Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διακριτικά σήματα στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα διακριτικά σήματα στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα οποία ήταν συνήθως ανεστραμμένα τρίγωνα, χρησιμοποιούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στις κατεχόμενες από τους Ναζιστές χώρες για να προσδιορίζουν το λόγο της φυλάκισης των κρατουμένων. Τα τρίγωνα αυτά φτιάχνονταν από ύφασμα και ράβονταν στα παλτό και στις μπλούζες των κρατουμένων. Αυτά τα υποχρεωτικά σήματα είχαν συγκεκριμένη σημασία που υποδηλωνόταν από το χρώμα και το σχήμα τους.

Σύστημα κωδικοποίησης των σημάτων

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τριγωνικό σχήμα αυτών των σημάτων οφειλόταν στα τριγωνικά οδικά σήματα κινδύνου στους δρόμους της Γερμανίας τα οποία αποτελούσαν προειδοποιήσεις για τους οδηγούς οχημάτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα τρίγωνα θεωρούνται «ανεστραμμένα» καθώς η βάση τους βρίσκεται επάνω ενώ η κορυφή τους προς τα κάτω.

Πέρα από την χρωματική κωδικοποίηση, για κάποιες ομάδες έπρεπε να καταγράφεται επάνω στα τρίγωνά τους ένα γράμμα που υποδήλωνε τη χώρα προέλευσης του κρατουμένου. Για την περιγραφή της εθνικότητας των κρατουμένων χρησιμοποιούνταν το κόκκινο τρίγωνο με ένα από τα παρακάτω γράμματα: "B" (Βέλγοι), "F" (Γάλλοι), "I" (Ιταλοί), "P" (Πολωνοί), "S" (Ισπανοί) "T" (Τσέχοι) και "U" (Ούγγροι).

Οι πιο διαδεδομένες μορφές σημάτων ήταν οι εξής:

Διπλά τρίγωνα:

  • Δύο κίτρινα τρίγωνα τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο προς αντίθετες κατευθύνσεις που σχηματίζουν το Αστέρι του Δαβίδ — Εβραίοι, περιλαμβανομένων των Ιουδαίων είτε με βάση τις πρακτικές τους είτε με βάση την καταγωγή τους.
  • Ροζ ανεστραμμένο τρίγωνο τοποθετημένο πάνω σε ένα κίτρινο τρίγωνο προς αντίθετες κατευθύνσεις, σχηματίζοντας το Αστέρι του Δαβίδ — Ομοφυλόφιλοι Εβραίοι.
  • Κίτρινο ανεστραμμένο τρίγωνο τοποθετημένο πάνω σε ένα μαύρο τρίγωνο, ή ένα "κενό" μαύρο ανεστραμμένο τρίγωνο τοποθετημένο πάνω σε ένα κίτρινο τρίγωνο — Άριοι που έχουν καταδικαστεί για επιμιξία φυλών και χαρακτηρίστηκαν ως "φυλετικοί διαφθορείς".

Υπήρχαν πολλά σήματα και οι συνδυασμοί τους. Ένας κρατούμενος θα μπορούσε να έχει τυπικά τουλάχιστον δύο και πιθανόν όχι περισσότερα από έξι συνδυασμένα σήματα.

Πίνακας των σημάτων των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Πολιτικοί Εχθροί Καθ' έξιν Εγκληματίες Μετανάστες Μάρτυρες του Ιεχωβά Ομοφυλόφιλοι "Κοινωνικά Απροσάρμοστες" Γυναίκες και Λεσβίες, Άστεγοι, Ρομά
Βασικά Χρώματα
Αμετανόητοι Παραβάτες
Κρατούμενοι Τάγματος Καταδίκων
Εβραίοι
 
 

 
 

 
 

Βλέπε [1]

 
 

 
 
Ειδικά Σήματα
Άντρες Φυλετικοί Διαφθορείς

Γυναίκες Φυλετικοί Διαφθορείς

Ύποπτοι Απόδρασης

Αριθμός Κρατουμένου



Ειδικός Κρατούμενος: Καφέ περιβραχιόνιο

Τα σήματα μπορούσαν να φορεθούν με φθίνουσα σειρά ως εξής:
Αριθμός Κρατουμένου,
Πλακίδιο Αμετανόητου,
Τρίγωνο ή Αστέρι,
Μέλος του Τάγματος Καταδίκων,
Ύποπτος Απόδρασης


Πολωνοί: "P" πάνω σε κόκκινο τρίγωνο

Τσέχοι: "T" (η Γερμανική λέξη για τον Τσέχο είναι Tschechen) πάνω σε κόκκινο τρίγωνο

Μέλος των Ενόπλων Δυνάμεων: Μη ανεστραμμένο κόκκινο τρίγωνο

Πηγές: (Πλαντ 1988) και φωτογραφία πρωτότυπου πίνακα με τα διακριτικά σήματα από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

  1. Εκ πρώτης όψεως, αυτός ο συνδυασμός φαίνεται αντιφατικός. Όμως, ο Ναζιστικός ορισμός του «Εβραίου», σύμφωνα με τους Νόμους της Νυρεμβέργης, περιλάμβανε εκείνους που είχαν εβραϊκή καταγωγή. Έτσι, ήταν δυνατόν κάποιο άτομο εβραϊκής καταγωγής να έχει άλλη θρησκεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός «Εβραίου Μάρτυρα του Ιεχωβά» αποτελεί ο Μαξ Λίμπστερ Αρχειοθετήθηκε 2007-06-13 στο Wayback Machine..
  • Ρίτσαρντ Πλαντ, Το Ροζ Τρίγωνο: Ο Ναζιστικός Πόλεμος Εναντίον των Ομοφυλοφίλων, Εκδόσεις Owl Books, 1988, ISBN 0-8050-0600-1.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]