Γωνιακή επιτάχυνση
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Κλασική μηχανική |
---|
Γωνιακή επιτάχυνση ονομάζουμε τον ρυθμό μεταβολής της γωνιακής ταχύτητας ενός σώματος. Μετράται σε ακτίνια ανά δευτερόλεπτα στο τετράγωνο (Για το S.I. η μονάδα έχει τις ίδιες φυσικές διαστάσεις με την ). Συμβολίζεται διεθνώς με το ελληνικό γράμμα .
Μαθηματικός Ορισμός
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Μαθηματικά, η γωνιακή επιτάχυνση ορίζεται ως:
όπου dθ η μεταβολή της γωνίας που αντιστοιχεί στο διαγραφόμενο τόξο και η μεταβολή της γωνιακής ταχύτητας. Η γωνιακή επιτάχυνση έχει λοιπόν τη φυσική σημασία του ρυθμού μεταβολής της γωνιακής ταχύτητας.
Εφαπτομενική και Κεντρομόλος επιτάχυνση
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Συχνά γίνεται σύγχυση μεταξύ εφαπτομενικής και κεντρομόλου επιτάχυνσης. Περιγράφοντας ένα σύστημα σε δύο διαστάσεις όχι με καρτεσιανές αλλά με πολικές συντεταγμένες, η θέση ενός σημείου καθορίζεται από την απόσταση από την αρχή και την γωνία σε σχέση με την διεύθυνση αναφοράς. Έτσι, η ταχύτητα ενός κινητού περιγράφεται από δύο συνιστώσες, μία κατά την διεύθυνση αύξησης της ακτίνας και μία κατά την διεύθυνση αύξησης της γωνίας:
όπου είναι:
Η επιτάχυνση, ως χρονική παράγωγος της ταχύτητας γίνεται:
Για την κυκλική κίνηση, η ακτίνα είναι σταθερή οπότε η παραπάνω γίνεται:
ενώ ο πρώτος όρος αναφέρεται στην επιτάχυνση που διατηρεί την ακτίνα σταθερή:
η οποία είναι η κεντρομόλος επιτάχυνση και δεν γράφεται ως διάνυσμα επειδή δεχόμαστε πως έχει πάντα κατεύθυνση προς το κέντρο της κυκλικής τροχιάς. Για ομαλή κυκλική κίνηση είναι , από την οποία προκύπτει η σχέση για την κεντομόλο επιτάχυνση:
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Physics - Raymond A. Serway, τόμος Ι
- Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης Α΄ λυκείου, ΟΕΔΒ