι αρχικές συζητήσεις οδήγησαν τελικά στη δημιουργία ενός Καταστατικού Κογκρέσου το 1947. Δεκατέσσερις εθνικές ομοσπονδίες που αντιπροσώπευαν πέντε διαφορετικές ηπείρους συμμετείχαν στις συνεδριάσεις όπου, μεταξύ 18 και 20 Απριλίου, η οντότητα διαμορφώθηκε επίσημα, έχοντας ως πρώτο πρόεδρο τον Πωλ Λιμπώ από τη Γαλλία.

Ένας από τους κύριους στόχους του Συμβουλίου του 1947 επετεύχθη δύο χρόνια αργότερα με την ίδρυση του πρώτου διεθνούς σημαντικού γεγονότος πετοσφαίρισης, του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Το 1952, διεξήχθη και το αντίστοιχο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών. Το 1964, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη του αθλήματος της πετοσφαίρισης στο ολυμπιακό πρόγραμμα. Τότε ο αριθμός των εθνικών ομοσπονδιών που συνδέονταν με τη FIVB αυξήθηκε σε 89. Αργότερα, μία νέα διοργάνωση δημιουργήθηκε, ο θεσμός του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 1991 ουσιαστικά η διοργάνωση μετατράπηκε σε προκριματική φάση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Έπειτα από την αποχώρηση του Λιμπώ και την εκλογή του Ρουμπέν Ακόστα Ερνάντες από το Μεξικό, στη θέση του προέδρου το 1984, η FIVB μετέφερε την έδρα της από το Παρίσι της Γαλλίας, στη Λωζάνη της Ελβετίας, ενώ αναβάθμισε το επίπεδο της πολιτικής της για την προώθηση της πετοσφαίρισης σε παγκόσμια βάση. Τα μέτρα που ελήφθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, περιλαμβάνουν την καθιέρωση ετήσιων διοργανώσεων πετοσφαίρισης ανδρών και γυναικών (το Γουόρλντ Λιγκ το 1990 και το Γκραν Πρι το 1993), η ένταξη του μπιτς βόλεϊ στο ολυμπιακό πρόγραμμα (1996) και μια σειρά αλλαγών στους κανόνες του παιχνιδιού με σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας προβολής.

Στις 19 Ιουνίου του 2008, ο Γουέι Τζιζόνγκ από την Κίνας εξελέγη ως ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία της FIVB κατά το 31ο Παγκόσμιο Συνέδριο της FIVB στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η παράδοση της προεδρίας έλαβε χώρα στις 24 Αυγούστου του 2008 στο Πεκίνο. Από το 2010, οι συνδεδεμένες εθνικές ομοσπονδίες με τη FIVB υπολογίζονται στις 222.

Χάρτης των Ηπειρωτικών Συνομοσπονδιών που συνδέονται με τη FIVB

Η FIVB έχει μια πολύ περιεκτική και εκτενή διοικητική δομή, που αποτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Administration), την Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee) και τον αριθμό των επιτροπών και των συμβουλίων που ασχολούνται με συγκεκριμένα θέματα πετοσφαίρισης όπως η ιατρική, οι διαιτητές, τα πρωταθλήματα και τα οικονομικών.

Η FIVB ηγείται επίσης των πέντε ηπειρωτικών συνομοσπονδιών:

Κάθε ηπειρωτική συνομοσπονδία, με τη σειρά της, ηγείται μιας σειράς εθνικών ομοσπονδιών που βρίσκονται στην περιοχή δράσης της.

  • Πωλ Λιμπώ (1947–1984)
  • Ρουμπέν Ακόστα (1984–2008)
  • Γουέι Τζιζόνγκ (2008–2012)
  • Αρί Γκράτσα (2012–Σήμερα)

Το λογότυπο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης έχει εξελιχθεί με το πέρασμα του χρόνου.[3] Η τελευταία μεταβολή στα στοιχεία του έγινε το 2010.[4]

  1. «The FIVB». Ανακτήθηκε στις 9 Μαρτίου 2012. 
  2. «FIVB History» (στα English). Fédération Internationale de Volleyball. Ανακτήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2015. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  3. A new Era (archive) fivb.org
  4. A Brand New FIVB (archive) fivb.org

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]