Δημήτριος Κουγιώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Δημήτριος Κουγιώνης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση29  Ιουλίου 1952
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος

Ο Δημήτριος Κουγιώνης (29 Ιουλίου 1952) είναι Έλληνας πολιτικός, πρώην δήμαρχος Τυρνάβου.

Γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου 1952 στον Τύρναβο. Σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα καθώς και τον σύλλογο αδιόριστων καθηγητών.

Στις δημοτικές εκλογές του 1978 ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου και εκλέχτηκε. Έκτοτε επανεκλέχτηκε το 1982, το 1986 και 1990, παραμένοντας δήμαρχος για 16 συνεχόμενα χρόνια (1 Ιανουαρίου 1979 - 31 Δεκεμβρίου 1994).

Το 1998, συμμετέχει στις Νομαρχιακές εκλογές ως υποψήφιος νομάρχης, επικεφαλής ανεξάρτητης νομαρχιακής κίνησης και εκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος (1999-2002). Επανεκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος (2003-2008), συνεργαζόμενος με τον Βασίλη Έξαρχο, επικεφαλής του συνδυασμού που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Στα δεκαέξι χρόνια της θητείας του, στον Δήμο Τυρνάβου επιτελούνται έργα ανάπτυξης που αφορούν βασικές υποδομές (αποχέτευση, βιολογικός καθαρισμός, λαϊκή αγορά, δημοτικό θέατρο, σχολικά κτίρια, κέντρο υγείας, δημοτικό αμαξοστάσιο, χώροι αναψυχής, πάρκαπλατείες κ.λ.π.), τον πολιτισμό και αθλητισμό (πολιτιστικά κέντρα, εκδηλώσεις, εκδόσεις, κλειστό γυμναστήριο, αθλητικοί χώροι κ.λ.π.), τη σύσταση και λειτουργία σημαντικών οργανισμών (Πολιτιστικός, Αθλητικός, Μουσική Σχολή, επανίδρυση της Φιλαρμονικής, ΚΑΠΗ κ.λ.π.) και την εκπόνηση σημαντικών μελετών (Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης, Τοπικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα κ.λ.π.).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) και στα 16 χρόνια της θητείας του, υπήρξε μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας. Συμμετείχε στα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και σε όλα τα συνέδρια της ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας, ως βασικός εισηγητής σε θεσμικά και οικονομικά θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και σε ζητήματα ανάπτυξης του Ν. Λάρισας. Συμμετείχε σε πολλές επιτροπές φορέων και Οργανισμών του Νομού Λάρισας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Εκπροσώπησε την ΤΕΔΚ Ν. Λάρισας σε συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βρυξέλλες, Δανία, Στρασβούργο). Ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες που αφορούσαν μεταξύ των άλλων:

  • Την οργάνωση των ΟΤΑ και φορέων της περιοχής Τυρνάβου στη σύνταξη του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΤΑΠ) Τυρνάβου.
  • Την κοινή πρόταση συμμετοχής στην Κοινοτική πρωτοβουλία LEADER.
  • Το σχεδιασμό και υλοποίηση σεμιναρίων του Ε.Κ.Τ. με ποικίλες θεματικές ενότητες (αγροτική οικονομία, περιβάλλον, πληροφορική, πολεοδομικές εφαρμογές, οικιακές τέχνες κ.λ.π.)
  • Την πραγματοποίηση επιστημονικών ημερίδων και την έκδοση πρακτικών, με σκοπό την συγγραφή της ιστορίας της πόλης του Τυρνάβου.

Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας (ΑΕΝΑΛ Α.Ε.), αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου και μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρείας Καρυάς Ολύμπου (ΑΝΕΚ ΟΛΥΜΠΟΥ).

Ο Δημήτρης Κουγιώνης είναι παντρεμένος με την φιλόλογο Βάσω Πολυμέρου και έχει δύο γιους, τον Αναστάσιο και τον Αλκιβιάδη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου προέρχεται από την ιστοσελίδα http://www.tirnavos.gr και δημοσιεύτηκε στη Βικιπαίδεια μετά από άδεια.