Δημήτριος Κουγιώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Δημήτριος Κουγιώνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Ιουλίου 1952
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος

Ο Δημήτριος Κουγιώνης είναι φυσικός, Έλληνας πολιτικός, πρώην δήμαρχος Τυρνάβου.

Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1952 στον Τύρναβο. Σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και μετέπειτα, ως πτυχιούχος, στο σύλλογο αδιόριστων καθηγητών. Τελειώνοντας τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις εργάστηκε, κατ΄ αρχήν, σε φροντιστήριο της Θεσσαλονίκης και μετέπειτα, σε πρότυπη φροντιστηριακή επιχείρηση την οποία συνέστησε μαζί με άλλους δύο συναδέλφους, το γραφείο ιδιαιτέρου μαθήματος "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" .

Το 1978 συμμετείχε, για πρώτη φορά, στις δημοτικές εκλογές, ως υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου, έχοντας μόλις ξεπεράσει το υποχρεωτικό, από το νόμο, όριο των 25 ετών. Εκλέχτηκε Δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή. Έκτοτε επανεκλέχτηκε το 1982, το 1986 και το 1990, παραμένοντας δήμαρχος για 16 συνεχόμενα χρόνια (1 Ιανουαρίου 1979 - 31 Δεκεμβρίου 1994).

Το 1998 συμμετείχε στις Νομαρχιακές εκλογές ως υποψήφιος νομάρχης, επικεφαλής ανεξάρτητης νομαρχιακής κίνησης και εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος (1999-2002). Επανεκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος (2003-2008), συνεργαζόμενος με τον Βασίλη Έξαρχο, επικεφαλής του συνδυασμού που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Στα δεκαέξι χρόνια της θητείας του στον Δήμο Τυρνάβου επιτελέστηκαν μεγάλα και σημαντικά έργα ανάπτυξης που αφορούν:

Βασικές υποδομές της πόλης (αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός, οδοποιία, κατασκευή λαϊκή αγοράς, αγορά του κινηματογράφου "ΜΑΞΙΜ" και δημιουργία του δημοτικού θέατρου, διαμόρφωση του χώρου αναψυχής " Βρύση Τυρνάβου" με τη δημιουργία λίμνης και την κατασκευή δημοτικού καταστήματος, κατασκευή σχολικών κτιρίων, κατασκευή του κέντρου υγείας, κατασκευή του δημοτικού αμαξοστασίου, κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, δημιουργία χώρων αναψυχής (Αναψυκτήριο στην "Τούμπα" σε συνδυασμό με γήπεδα τένις, βόλεϊ κ.α.), ανακατασκευή των δημοτικών καταστημάτων κοντά στην τρίγωνη πλατεία και του κτιρίου του ΚΑΠΗ, κατασκευή πάρκων και πλατειών σε όλη την πόλη, μεταξύ των οποίων και η κεντρική πλατεία με τους εφαπτόμενους πεζοδρόμους) κ.α.

Τον πολιτισμό και αθλητισμό (πολιτιστικά κέντρα όπως, το στέκι πολιτισμού, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης των Παιδιών, τη συντήρηση / ανακατασκευή του ¨Χαμάμ" στην είσοδο της πόλης (με τη συμβολή του υπουργείου πολιτισμού προς χρήση εκθέσεων και δραστηριοτήτων πολιτιστικού ενδιαφέροντος), ποικίλες εκδηλώσεις/συνέδρια που οδήγησαν σε σημαντικές ανακοινώσεις και επιτεύγματα όπως η ανακήρυξη του Τυρνάβου σε Διεθνή πόλη αμπέλου / οίνου, το έτος 1987, από τον αντίστοιχο Παγκόσμιο Οργανισμό OIV, διάφορες εκδόσεις, κλειστό γυμναστήριο, αθλητικοί χώροι κ.α.),

Την σύσταση και λειτουργία σημαντικών δημοτικών οργανισμών (Πολιτιστικός, Αθλητικός, Μουσική Σχολή, επανίδρυση της Φιλαρμονικής, ΚΑΠΗ) και την εκπόνηση σημαντικών για την πόλη μελετών (Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης, Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα κ.α.).

Συνέστησε τη ΔΕΥΑ ( Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης) Τυρνάβου, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και στα 16 χρόνια της θητείας του, υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΤΕΔΚ(Τοπική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων) Ν. Λάρισας. Η ΔΕΥΑ, πρωτοποριακά, όσον αφορά το πληθυσμιακό επίπεδο των μικρών πόλεων, κατασκεύασε το μεγάλο έργο του δικτύου ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, όπως και τον βιολογικό καθαρισμό.

Συμμετείχε στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Κοινοτήτων Ελλάδος) και σε όλα τα συνέδρια της ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, ως βασικός εισηγητής σε θεσμικά και οικονομικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε ζητήματα ανάπτυξης του Ν. Λάρισας. Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές φορέων και Οργανισμών του Νομού Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εκπροσώπησε την ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας σε συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βρυξέλλες, Δανία, Στρασβούργο).

Ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες που αφορούσαν μεταξύ των άλλων:

  • Την οργάνωση των ΟΤΑ και φορέων της περιοχής Τυρνάβου στη σύνταξη του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΤΑΠ) Τυρνάβου.
  • Την κοινή πρόταση συμμετοχής στην Κοινοτική πρωτοβουλία LEADER.
  • Το σχεδιασμό και υλοποίηση σεμιναρίων του Ε.Κ.Τ. με ποικίλες θεματικές ενότητες (αγροτική οικονομία, περιβάλλον, πληροφορική, πολεοδομικές εφαρμογές, οικιακές τέχνες κ.λ.π.)
  • Την πραγματοποίηση επιστημονικών ημερίδων και την έκδοση πρακτικών, με σκοπό την συγγραφή της ιστορίας της πόλης του Τυρνάβου.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας (ΑΕΝΑΛ Α.Ε.), αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείας Καρυάς Ολύμπου (ΑΝΕΚ ΟΛΥΜΠΟΥ).

Υπήρξε συνεργάτης της FOREST Α.Ε , εταιρείας συμβούλου περιβαλλοντικών έργων και μελετών.

Υπηρέτησε για 21 χρόνια τη δημόσια εκπαίδευση ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο Δημήτριος Κουγιώνης είναι παντρεμένος με την φιλόλογο Βάσω Πολυμέρου και έχει δύο γιους, τον Αναστάσιο και τον Αλκιβιάδη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.tirnavos.gr και δημοσιεύτηκε στη Βικιπαίδεια μετά από άδεια.